Statsminister Stefan Löfven(S) och Stockholmsregionens ”regeringschef” Irene Svenonius (M) får allt hårdare kritik för sitt sätt att hantera coronapandemin. Men läget är inte hopplöst. Storbritanniens Boris Johnson kan lära dem hur man vänder ett totalt fiasko och ras i väljaropinionen till en succé på bara några veckor.
De dramatiska opinionssvängningarna för det konservativa regeringspartiet och Labour under det senaste året (se grafiken) visar hur snabbt väljarnas åsikter kan svänga i en kris.
Boris Johnson hade ett gigantiskt övertag i början av 2020 med tvåsiffriga tal, men det minskade snabbt med Toryregeringens snubblande hantering av pandemin och följderna av Brexit. I december och januari hade Labour gått förbi och ledde med 3-4 procentenheter i flera mätningar. Men de senaste veckorna har opinionen snabbt svängt igen. Tories leder nu med 6-13 procentenheter i olika mätningar.
”Keir Starmer’s personal popularity has also taken a hit over the past week with 15 percent more people believing Mr Johnson would make a better Prime Minister.”
Boris Johnson och hans parti leder återigen stort i väljaropinionen…
+ Trots att Storbritannien har bland de högsta dödstalen i covid-19 i världen. Den brittiska regeringen har kritiserats hårt för att den likt Sverige inte snabbt stängde ner landet när pandemin slog till, och att de stora nedskärningarna gjorde att äldreomsorgen inte klarade av att skydda de äldre.
– Våra vårdhem kastades åt vargarna, det här är en av de viktigaste läxorna vi måste lära oss inför en andra våg av coronaviruset till hösten”.
+ Trots att Storbritanniens ekonomi tillhör de hårdast drabbade av pandemins följder med det största ekonomiska raset sedan 1709.
”That was when Europe’s harshest winter in 500 years caused widespread death and destruction.This time it’s a pandemic to blame ,” wrote Societe Generale strategist Kit Juckes in a research note.
+ Trots att finansminister Rishi Sunak i sin budget förra veckan bröt mot Torypartiets allra hårdaste ideologiska princip om låga skatter, och mot visionen om att göra Storbritannien till ett ”Singapore-on-Thames” efter Brexit.
Rishi Sunak meddelade att skatterna kommer att höjas efter coronakrisen, och särskilt kraftigt på företag.
He not only promised to raise taxes to levels not seen in more than half a century, but raised them specifically on business, skriver Financial Times och påminner om att den tidigare premiärministern David Cameron lovade kraftigt sänkta bolagsskatter för att locka utländska investerare till Storbritannien.
+ Trots att handeln med EU-länderna rasat efter att Storbritannien lämnade EU:s inre marknad och tullunion vid årsskiftet. Brittiska hamnar har samtidigt fått kraftigt minskade intäkter när transporterna mellan Irland och övriga EU snabbt ändrats och inte längre går via UK. Boris Johnsons löften om ekonomisk blomstring för ”Global Britain” har inte på något sätt infriats.
Brexit disruption has battered trade flows, with the first hard data since the implementation of Boris Johnson’s deal showing a steep decline in activity between the UK and a host of large EU countries.
+ Trots att Storbritannien har bland de största ekonomiska klyftorna bland fattiga och rika inom OECD, och att den ekonomiska krisen nu gör att klyftorna ökar har Boris Johnson vunnit tillbaka väljarstödet i tidigare starka Labourområden.
Vad är det då som får brittiska väljare att överse med Boris Johnson-regeringens oförmåga att skydda de svagaste mot pandemin, att den låter ekonomin falla mer än på 300 år, att den för en politik som gör att inkomstklyftorna ökar, och inte ens lever upp till sina vallöften om sänkta skatter?
Svaret heter Vaccin. Och en tidplan för när britterna kan återgå till ett normalt liv.
Brittiska medier publicerar varje dag siffror över hur många som vaccinerats, och jämför närmast vällustigt hur stor andel som fått vaccinet jämfört med andra länder. 6 mars: UK – EU 34 – 9.
Brittiska väljare verkar beredda att förlåta allt som hänt under ett år med coronapandemin när de nu ser att alltfler blir vaccinerade.
“After spending much of 2020 on the backfoot regarding its handling of coronavirus, the ongoing success of the vaccine rollout has rejuvenated the government’s poll ratings with a now clear Conservative lead over Labour, as well as improvements in Boris Johnson’s job approval figures”, Adam Drummond, associate director of Opinium poll, said.
”What a difference a few weeks have made”, konstaterar New York Times.
Men Boris Johnson är inte ensam om att inse vaccinets möjlighet att öka väljarstödet. Israels premiärminister Benjamin Netanyahu har val om ett par veckor och försöker visa att den snabbare vaccingeringstakten i landet också ger utrikespolitiska framgångar. Danmark Mette Frederiksen och Österrikes Sebastian Kurz gav honm draghjälp med ett besök, i hopp om att detta initiativ ska gynna även dem på hemmaplan.
Här finns mycket att lära för ansvariga politiker i Sverige. Det avgörande för väljarnas betyg över hanteringen av coronakrisen är vem som framstår som frälsare i sista kapitlet.
Stefan Löfven och Irene Svenonius har därför fortfarande en sista chans att komma ut som vinnare ur den här krisen.
Stefan Löfven utsätts för allt hårdare tryck av oppositionspartierna att agera mer kraftfullt mot smittspridningen och få ut vaccinet snabbare.
Det är troligen för sent att förmå Astra Zeneca att prioritera Sverige med sina vaccinleveranser som UK gjort. Men med Boris Johnsons närmast dagliga presskonferenser som inspirationskälla skulle regeringen tydligt kunna ta över kommandot från Folkhälsomyndigheten, tillsätta en ” nationell vaccingeneral” och börja lagstifta om förbud i stället för ”rekommendationer”.
Finansborgarrådet Irene Svenonius (M) leder Stockholmsregionen som sticker ut som det stora fiaskot, ensam om att fortfarande inte ha fått igång vaccineringen av äldre. Den politiska regionledningen och den byråkrat som utnämts till vaccinsamordnare har låtit vårdcheferna få företräde till att ge vaccin till betydligt större andel vårdanställda än i övriga landet.
Med Boris Johnson som inspiratör skulle Svenonius sluta skylla på andra, Och i stället visa för sina väljare hur man sätter igång en gigantisk krisplan för massvaccinering på stora arenor och med extra personal för att kunna leva upp till den nationella planen att alla ska kunna dansa tillsammans kring midsommarstången.
Men det är bråttom nu, både för Löfven och Svenonius.