Theresa Mays sista desperata bud – borde locka Labour, men troligast nyval i höst

Theresa May satsar allt på Labourstöd i sitt allra sista desperata försök att få ett Brexitavtal godkänt av brittiska parlamentet. Hon lockar med en möjlig andra folkomröstning och en åtminstone tillfällig tullunion. Men hon tappar samtidigt stöd från sina egna Toryledamöter.

Brexitkaoset har blivit ett taktiskt spel på väg mot ett nyval i höst där väljarna får ta ställning mellan två djupt splittrade partier. Med högeropportunisten Boris Johnson och vänsterradikalen Jeremy Corbyn.

Förhandlingarna mellan Toryregeringen och Labour havererade förra veckan eftersom ingendera sidan var beredd att kompromissa. Theresa May lovade när hon tillträdde som premiärminister att UK skulle lämna både EU:s tullunion och inre marknad. Medan Jeremy Corbyn, som också vill att UK ska lämna EU, krävt att UK:s handel fortsätter som i dag och åtminstone stannar i tullunionen.

Theresa May försöker nu ändå lägga fram sitt förhandlingsbud till Labour i hopp om att det ska få tillräckligt många Labourledamöter att stödja det trots partiledningens nej.

Hon har redan tidigare lovat att EU:s miljö- och arbetsrättsregler ska fortsätta gälla i UK även efter Brexit. I sitt tal i London på tisdagen utökade hon lockbetena med en ”temporär tullunion”, som ska gälla fram till nästa parlamentsval som ska hållas senast 2022. Om en Labourregering tar över kan den förhandla fram en permanent tullunion med EU.

Theresa May kastade också in en möjlighet till en ny folkomröstning om Brexitavtalet. Om parlamentet röstar igenom utträdesavtalet kan det sedan få rösta om det ska hållas en folkomröstning där väljarna får ta ställning för eller emot detta avtal:

“I recognise the genuine and sincere strength of feeling across the House on this important issue,” said Mrs May. “The government will therefore include in the withdrawal agreement bill at introduction a requirement to vote on whether to hold a second referendum. “So to those MPs who want a second referendum to confirm the deal — you need a deal and therefore a withdrawal agreement bill to make it happen.”

På det sättet hoppas hon locka de många parlamentsledamöter som är motståndare till Brexit att ändå rösta för hennes utträdesavtal, i hopp om att få till stånd en folkomröstning där väljarna röstar Nej och att UK på så sätt kan dra tillbaka sin utträdesansökan från EU.

Men detta lockbete framstår mest som en fälla. Parlamentet har redan röstat om förslag på en ny folkomröstning två gånger, och förslaget har avvisats båda gångerna – första gången med 295 – 268, andra gången med 292 – 280.

En stor majoritet av Toryledamöterna vill absolut inte ha en ny folkomröstning, och flera Labourledamöter från regioner med starkt Brexitstöd befarar att de skulle förlora väljarstöd på att stödja ett sådant förslag.

Men en majoritet i parlamentet har beslutat att UK inte får lämna EU utan ett utträdesavtal, och regeringen har därför ingen möjlighet att göra det på egen hand. Theresa May vädjade nu till dessa parlamentsledamöter att ändå stödja hennes utträdesavtal, annars kommer Storbritannien hamna i ett limboläge för lång tid framåt.

”Reject this deal and leaving the EU with a negotiated deal any time soon will be dead in the water.”

Theresa Mays lockbeten var som väntat inte tillräckliga för att få Jeremy Corbyn att stödja hennes förslag. Däremot fick det en rad Toryparlamentariker som tidigare röstat för utträdesavtalet att ilskna till och hota med att rösta nej den här gången.

The Conservative MP Simon Clarke said: “I supported the PM at MV3 [meaningful vote three] to try to get us out on 29 March. But this speech from the PM means there is no way I will support the Withdrawal Agreement Bill.”

Theresa Mays förslag borde vara ett drömbud för Jeremy Corbyn. Han vill lämna EU, han vill inte ha någon ny folkomröstning, han vill i stället ha nyval.

Allt det skulle Labourledningen kunna få om Mays förslag godkänns inklusive en temporär tullunion, och parlamentet sedan avvisar förslaget om en ny folkomröstning. Då avgår Theresa May, som Toryledare och premiärminister, och efterträds troligen av en hård brexitör som Boris Johnson.

Boris Johnsons mål har i flera år varit att få bli Toryledare. Han har bytt åsikt om och om igen för att uppnå målet. Har var emot att UK skulle lämna EU, bytte sent fot och blev en galjonsfigur i Brexitkampanjen i övertygelsen om att Remainsidan skulle vinna och att han sedan skulle ta rollen som partiets enande figur. Nu har har lanserat sig som efterträdare till Theresa May och lovar att UK ska lämna EU utan ett utträdesavtal om inte EU-sidan går med på stora förändringar i avtalet.

Han kommer att få nej av de övriga EU-ländernas ledare, samtidigt som parlamentet förhindrar honom från att lämna EU med No Deal. Därmed skulle en ny Tory-PM tvingas gå till nyval redan i höst för att försöka få ett parlament som är redo att stödja No Deal.

EU27 skulle troligen avvakta resultatet av ett sådant nyval. Jeremy Corbyn skulle få det parlamentsval han så länge krävt, och han skulle få en valrörelse där Labour står emot ett splittrat Toryparti med en partiledare i Boris Johnson, som många Torypolitiker anser är en fara för landet.

I Torypartiet pågår redan en informell kampanj: ”Anyone but Boris”.

Men Labourledaren Jeremy Corbyn är uppenbarligen orolig för varje kompromiss med Theresa May och Toryregeringen riskerar att skada partiets chanser i ett kommande val. Därför riskerar han hellre att UK fortsätter att leva i Brexitkaoset och på nytt närmar sig EU:s senaste deadline den 31 oktober.