Brexitförhandlingarna i skarpt läge. EU dömer ut UK-regeringens ”klipp o klistra”-tullunion

Brexitförhandlingarna har nu börjat på allvar, och den brittiska regeringen är beredd att förhandla om hur mycket den ska betala vid EU-utträdet. Men den tredje förhandlingsomgången blev en totalkonfrontation om hur samarbetet ska fungera därefter. EU-sidan avvisar kategoriskt den ”klipp o klistra”-modell där UK får en egen tullunion med EU och slipper gränskontroller och avgifter.

– Storbritannien har meddelat att man vill lämna EU:s inre marknad och tullunion och sätta sina egna regler och normer. Men man vill samtidigt att EU ska acceptera dessa regler automatiskt; det är vad som står här i UK:s papper. Det är helt enkelt omöjligt, förklarade EU:s chefsförhandlare Michel Barnier om och om igen på presskonferensen efter veckans förhandlingar.

”The UK wants to take back control, it wants to adopt its own standards and regulations. But it also wants to have these standards recognised automatically in the EU. That is what UK papers ask for. This is simply impossible. You cannot be outside the Single Market and shape its legal order.”

Premiärminister Theresa May talar om ”copy and paste”, medan det kallas för ”en modell i nära samarbete med EU:s tullunion” i det brittiska förhandlingspappret.

Den brittiska regeringen vill ha en modell som är en nära nog identisk kopia av EU:s tullunion, där UK även efter att man lämnat EU inte ska behöva några gränskontroller genom att EU förlitar sig på den brittiska gränskontrollen.

”A new customs partnership with the EU, aligning our approach to the customs border in a way that removes the need for a UK-EU customs border”

– Vi behöver vara fantasifulla för att hitta lösningar som gynnar både UK och EU, sade Brexitminister David Davis.

– Storbritannien verkar känna nostalgi över EU:s inre marknad. Men kan inte få fördelarna av inre marknaden utan att vara en del av den. Jag tror att många britter ännu inte insett vad det innebär att lämna EU, svarade Barnier.

EU-sidan har också fått draghjälp i sin argumentering av det brittiska oppositionspartiet Labour som också avfärdat UK-regeringens förhandlingspapper och nu förordar att Storbritannien under ett antal år ska fortsätta vara med i EU:s inre marknad och tullunion för att undvika ekonomiskt haveri när slutdatumet för utträdesförhandlingarna infaller den 29 mars 2019.

Förhandlingarna har också kommit igång om den brittiska utträdesavgiften. EU-sidan har lagt fram en lång lista på alla de åtaganden som Storbritannien gjort som EU-medlem, bland annat i EU:s långtidsbudget för åren 2014-2020. Det finns ingen officiell slutsiffra, men Financial Times har beräknat den till 60-100 miljarder euro.

Enligt Michel Barnier säger UK-regeringen nej till alla åtaganden som gäller efter den 29 mars 2019.

– Men Storbritannien har varit med och beslutat om stöd till Ukraina, Afrika och utvecklingsländer, om insatser för forskning och utveckling, åtaganden som gäller långt efter 2019. Hur ska vi kunna skapa förtroende för ett framtida samarbete med den inställningen, sade Barnier.

David Davis lät dock förstå att det här inte var sista ordet från den brittiska sidan, utan att han var beredd till kompromisser.

– När vi diskuterar den finansiella uppgörelsen finns det juridiska åtaganden, men det ju också moraliska förpliktelser, och det handlar också om att skapa en god anda för de framtida relationerna med EU, sade Davis.

Det förhandlingsområde där det sker en del framsteg verkar vara gränsen mellan Irland och Nordirland. Den fria rörligheten för personer över gränsen lär kunna fortsätta även efter UK lämnat EU. Irland ingår inte i passunionen Schengen och gör därmed passkontroller av alla som reser in i landet från andra EU-länder.

Däremot finns det ingen klarhet om gränstrafiken med varor mellan Irland och Nordirland ska kunna kontrolleras framöver utan återinförda tullkontroller. EU-sidan avvisar den brittiska ”fantasifulla” modellen med en öppen gräns där man litar på att storföretag uppfyller reglerna frivilligt och att småföretag inte behöver några regler.

1 tanke på “Brexitförhandlingarna i skarpt läge. EU dömer ut UK-regeringens ”klipp o klistra”-tullunion”

Kommentarer är stängda.