Den 11 december kan brittiska parlamentet avgöra landets framtid, och Theresa May kör nu igång slutspurten i ”Project Fear”. Premiärministern varnar för att UK kan ramla ner i ekonomiskt kaos om hennes Brexitavtal med EU avvisas. En stor majoritet vill rösta nej, men är totalt oense om vad de vill ha i stället.
Därför väntar alla på Theresa Mays ”Plan B” för att förhindra No Deal efter att de röstat ner hennes avtal. May verkar till och med beredd att utlysa nyval, allt för att förhindra en andra folkomröstning. Och hon har Brexitkampanjens ledare på sin sida.
Det är ett aldrig tidigare skådat ”chicken race” som pågår inför parlamentets omröstning nästa vecka. Alla politiker skärper sina positioner och tar varje chans att stoppa avtalet i åtminstone låtsat dödsförakt för att landets näringsliv kan bokstavligen falla nedför stupet vid Dovers klippor den 30 mars nästa år om UK då lämnar EU utan ett avtal och nuvarande friktionslösa frihandel upphör att gälla.
The Economist gör en genomgång av vad som kan hända vid ett No Deal under rubriken ”Free falling”, och förutspår bland annat livsmedelsbrist och stopp i bilfabrikerna:
+ ”Britain’s big supermarket chains hold as little as one-and-a-half days’ worth of fresh food in their supply chain at any given time, and say they have no capacity to hold more.”
+ ”BMW churns out 1,000 Minis a day. Each is made up of 4,000-5,000 parts. Bringing 4m parts to the factory on 200 lorries every day is a “significant logistical challenge”. Three-fifths of them come through Dover. Reconfiguring its supply chains to circumvent hold-ups and tariffs would take years if it were possible at all.”
Brittiska näringslivets alla grenar, även på Nordirland, manar parlamentarikerna att rösta ja till Theresa Mays Brexitavtal. Men mer anmärkningsvärt är att Brexitkampanjens frontfigur Michael Gove nu klivit fram som en ledare i Project Fear-kampanjen för Brexitavtalet, och går därmed i direkt konfrontation med sin tidigare kompanjon Boris Johnson i tidningarnas miljonupplagor.
Det är mindre än 1,5 år sedan Michael Gove och Boris Johnson stod sida vid sida på midsommaraftonens morgon, dagen efter folkomröstningen. De borde ha firat segern men såg i stället närmast chockskadade ut efter det resultat de inte räknat med och nu slokörat insåg att de förväntades ta ansvaret för vad de ställt med när David Cameron avgått som premiärminister.
Boris Johnson sa att det inte var så bråttom och försäkrade att UK skulle fortsätta vara ”en del av Europa”.
Det blev Theresa May som fick uppdraget att försöka genomföra Brexit, trots att hon röstat för Remain. May tog in både Gove och Johnson i regeringen för att de skulle få inflytande över Brexit-förhandlingarna.
I dag har Boris Johnson lämnat regeringen och attackerar Theresa Mays Brexitavtal i Daily Telegraph. Medan Michael Gove sitter kvar i regeringen som miljö- och jordbruksminister och i Daily Mail manar till stöd för Brexitavtalet.
”We must vote this deal down”, manar Boris Johnson. ”If we were forced to leave without an agreement, it would be a challenge – but a challenge that is eminently manageable.”
”Don´t sink Brexit! In a passionate cry for common sense, former Vote Leave chief Michael Gove says torpedoing Mrs May´s deald could backfire horribly – and yoke us to the EU forever”, är rubrik i Daily Mail.
Michael Gove, som fick sitt stora genombrott under Brexitkampanjen när han avfärdade alla experters varningar för Brexit, pekar nu på experternas beräkningar av följderna om parlamentet röstar nej till Brexitavtalet och lämnar UK utan avtal. Samtidigt varnar han sina tidigare Brexitkompisar för att ett nej till Theresa Mays avtal kan leda till en andra folkomröstning som gör att UK förblir medlem i EU.
