Theresa Mays Brexitavtal krossat – men hon hänger kvar och vill återuppstå som samarbets-PM

Enligt legenden brände Fågel Fenix upp sig själv och återuppstod i ny gestalt. Theresa May verkar tro att hon kan upprepa tricket när hon efter att ha kört in i väggen med sin Brexitlinje och krossats i parlamentet nu lanserar sig som samarbetspolitiker och inbjuder till en blocköverskridande uppgörelse.

Theresa May har under 2,5 år vägrat lyssna till oppositionen, inte ens till sitt eget Toryparti, utan kört sin egen linje i Brexitförhandlingarna med EU. Hon har hävdat att det är möjligt att lämna EU:s inre marknad och tullunion och samtidigt fortsätta med ”friktionslös handel” med EU.

EU har sträckt sig långt för att uppfylla hennes önskemål. Men när resultatet med sitt Brexitavtal visar att det krävs specialregler med EU-regler för Nordirland och tullkontroller för övriga UK som riskerar skada exporten enas alla läger till ett massivt Nej!

Theresa Mays nederlag med 432 – 202 är ett historiskt rekord. Det värsta tidigare var ett nederlag med 166 röster för en Labour-minoritetsregering 1924. Bland nej-röstarna på tisdagskvällen ingick 118 Toryparlamentariker.

Labourledaren Jeremy Corbyn krävde logiskt nog en misstroendeomröstning och nyval. Ingen premiärminister borde kunna sitta kvar efter ett sådant nederlag.

Men Theresa May vägrar avgå och sade sig vara beredd på en omröstning under onsdagen. Och lovade – om hon får sitta kvar – nu plötsligt att börja lyssna till oppositionen och till meningsmotståndarna i det egna partiet. Med målet att nå en uppgörelse och förhindra att UK lämnar EU utan ett avtal.

Det är taktiskt klokt av Theresa May efter att majoriteten i parlamentet de senaste veckorna visat att de är beredda att begränsa regeringens makt och börja ta över kontrollen över Brexitförhandlingarna.

Theresa May kan räkna med att få sitta kvar. Regeringens samarbetsparti, nordirländska DUP, lovade stödja henne trots att de röstat emot Brexitavtalet. Och det väntas även samtliga Toryparlamentariker.

Men om Theresa May ska lyckas med sitt Fågel Fenix-trick och få till stånd en majoritet för ett annat avtal i underhuset måste hon vara beredd till ett mycket ”mjukare” Brexit för att få EU att gå med på att ta bort den omstridda ”Backstop” för Nordirland, som varit främsta argumentet för många att rösta nej till Mays Brexitavtal:

+ Acceptera Labourledningens förslag om att EU ska ingå i en tullunion med EU, inklusive delar av EU:s inre marknadsregler, för att kunna behålla en ”friktionslös” handel.

+ Stödja Toryparlamentariker och ministrar som vill ha ett ”Norge+”-avtal. Där UK fortsätter att ingå både i EU:s inre marknad och tullunion, men lämnar medlemskapet.

Det krävs en helt ny kompromissvilja av Theresa May, eftersom hon absolut inte vill ha en ny folkomröstning och inte heller riskera att UK tvingas lämna EU utan att utträdesavtal.

EU-ledarna suckade på tisdagskvällen över röstresultatet i brittiska underhuset. De begärde att Storbritannien ska bestämma sig för vad de vill.

”I urge the United Kingdom to clarify its intentions as soon as possible”, manade EU-kommissionens Jean-Claude Juncker.

Theresa Mays trovärdighet som samarbetspolitiker är mycket låg, samtidigt som utträdesdagen 29 mars närmar sig. Risken ökar för att Fågel Fenix-tricket är omöjligt att upprepa, och att slutresultatet i stället blir att UK faller över klippkanten vid Dover utan Brexitavtal.