Turkiet kräver mer betalt för att stoppa flyktingvågen – och kommer att få det

Det var ett unikt möte som ägde rum i Berlin i dag då Turkiets premiärminister Ahmet Davutoglu tillsammans med ett flertal ministrar höll regeringsöverläggningar i Berlin i dag. Det som framställdes som en charmoffensiv var i själva verket ett besök av den illa sedda kusinen från landet som insett att den stöddiga storstadsbon befinner sig i ett desperat läge och är beredd att betala ett högt pris för att få hjälp.

De turkiska ministrarna blev lovade direkt bistånd av tyska regeringen med utbildning och andra insatser för att hjälpa de drygt 2 miljoner syriska flyktingarna i Turkiet. Men premiärminister Davutoglu gjorde klart att han inte nöjer sig med det och de 3 miljarder euro som EU-länderna gemensamt utlovat i flyktingstöd.

– De åtaganden som gjort visar bara en vilja att dela på bördorna. Men ingen kan förvänta sig att Turkiet ska bära det här ensamt, sade Davutoglu i en intervju: ”Türkei will mer Geld von EU”.

Den turkiska regeringen vet vilket krisläge EU och Angela Merkel befinner sig i, och försöker utnyttja den så långt det går. Flyktingströmmarna har inte minskat sedan avtalet i december mellan Turkiet och EU, då premiärminister Davutoglu på ett toppmöte lovade att åter skärpa gränskontrollen för att göra det svårare för flyktingar att ta sig över Medelhavet till Grekland.

Men trots vintervädret har flyktingströmmarna inte minskat nämnvärt. Tysklands grannländer reser dagligen nya murar i olika former mot flyktingarna, senast österrikiska regeringens beslut att införa ett maximitak, och pressen ökar på Merkel att stoppa flyktingmottagandet.

Samtidigt varnar tyska näringslivet för mångmiljardförluster och ökad arbetslöshet om gränserna stängs i Europa:

“If we close Germany’s borders, our economy’s entire business model would be acutely endangered,” said Anton Börner, head of the Federation of German Wholesale, Foreign Trade and Services – ultimately resulting in more unemployment and less growth and prosperity.

Företagen varnar för följderna om 57 miljoner transporter över gränserna från Tyskland försenas och räknar fram mångmiljardkostnader.

Men dessa argument biter inte nu på politiker runt om i Europa som är trängda av växande opinionskrav på att stoppa flyktingströmmarna.

Det enda kortfristiga hoppet står till Turkiet, som skulle kunna kraftigt begränsa möjligheterna för flyktingarna att ta sig till Grekland. Därför försöker den turkiska regimen också sätta ett så högt pris som möjligt.

Efter mötet med Angela Merkel hävdade premiärminister Davutoglu att Turkiet nu även har stöd av Tyskland för sin kamp mot PKK.

Merkel gav inget omedelbart löfte om mer pengar till Turkiet, men talade om att hon hoppas att en givarkonferens för de syriska flyktingarna i London den 4 februari ska leda till nya löften om stöd. Merkel har även fått ett löfte från USA:s president Obama om att USA ska öka sitt stöd till flyktingarna.