Danmark införde i somras en lag mot tiggeri – vilket lett till åtal mot en dansk.
Det var inte alls meningen – lagen skrevs så att rumäner och bulgarer skulle kunna straffas och avskräckas.
Tiggeriförbud i lag är ovanligt i Europa men i somras fick danska politiker nog av att se tiggare på gatorna.
SDs systerparti Dansk Folkeparti krävde ett tiggeriförbud och fick stöd av övriga partier, inklusive de danska sossarna som rentav bidrog med förslag till skärpning av lagen.
Danska politiker hade redan försökt hindra romer att bygga upp läger i danska storstäder.
Den 1 april infördes en lag som riktade sig mot dessa läger.
Lagen förbjuder mer bestämt hemlöshet ”som skapar otrygghet i närområdet”.
Under lagens första tre månader revs 25 läger enligt polisen, 109 personer åtalades, ett antal fick böter och 14 personer utvisades
Tiggerilagen som snabbinfördes i somras håller också dansk polis sysselsatt.
Sedan slutet av juni månad har 18 personer dömts i domstol, fått tillbringa 14-20 dagar i fängelse och sedan utvisats med förbud mot att resa in igen.
Även den lagen var specifikt avsedd att hålla EU-medborgare ute men ett EU-land får som bekant inte diskriminera på grundval av nationalitet.
Därför väljer den danska lagen att förbjuda ”otrygghetsskapande” tiggeri.
En dansk som tigger väcker ju ingen rädsla, anser danske statsministern:
””Nu fremsætter vi det i en form, så det ikke er en hvilken som helst dansk hjemløs der stikker hånden frem, som principielt risikerer 14 dages ubetinget fængsel, men det er målrettet det, man kan kalde utryghedsskabende tiggeri”, fastslog statsministern i folketinget.
Ändå har det gått så illa att en dansk medborgare nyligen blivit åtalad för att ha tiggt.
Eftersom ärendet är pågående vill polisen inte berätta hur personen skapat otrygghet men Radio24Syv kan berätta att när det är en utlänning som tigger, räcker det med att nicka tack för ett mynt, för att domstolen ska kunna döma.
Att lagstifta mot oönskat beteende är knepigt och .lagar mot tiggeri är därför ovanliga i EU.
Bara sex av 28 länder förbjuder tiggeri i lag (Danmark, Grekland, Polen, Ungern, Italien och Spanien)
I stort sett alla EU-länder använder sig däremot av lokala ordningsparagrafer för att polisen ska kunna bortvisa tiggare eller uteliggare.
Flera länder har på senare år infört specifika förbud mot aggressivt tiggeri och/eller barntiggeri men bara Portugal och Irland har gjort det via nationell lag.
I några länder har tiggeriförbud testats i domstol och i fem länder (Frankrike, Tyskland, Skottland och Italien) har domstolen slagit fast att förbud på nationell grund bryter mot dessa länders grundlagar.
På Irland underkändes lösdriverilagen och ersattes med lag om aggressivt tiggande medan Österrikes högsta domstol nyligen underkänt delar av staden Salzburgs alltför svepande tiggeriförbud.
Att tvinga någon att tigga är däremot alltid olagligt och EU-kommissionen har, på grund av ökat tiggande i Europa, ökat sin finansiering av kampen mot tvångstiggeri vilket ofta kan sorteras in under människohandel.