”Underminerar demokratin” – EU-kommissionen och Europarådet agerar tillsammans mot Polens regering

Utslaget från Europarådets höga jurister över Polens nya regering är förödande. Men det är bara EU som har någon möjlighet att kunna sätta stopp för Jaroslaw Kaczyńskis ambition att följa Viktor Orbans auktoritära väg.

Allt tyder också på att Europarådet och EU-kommissionen nu kommer att agera tillsammans för att sätta press på Polen.

Venedigkommissionen, som består av 47 höga jurister från Europarådets medlemsstater, bekräftade i dag vid sitt möte i Venedig den hårda kritik som läckte ut för några veckor sedan. Juristerna dömer också ut regeringen för att den vägrar publicera den polska författningsdomstolens utslag häromdagen och för att den hävdar att beslutet därmed inte har någon laga kraft.

– Det här fördjupar ytterligare den konstitutionella krisen i Polen, säger Venedigkommissionen.

Europarådets juridiska experter anklagar både den förra regeringen och den nuvarande som tillträdde efter valet i fjol höstas för att ha vidtagit icke konstitutionella åtgärder. Det handlar främst om tillsättningen av ett flertal domare i författningsdomstolen omedelbart före valet av den förra regeringen.

Venedigkommissionen varnar nu för att den nya polska regeringen genom att ändra reglerna för Polens författningsdomstol, som bland annat ska granska att regeringen följer grundlagarna, har underminerat domstolens möjlighet att fungera.

”Det underminerar demokrati, mänskliga rättigheter och rättsstaten.” säger kommissionen i sitt utlåtande.

”Polen måste åtgärda sin konstitutionella kris genom att respektera domar från sin författningsdomstol.”

Europarådets generalsekreterare Thorbjörn Jagland meddelar också att nu ska åka till Polen i april för att diskutera kritiken med regeringen.

Han kommer troligen att ha sällskap med EU-kommissionens förste vice ordförande Frans Timmermans. Kommissionens beslutade i januari för första gången att inleda en granskning om ett medlemsland lever upp till den grundläggande kraven för en medlemsstat. Och kommissionen sade att den kommer att samarbeta med Europarådets Venedigkommissionen i granskningen av hur arbetsmöjligheterna för polska författningsdomstolen förändrats.

EU-kommissionen siktade också på att komma med sitt ställningstagande i mitten av mars. I granskningen ingår också hur polska regeringen tagit politisk kontroll över public service-tv.

Den EU-procedur som kan sättas igång av kommissionen handlar i de tre första stegen om att sätta press på ett medlemslands regering genom dialog och offentliga utlåtanden av hur den anser att en regering bryter mot den grundläggande demokratiska regelverken för medlemskap i EU.

Om inte det hjälper kan EU-kommissionen vända sig till övriga medlemsländer och EU-parlamentet och begära att de ska ”ta till atombomben”. Så kallas artikel 7 i EU-fördraget som innebär att det införs sanktioner mot ett medlemsland, som förlorad rösträtt, för att övriga EU anser att det bryter mot unionens grundläggande värderingar:

”Clear risk of a serious breach of the Unions values” .

Artikel 7 har ännu aldrig använts. Och det ska mycket till för att övriga EU-regeringar med majoritetsbeslut ska slå till med den. Men med Venedigkommissionens hårda utlåtande och den tuffa inställning som EU-kommissionen visat hittills i den här affären kan vi räkna med att trycket på den polska regeringen kommer att öka väsentligt den närmaste tiden.