Theresa May i ny helomvändning inför brexitörerna – driver åter UK mot No Deal-klippkanten

Förra veckan lovade Theresa May att Storbritannien ska begära ett långt uppskov med EU-utträdet om parlamentet röstar nej till hennes Brexitavtal en tredje gång. Nu är det löftet bortsopat och risken ökar åter för att UK ramlar ut ur EU i sommar utan ett utträdesavtal och säkrade leveranser av mat, medicin och andra importvaror.

Det som hänt är att Theresa May än en gång backat inför hotet om ett uppror från brexitörerna i hennes regering och Torypartiet, under ledning av partiets parlamentsledare Andrea Leadsom.

Politico: ”May is today facing a full-scale mutiny from the Brexiteer wing of her party not to agree a long delay of nine months or more. All the chatter in Westminster is of a mass rebellion by Tory Euroskeptics who are desperate to restrict any extension to three months or fewer — so maintaining a no-deal scenario as a plausible outcome this summer.”

I förra veckan röstade parlamentet igenom Theresa Mays förslag som skulle säkra att UK inte lämnar EU utan ett utträdesavtal. I första hand ett kort uppskov av utträdesdatumet 29 mars på tre månader under förutsättning att parlamentet skulle godkänna regeringens Brexitavtal, även om det röstats ner med rekordsiffror två gånger om. Om avtalet röstades ner sades det att EU kommer att kräva ett långt uppskov och att UK deltar i EU-parlamentsvalet.

Men efter hoten om massavhopp, strejk och avgångskrav backade Theresa May, och på onsdagen argumenterade premiärministern länge för att det vore helt förkastligt att arrangera ett EU-val trots att hon verkade acceptera det förra veckan. I hennes brev till EU-toppmötet begär hon nu endast ett kort uppskov till den 30 juni.

Theresa May har därmed återgått till sin hittills helt misslyckade taktik: Utmattning av nejsägarna. Hon siktar på att lägga fram sitt Brexitavtal om och om igen tills tillräckligt många parlamentsledamöter ska rösta ja för att undvika risken för att UK ska lämna EU utan att avtal.

Parlamentet har visserligen röstat för att säga nej till UK ska lämna utan utträdesavtal. Men om inget avtal röstats igenom på utträdesdagen så inträffar No Deal automatiskt.

Theresa May avfärdade också det löfte om att parlamentet ska få hålla provomröstningar om alternativ till regeringens Brexitavtal, som gavs av hennes ställföreträdare David Lidington förra veckan. ”Parlamentet har ju röstat flera gånger och alla förslag har röstats ner”, argumenterade May.

När en stor grupp brexitörer i Torygruppen, med förre utrikesministern Boris Johnson i spetsen, nu förordar No Deal innebär Theresa Mays helomvändning och nej till ett långt uppskov en stor framgång. De kan nu nästa vecka rösta nej en tredje gång till regeringens Brexitavtal i övertygelsen om att dagen för EU-utträdet bara flyttats fram två-tre månader.

Om det nya korta uppskovet blir till 23 maj eller 30 juni tvistar juristerna om.

EU-kommissionens juridiska experter hävdar att UK måste lämna senast den 23 maj eller genomföra ett val till EU-parlamentet, som skulle hållas den dagen i Storbritannien. Annars finns det risk för att det nya EU-parlamentet skulle kunna bedömas som illegitimt, om någon brittisk medborgare i efterhand klagar för att hen inte fick delta i valet trots att UK fortfarande var ett EU-land då.

Andra EU-jurister anser att utträdesdatumet kan skjutas upp till slutet av juni, eftersom det nyvalda EU-parlamentet inte håller sitt första sammanträde förrän i början av juli. Och tills dess är det avgående parlamentet formellt fortsatt i funktion.

EU-toppmötets ordförande Donald Tusk tog inte ställning i denna juridiska tvist när han kommenterade Theresa Mays begäran. Han sade endast att EU-ledarna nog kan tänka sig att ge UK ett kort uppskov, men bara under förutsättning att ett Brexitavtal först godkänts av brittiska parlamentet.

Donald Tusk var också tillmötesgående mot Theresa May efter hennes vädjan i brevet till honom om att uttalandet från förra veckans snabbt ihopkomna presskonferens i Strasbourg med EU-kommissionens Jean-Claude Juncker ska läggas till EU-UK-deklarationen. På så sätt hoppas Theresa May kunna hävda inför parlamentet att det är ett nytt avtal hon vill att parlamentet ska rösta om, och därmed kunna upphäva talmannen John Bercows nej till upprepade omröstningar om samma förslag.

Donald Tusk sade inget om vad EU gör om Brexitavtalet röstas ner en tredje gång. Utom att han är beredd att kalla in ett nytt toppmöte om det behövs.

Ingen kan vara säker på hur det här fortsatta Brexitkaoset slutar. I brittiska parlamentet läggs nya förslag fram för att försöka ta kontrollen över Brexitprocessen och stoppa en No Deal.

Samtidigt fortsätter den interna maktkampen inom det regerande Torypartiet. Theresa Mays uttalanden i parlamentet på onsdagen tolkades som att hon kommer att avgå den 30 juni om inte UK har lämnat EU då. Downing Street gav oklara besked:

”You should infer from those words the strength of the Prime Minister’s resolve and the extent of her determination to deliver this.”