Theresa Mays Brexitstrategi avslöjad: ”Äta kakan och ha den kvar”

Premiärminister Theresa May och hennes Brexitministrar siktar på att klara det omöjliga tricket – Både äta kakan och ha den kvar. Den ”EU-förhandlingsstrategin” har avslöjats när en fotograf lyckades få en bild av en Toryledares anteckningar på väg ut från ett möte med Brexitministern David Davis.

brexit-anteckning-2”What’s the model? Have cake and eat it”, står det tydligt i det smygfotograferade anteckningsblocket som bärs ut från Downing Street 9 av vice partiledaren Mark Fields assistent.

Den brittiska regeringen har kritiserats för att inte ha någon förhandlingslinje och de olika ministrarna har gett olika besked om vilket avtal Storbritannien vill ha med EU. Därför blir det extra intressant när det läcker ut något om regeringens planer.

Anteckningsblocket bekräftar kritikernas varningar om att regeringen fortfarande famlar, och förstärks när Brexitministerns ”model” är ett omöjligt trick.

Men David Davis verkar ändå ha gett några indikationer på mötet om vad han INTE vill ha för avtal med EU efter Brexit. Han säger nej till Norges EES-avtal med EU, som ger landet fritt tillträde till EU:s inre marknad. Storbritannien vill ha rätt att begränsa arbetskraftsinvandringen, ”kontrollera gränserna”, och vill inte stå under EU-domstolens rättsliga prövning.

Dessutom vill David Davis ha ett snabbt slut på Brexitförhandlingarna. Han vill inte ha, ett övergångsavtal. Det är en inställning som går på tvärs mot brittiska näringslivets krav, som befarar ekonomiskt kaos vid ett snabbt avbrott i de snart 60-åriga affärsmodellerna mellan Storbritannien och europeiska kontinenten.

Men Brexitministern har också gett några besked om det trick UK-regeringen hoppas åstadkomma. Det kallas ”Canada Plus”.

Storbritannien vill ha det frihandelsavtal som EU och Kanada nyss slutit. Där ingår slopade tullar på de flesta varor och öppningar för europeiska företag att konkurrera om en del offentlig upphandling i Kanada.

Men handelsavtalet med Kanada är inte ens i närheten av att ha fullt tillträde till EU:s inre marknad som Storbritannien har i dag. Hundratusentals jobb inom främst finansbranschen är beroende av fri tillgång till hela EU. David Davis har enligt anteckningsblocket sagt att regeringen vill ha ”mer inom tjänstesektorn” och på något sätt fortsätta vara med på inre marknaden – ”största intresset är inre marknaden”. Men Brexitministern erkänner att det nog blir svårt, och menar att det beror på att Frankrike vill ta över delar av den brittiska finansindustrin.

Regeringens presstjänst deklarerade att anteckningsblocket ”inte är ett regeringsdokument” och att innehållet ”inte visar UK:s inställning i Brexitförhandlingarna”.

brexit-anteckning-1Här ett utdrag av de noteringar som Financial Times lyckats dechiffrera från det smygfotograferade anteckningsblocket:

+ What’s the model? Have cake and eat it.

+ Why no Norway — Two elements

+ ECJ(EU-domstolen) and control of borders won’t fit. Transitional — loathe [sic] to do it….We need to bring an end to the negotiation

+ Canada Plus — more on services . . . EEA model not good… biggest interest is internal market

+ Manufacturing relatively straightforward…Services harder — because French hoping for business

+ Headlines won’t change from now until March though

+ Very French negotiating team…Need fair process guaranteed

+ Europe gets a good deal on security

+ Fearful for ECB