Theresa Mays fotbyte – erbjuder kompromiss om Brexit med Labour – men risken för No Deal kvarstår

Fem i tolv gör Theresa May en helomvändning och säger att hon är beredd att kompromissa med Labour om Brexit. Men risken för att Storbritannien ramlar ut ur EU till ekonomiskt kaos den 22 maj finns fortfarande kvar.

Vid det rekordlånga regeringssammanträdet på tisdagen, med en dryg vecka kvar till EU-utträdet den 12 april, röstade en majoritet av ministrarna för att UK ska lämna EU med No Deal. Men premiärminister May valde ändå i sista stund att bryta med brexitörerna och agera för att förhindra de ekonomiska riskerna med att lämna EU på ett ordnat sätt.

Theresa Mays högste regeringstjänsteman Mark Sedwill hade lagom till detta avgörande möte lagt fram en 14-sidig lång rapport om följderna av en No Deal. (Det är Theresa Mays motsvarighet till ”Sir Humphrey” för de som minns serien Yes Prime Minister).

Sir Mark varnar för en värre lågkonjunktur än efter finanskrisen 2008, 10 procent dyrare livsmedel, det juridiska systemet och polisen skulle sättas under hårt tryck.

Theresa May som under sina snart tre år som premiärminister endast ägnat sig åt att försöka hålla ihop Torypartiet kom nu ut efter drygt sju timmars regeringssammanträde och pratade om vikten av ”nationell enighet”. Hon verkar ha insett att hon riskerar att gå till historieböckerna som den premiärminister som med öppna ögon ledde UK över klippkanten till ekonomiskt kaos. Därför vänder hon brexitörerna ryggen, som en sista gest inför den avgång hon utlovat efter att Brexit är genomfört.

-Vi kan och måste nå en kompromiss. Vi måste ta oss ut ur det här blockerade läget, sade May.

May bjöd in oppositionsledaren Jeremy Corbyn till förhandlingar för att försöka nå en kompromiss för att förhindra att UK lämnar EU utan ett utträdesavtal. Om May och Corbyn inte kan nå en uppgörelse är premiärministerns förslag att de lägger fram olika förslag för parlamentet att ta ställning till.

Plötsligt talade Theresa May inte om regeringens Brexitavtal som ”det enda möjliga”. Och hon sade nu att regeringen är beredd att acceptera det som parlamentet beslutar.

Theresa May vände inte bara ryggen till Torypartiets brexitörer, utan i praktiken också till regeringens stödparti, nordirländska DUP. May slog fast att utträdesavtalet inte är möjligt att omförhandla, där garantin för en öppen gräns mellan Nordirland och Irland ingår, den så kallade Irish Backstop, som DUP anser helt oacceptabel.

May är däremot nu öppen för att omförhandla den politiska deklarationen om de framtida relationerna med EU, som också ingår i Brexitavtalet.

Därmed öppnar Theresa May plötsligt för en ”mjukare” Brexit. De förslag om att UK ska ingå i en tullunion med EU, eller söka en så kallad Norge+-lösning med medlemskap i inre marknaden, som regeringen hittills försökt stoppa är nu förhandlingsbara.

Toryparlamentarikern Nick Boles, som på måndagskvällen lämnade Torypartiet för att regeringen och partiet var så ovilliga att kompromissa välkomnade omsvängningen.

Brexitörernas ledare Boris Johnson och Jacob Rees-Mogg, såg dock mycket besvikna ut. Johnson anklagade Theresa May för att vara beredd att låta UK ”styras av EU” om UK ingår i en tullunion och inte kan sluta egna handelsavtal för varor med omvärlden.

För Labourledaren Jeremy Corbyn passar dock Theresa Mays helomvändning som hand i handske. Corbyn får en möjlighet att snabbt bli av med Brexitfrågan som splittrat partiet så länge.

Corbyn välkomnade snabbt Mays invit och försäkrade att han är beredd att kompromissa. Corbyn förutspådde att det skulle vara möjligt för parlamentet att kunna rösta om resultatet av dessa förhandlingar redan i början av nästa vecka.

-Det viktiga är att hitta en lösning som förhindrar en No Deal och räddar jobben i landet. Vi behöver en lösning som innebär att UK ingår i en tullunion med EU, och en lösning som säkrar en öppen gräns på Irland för att garantera fredsavtalet på Nordirland, sade Corbyn.

Labourledaren sade dock inget om en andra folkomröstning om Brexit, som stora delar av hans parlamentsledamöter krävt. Corbyn har aldrig stött det kravet även det finns med i partiets officiella linje.

Jeremy Corbyn poängterade framför allt att det är möjligt att nå en snabb uppgörelse som gör att Storbritannien inte behöver delta i EU-valet, och att all lagstiftning kring ett utträdesavtal därför ska vara avklarad senast den 22 maj.

Men även om May och Corbyn nu låter som att de är inriktade på att nå en snabb kompromiss finns det fortsatt många risker.

Theresa May spelar ett högt spel när hon nu till synes vänder ryggen till Torypartiets många brexitörer. Mer än hälften av partiets parlamentsledamöter har undertecknat ett brev med krav på No Deal. Det kommer inte att vara många Torypolitiker som röstar för en kompromiss med Labour.

Det finns också risk för att många oppositionspolitiker, som bundit sig hårt vid kravet på en andra folkomröstning, vägrar rösta för något alternativ som innebär att UK lämnar EU.

Liberalerna och avhopparna till Indepence group har hittills röstat emot alla sådana alternativ i de ”indikativa omröstningar” som hållits. De kan därför lägga ner eller på annat sätt bidra till att det inte går att få till stånd någon parlamentsmajoritet för något förslag.

Skotska nationalistpartiet SNP kräver också en andra folkomröstning, men har ändå som ett ”minimialternativ” röstat för en ”Norge+-lösning”.

Theresa Mays linje, och till synes även Jeremy Corbyns, är nu att UK på EU-toppmötet den 10 april ska begära att få uppskov med EU-utträdet till den 22 maj. Men samtidigt ska UK inte förbereda sig för att delta i EU-parlamentsvalet, där beskedet måste ges i april.

Det innebär att UK ramlar ut ur EU utan utträdesavtal om parlamentet trots förhandlingsförsöken mellan May och Corbyn inte lyckas fatta något beslut om Brexit till den 22 maj.

Ytterligare ett osäkerhetsmoment är ett försök att lagstifta om ett stopp för No Deal som lagts fram av Labours Yvette Cooper och Tories’ Oliver Letwin, som de vill att parlamentet ska rösta om på måndag.

Dessutom förutsätter Theresa Mays nya invit att EU-ledarna på tisdag nästa vecka är beredda att hänga med i svängarna och acceptera UK:s nya bud. EU:s chefsförhandlare Michel Barnier har flera gånger lovat att en tullunion eller Norge+-lösning kan skrivas in i den politiska deklarationen ”inom 48 timmar”. Och EU27-ländernas ledare har signalerat att de inte vill kunna pekas ut som ansvariga för ett Brexithaveri.

Men för att EU-ledarna ska kunna ställa sig bakom de nya förhandlingsturerna måste nog Theresa May och Jeremy Corbyn visa att deras nya kompromissvilja inte bara är vackra fraser, utan också demonstrera det i handling före toppmötet.