Tyska valet: Grüne kompromissar bort klimatkraven för ministerposter som MP?

I tyska valspurten lyftes klimatkraven fram i massdemonstrationer och Die Grünes kandidat Annalena Baerbock stod sida vid sida med SPD:s Olaf Scholz i valdebatterna och lovade gemensamt höjda minimilöner, sociala reformer och klimatsatsningar. Men omedelbart efter valet sätter sig Die Grüne i förhandlingar med huvudmotståndaren till alla dessa krav, högerliberala FDP, för att kompromissa ihop sig om regeringspolitik och ministerposter.

Det är en märklig strategi och protester hörs redan inifrån partiet om att partitopparna ägnar sig åt att fördela ministerposter. Die Grünes tidigare miljöminister Jürgen Trittin vågar sig också på att framföra det offentligt.

– Vi ska förhandla fram en regeringspolitik som gör att Tyskland kan klara 1,5-gradersmålet. Sedan ska partiet besluta vilka som får poster, inte två personer sinsemellan, säger Trittin till Der Spiegel.

Valresultatet är en stor framgång för Die Grüne, som gick från 8,9 till 14,8 procent och blev tredje största parti. Men i stället för att jubla valde Annalena Baerbock att se ut som en förlorare när hon framträdde i tv på söndagskvällen, och pekade på att partiet haft betydligt högre opinionssiffror under sommaren.

Och i stället för att förorda regeringsförhandlingar med SPD, som blev största parti, och som ligger närmast Die Grünes valplattform, tackade språkrören ja till inviten från FDP:s Christian Lindner om att dessa partier ska kompromissa ihop sig innan de gör upp med SPD eller kristdemokratiska CDU/CSU.

Enligt tyska medier har språkröret Robert Habeck ställt som krav att få posten som vice förbundskansler i den framtida regeringen, medan Baerbock ska få bli klimatminister.

Men FDP:s ledning lär i utbyte kräva politiska eftergifter av Die Grüne. FDP vill urholka den tidigare regeringens klimatpolitik. Upphäva slutdatumet för när bensin- och dieseldrivna bilar ska få säljas. Marknaden ska lösa klimatfrågan, enligt FDP. Samtidigt som skatter ska sänkas och den strikta budgetpolitiken – ”Schwarze null” – ska återinföras. Och det med Lindner som finansminister.

Det framstår som ett smart taktiskt grepp av FDP att inte försätta sig i treparti-förhandlingar där SPD och Die Grüne skulle stå enade mot FDP i de flesta frågor.

Die Grünes argument för att kompromissa ihop sig med FDP är att de båda sedan ska kunna spela ut sina krav mot både SPD och CDU/CSU för att ha bättre chans att få igenom dem. Men CDU/CSU står långt ifrån de klimatkrav och den sociala politik som Die Grüne utlovat under valrörelsen, medan kristdemokraterna och FDP står nära varandra.

I CDU/CSU pågår också en intern maktkamp efter partiets sämsta valresultat hittills och opinionsmätningar visat att endast 11 procent av väljarna vill ha Armin Laschet som nästa förbundskansler.

Tyska Die Grüne har ett betydligt större väljarstöd än deras systerpartier i Sverige, Finland och Österrike. Men partiets ledning verkar så angelägen att hamna i regeringsställning att den riskerar att sträcka sig lika långt i kompromissvilja.

Svenska Miljöpartiet har gått ge upp löften om att stoppa kolgruvor, motorvägar och skärpt flyktingpolitik. Först nu börjar partiet hota med att lämna regeringen, på frågan om strandskydd. I Finland har De Gröna suttit i flera olika regeringskonstellationer, och suttit kvar även vid beslut om kärnkraftsbyggen. I Österrike har Die Grünen regererat ihop med kristdemokratiska ÖVP sedan januari 2020, och gått med på skärpt invandringspolitik och förbundskansler Sebastian Kurz’ stöd till Viktor Orban.

Det som kan förhindra att den kommande tyska regeringen inte drar ner på klimatambitionerna är att SPD:s kanslerskandidat Olaf Scholz måste få klartecken av sitt parti för sin regeringspolitik.

Partiledningen står för en mer vänsterinriktad politik än Scholz, som inte lyckades bli vald till partiledare 2019. De två partiledarna Saskia Esken och Norbert Walter-Borjans tillsammans med den tidigare ungdomsordföranden Kevin Kühnert hade siktat på en regeringskoalition med Die Grüne och stödd av vänsterpartiet Linke, även om de talat tyst om det under valrörelsen.

Saskia Esken har tagit avstånd från att återinföra ”Schwarze null” och kräver en regeringspolitik med massiva investeringar. Kevin Kühnert kallar FDP:s Christian Lindner för ”opåtlitlig fanatiker”. De räknar båda med att partiets drygt 450 000 medlemmar ska få rösta om den kommande regeringspolitiken.

Nästa tyska regerings politik och ministerposter avgörs därför inte av onsdagens träff mellan Die Grünes språkrör och FDP:s Christian Lindner.