EU-kommissionen nekar Turkiet visumfrihet tills vidare.
Österrike fruktar att hämnden blir en ny flyktingström.
Turkiet och president Erdogan har haft andra bekymmer i höst (föra krig i Syrien och Irak) men har med jämna mellanrum kommit ihåg att påminna Bryssel att Turkiet ska ha sin visumfrihet om EU ska få åtnjuta fortsatt flyktingavtal.
EU-kommissionen har nu på nytt utvärderat landets framsteg mot att uppfylla EUs medlemskapsvillkor och svaret i visumfrågan är tills vidare nej.
I vägen står inte minst landets terrorlagstiftning.
”Denna måste ändras så att den inte kan användas mot journalister, akademiker och oppositionspolitiker”, förklarade EUs utvidgningskommissionär Johannes Hahn inför Europaparlamentet på onsdagen.
Kommissionens årliga rapport om medlemskandidaten Turkiet är återhållsam i sin kritik mot upprensningen som pågått i landet efter juli månads misslyckade kuppförsök men trots allt tydlig med att turkiska regeringen inte respekterar grundläggande mänskliga och medborgerliga rättigheter.
Sedan kuppen har EU-sidan hållit tillbaka i sin kritik för att rädda Turkiet-avtalet som haft konsekvensen att turkarna hållit tillbaka flyktingströmmar över Egeiska havet.
Men de senaste veckornas utveckling i Turkiet där de största tidningarna stängts och oppositionspolitiker fängslats, har fått även tyska politiker att yttra sig negativt.
Förbundskansler Angela Merkel har till och med fått släppa sin tystnad och meddela att hon är ”uppriktigt bekymrad”.
Beslutet om uppskjutna visum förväntas väcka ilska i Ankara men kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker har redan i förväg meddelat att om Turkiet inte får något genombrott på den punkten, så är det landets styrande som måste ta skulden och förklara sig för invånarna.
Alla tror inte att Turkiet är villigt att ta på sig ansvaret utan fruktar ett bakslag.
Österrike förbereder sig för närvarande för nya strömmar av syriska flyktingar med att ställa upp soldater vid den ungersk-serbiska gränsen.
”Vi ser stora sprickor i Turkietavtalet”, sa försvarsminister Hans Peter Doskozil efter ett möte med Österrikes Balkan-grannar om tänkbara motåtgärder om president Erdogan skulle göra allvar av sitt löfte att sätta miljontals syriska flyktingar på bussen mot Europa.