Ytterligare två av Orbans vänner kan förlora på söndag

Viktor Orban vann en komfortabel seger i det ungerska valet. Men flera av hans vänner har förlorat makten, och ytterligare två kan bli förlorare i söndagens val – Marine Le Pen i Frankrike och Janez Janša i Slovenien.

I Slovenien kallas valet en ”folkomröstning om demokratin”, och det nybildade Frihetsrörelsen med nyblivne politikern Robert Golob ser ut att kunna samla en vinnande koalition.

Orban har försökt skapa en allians i EU kring sitt nationalkonservativa projekt som han kallar ”illiberal demokrati”.

Men hans bundsförvant, Tjeckiens högerpopulistiske premiärminister Andrej Babis, blev bortröstad i fjol höstas, och efterträdaren Petr Fiala gratulerade inte ens Orban till valsegern. Slovakiens S-populistiska SMER med Robert Fico förlorade makten redan året innan och den nuvarande premiärministern Eduard Heger nöjde sig med ett pliktskyldigt sms till Orban, medan Fico lyckönskade det ungerska folket för att ha valt en ”stark ledare”.

Rysslands invasion av Ukraina har också skapat slitningar mellan Ungern och Polen, när Orbans nära relation med president Putin gjort att han ställt Ungern vid sidan om stödinsatserna för Ukraina. Orbans tidigare förtrogne Jaroslaw Kaczyński – ledare för regeringspartiet och vice premiärminister – har gått till hårda angrepp mot Viktor Orban och sagt att fortsatt samarbete är uteslutet om inte Ungern ändrar inställning till den ryska invasionen.

I Frankrike vill Marine Le Pen gå i Orbans fotspår i relationerna med Putinregimen och målet att urholka EU-samarbetet. Men hon har tappar alltmer väljarstöd mot Emmanuel Macron, som leder med 56 – 44 i sista opinionsmätningen.

I Slovenien har Janez Janša gjort samma hisnande politiska resa som Viktor Orban från Kommunistpartiet till nyliberal för att landa som ledare för ett högerauktoritärt parti. Janša har suttit i olika regeringar ända sedan 1990.

Enligt Freedom House har demokratin i Slovenien urholkats värst av alla länder i Östeuropa det senaste året.

“No country’s scores fell further than those of Slovenia,” the report read, blaming the decline on Prime Minister Janez Janša’s government, after it “sidelined the parliament and exerted considerable political and financial pressure on civil society organizations, public media services, the judiciary, and the European Public Prosecutor’s Office.”

Janša har attackerat domstolarna och medierna, och ungerska medieföretag som står Orban nära har köpt upp medier i Slovenien.

Den splittrade oppositionen med 10-15 partier har inte lyckats framstå som något trovärdigt alternativ till Janša förrän nu. Robert Golob, en tidigare chef för ett energibolag, tog över som ledare för Frihetspartiet i januari, ett parti som bildades så sent som i fjol som ett vänsterinriktat miljöparti.

Inför valet på söndag har Frihetspartiet gått ikapp och till och med gått förbi Janšas SDS i några mätningar och anses enligt statsvetare har bättre förutsättningar att få till stånd en bred regeringskoalition efter valet.

Janša har också drabbats av en skandal i valspurten sedan jordbruksministern Jože Podgoršek tvingats avgå efter en korruptionsaffär med en jordbrukskoncern.

Viktor Orbans följarskara utanför Ungern ser ut att bli allt mindre. Men han försöker hålla god min och vidmakthålla sitt illiberala projekt. I sin första utlandsresa efter valet den 3 april åkte han till Rom och träffade högerpopulistiska Legas ledare Matteo Salvini.

De enades om att bilda ett ”center-högeralternativ till socialisterna”. Frågan är om Orban efter söndagens val kan hitta några andra EU-ledare som vill vara med i den alliansen.