Theresa May stod på Remainsidan i den brittiska folkomröstningen, men för att bli premiärminister har hon gett mer långtgående löften om att bryta förbindelserna med EU än Brexitsidans ledare. Hon lovar stoppa EU-invandringen, stoppa utländska företag och har tagit 2 miljoner EU-arbetare i UK som gisslan i utträdesförhandlingarna. Samtidigt har övriga 27 länder med Angela Merkel i spetsen skärpt sin hållning.
Risken för ett hårt brott i relationerna UK – EU har ökat.
Brexitsidans ledare stod chockade och handfallna efter den oväntade segern i folkomröstningen. När det avslöjades att de inte hade någon plan för Storbritannien kunde inrikesminister Theresa May, som legat lågt under hela valrörelsen, kliva fram som ett trovärdigt alternativ.
– Brexit means Brexit, var hennes besked. Och när hon lovade stoppa den fria rörligheten för EU-arbetare, flockades Brexitministrar och Toryhögern i parlamentet bakom henne.
För när det gäller invandringsmotstånd har Theresa May stor trovärdighet. Hon har drivit den frågan under alla sina år som inrikesminister. Kampanjen ”Go Home or Face Arrest” 2013 blev visserligen kortlivad men gav en tydlig bild av hennes inställning.
I sitt första tal efter att ha blivit formellt utsedd till premiärminister av drottning Elisabeth utlovade hon att ”Make Britain a country that works for everyone.” Men det gäller uppenbarligen inte invandrarna.
Till skillnad från övriga kandidater att bli premiärminister vägrade Theresa May ge några garantier till de drygt 2 miljoner människor från andra EU-länder som arbetar i Storbritannien att få stanna i landet efter Brexit. May har uppenbarligen tänkt sig att använda dessa som gisslan i de kommande förhandlingarna med övriga EU.
När hatattackerna mot invandrare samtidigt har ökat efter Brexitomröstningen har rader av politiker krävt att May ska ändra inställning. Londons borgmästare Sadiq Khan bjöd in EU-diplomater för att protestera:
London is still a decent and open-minded city and we will not stand for millions of Londoners being used as a bargaining tool.
Den avgående premiärministern David Cameron framförde ett halvt steg tillbaka å Theresa Mays vägnar i sin avslutande frågestund i parlamentet på onsdagen.
– EU-medborgarna kan känna sig trygga här, så länge inget förändras för de brittiska medborgarna i EU, sade Cameron med May bredvid sig på regeringsbänken.
I EU är Theresa Mays invandringsmotstånd också välkänt. Hon och Cameron lovade väljarna att minska arbetskraftsinvandringen till under 100 000 person per år utan att ha någon plan för hur det skulle genomföras. Hon krävde att EU skulle fixa det. Men det skulle kräva att principerna i EU:s fördrag skulle förändras och May fick inget stöd. EU-kommissionen kunde avspisa May med att det inte finns några bevis för ”välfärdsturism” och att Storbritannien borde ändra sina egna lagar i stället.
Theresa May har nu byggt upp förväntningarna att hon som PM ska förverkliga målet att minska EU-invandringen. Hennes rådgivare läcker ut att invandringskontroll och stopp för EU-domstolen är hennes viktigaste krav.
A source close to the Tory leader said: ”The clear message from the EU referendum was that people want us to get back control of our borders. Theresa is absolutely determined to do that.”
Det är ett helt annat budskap än det Brexitledaren Boris Johnson gav efter folkomröstningen, där han försäkrade att den fria rörligheten ska bestå, att britter kommer att kunna resa och arbeta i EU som tidigare.
Theresa Mays förhandlingskrav går på tvärs med de avtal som Norge, Island och Schweiz har, där de får tillträde till EU:s inre marknad i utbyte mot fri arbetskraftsrörlighet och att de accepterar de förändringar som EU-länderna beslutar om och som EU-domstolen uttolkar.
Men Storbritanniens nya premiärminister har i sin ambition att snabbt bli populär gått ännu längre. Hon har lovat begränsa utländska företags möjligheter att göra affärer i Storbritannien. I The Sun skriver May att EU-företag ska kunna utestängas från offentlig upphandling:
We’ll be able to do lots of common-sense things, like cut back on red tape and let local councils buy British.
Det är till och med större inskränkningar i handeln mellan UK och EU än avtalet med Kanada, som EU just förhandlat fram, och som nämnts som en alternativ modell för britterna efter en Brexitseger. I EU-Kanadaavtalet är just öppnandet av offentlig upphandling ett av de stora framstegen.
EU firms will be able to bid to provide goods and services not only at the federal level but also to Canadian provinces and municipalities – the first non-Canadian firms to be able to do so.
Theresa Mays olika utspel är bara förpostfäktningar inför förhandlingarna med EU som väntas pågå under flera år. Men med de långtgående löftena om att bryta med EU har hon målat in sig i ett hörn som är svårt att ta sig ur. May vet att utträdet troligen inte är klart när hon måste utlysa nästa val 2020, och då riskerar hennes Toryparti att förlora väljare om hon inte levt upp till löftena.
David Camerons anklagelser mot övriga EU för Brexitsegern och Theresa Mays utspel om invandringsstopp har fått övriga EU-ledare att skärpa sin linje. Brittiska regeringens förhoppningar om att kunna få stöd av Tyskland, som har stor export till Storbritannien, har minskat. Förbundskansler Angela Merkel upprepar i varje tal och varje intervju kravet på att den fria rörligheten måste vara kvar om Storbritannien vill ha fritt tillträde till EU:s inre marknad.
Opinionsmätningar som visar att stödet för att stanna i EU ökat i flera länder efter att väljare fått se de ekonomiska följderna av Brexitsegern gör också att EU-ledare, som har val det närmaste året, som Holland, Tyskland och Frankrike, kan välja att driva en tuff linje mot Storbritannien.