The Economist tror att Michael Gove numera insett risken för att ett No deal kan leda till akut brist på livsmedel i affärerna efter att ha fått en rad precisa genomgångar på sitt departement.
”His department has been given extensive briefings on the cost of no deal in terms of supermarket prices and food shortages.”
Men Michael Goves agerande kan samtidigt vara ett taktiskt grepp för att kunna efterträda Theresa May om hon blir avsatt av sitt parti efter att ha blivit nedröstad i parlamentet.
Oppositionspartierna spelar högt på motståndet bland Toryledamöterna för Brexitavtalet. De anklagar regeringen för agera ”föraktfullt mot parlamentet” för att den inte offentliggör hela texten i de juridiska råden från regeringens juridiske rådgivare, attorney general Geoffrey Cox (ung justitiekanslern), inte bara en 52-sidig sammanfattning och en flera timmars utfrågning av Cox. Den fem dagar långa parlamentsdebatten om Brexitavtalet lär därför skjutas upp tills den frågan debatterats färdigt.
Labours Brexittalesman Keir Starmer har också varslat om en misstroendeförklaring mot Theresa May efter att avtalet röstats ner i hopp om att regeringens stödparti, nordirländska unionistpartiet DUP skulle rösta med oppositionen på grund av sitt motstånd mot Brexitavtalets uppgörelse om särskilda regler för relationen Nordirland-EU.
Men trots alla hinder som ställs upp fortsätter Theresa May rakt fram mot ett till synes massivt nederlag nästa tisdag. Därför växer spekulationerna om att hon har en ”Plan B” som hon är övertygad om ändå ska leda till en slutlig seger.
+ Theresa Mays agerande visar att hon INTE är beredd att gå med på en ny folkomröstning: Hon har ända sedan hon tillträdde som premiärminister om och om igen lovat att leva upp till resultatet av folkomröstningen 2016. När hon nu har fått Brexitkampanjens ledare Michael Gove att ställa upp tillsammans med henne visar det att de är inriktade på att genomföra Brexit i någon form. Michael Gove uppges även vara för att UK går med i EES-avtalet tillsammans med Norge om regeringens Brexitavtal stoppas.
+ Theresa May tror INTE heller att UK kan få ett bättre avtal med EU om parlamentet röstar nej den 11 december. Brexit lär tas upp på EU-toppmötet den 13 december, men de övriga EU-ledarna har tydligt visat att sammanhållningen av EU:s inre marknad är viktigare än de framtida relationerna med Storbritannien. Därför kan det på sin höjd bli några mindre ändringar i den politiska deklarationen, men de avgörande skrivningarna om Nordirland som får så många Toryledamöter att rösta nej kommer inte att ändras. Därför skulle en andra omröstning i det brittiska parlamentet om några veckor, som det spekuleras om, bara vara framgångsrikt för Theresa May om Project Fear fått full effekt och får parlamentsledamöter att rösta ja för att inte bli anklagade för att ha förorsakat ekonomiskt kaos med ett No Deal.
+ Theresa Mays Plan B ser därför ut att vara Nyval, eller Hotet om nyval.
Tories leder i opinionsmätningarna, trots att partiet är så djupt splittrat. May misslyckades när hon utlyste nyval i fjol, med resultatet att hon nu leder en minoritetsregering beroende av DUP. Men när May nu ställer upp på en tv-debatt mot Labourledare Jeremy Corbyn på söndag, till skillnad från valet i fjol, tyder det på att hon vill göra Brexitfrågan till en upptakt inför ett parlamentsval. Labour är splittrat om Brexit och Corbyn vill undvika en ny folkomröstning.
Men framför allt kan Hotet om nyval vara en upptrappning av Project Fear-kampanjen. DUP vill absolut inte ha en Labourregering, eftersom Labour är mer positiva till en framtida återförening av Irland. Många inom Toryhögern kan också bli oroliga för att en Labourseger leder till ett ännu sämre Brexitavtal, i deras ögon, eftersom Labour vill att UK ska fortsätta ingå i en tullunion med EU.