USAs stopp för rysk olja visar just nu hur svårt det är att ställa om en ekonomi som gjort sig beroende av en otäck säljare.
President Joe Biden gav ett efterlängtat besked i förra veckan:
USA slutar köpa gas och olja från Ryssland.
Det är precis vad som behövs efter det blodiga överfall som Ryssland iscensatt mot Ukraina. Om vi beslår Ryssland med sanktioner kan vi ju inte fortsätta göda dem med petrodollar med andra handen?
USA råkar vara netto exportör av både olja och gas så det borde väl vara enkelt.
Men nej.
Det kan förklara varför Biden-administrationen i det längsta inte var jätteentusiastisk till att förbjuda rysk olja och gas. Inte minst för att en oljebojkott genast ger högre priser vid bränslepumparna vilket brukar göra amerikanska väljare rasande.
Biden-administrationen försökte ge sig mer tid, utreda frågan.
Men amerikanska senatorer från båda partier krävde att USA MÅSTE GÖRA NÅGOT.
Enigheten om detta var så stark att senatorerna hotade rösta igenom bojkotten själva, utan president, och då hade ju president Bidens rykte tagit en riktig smäll.
Ungefär 10 procent av den olja och oljeprodukter som USA använder är rysk. Den måste ersättas.
Biden försöker just nu pressa de amerikanska oljebolagen till att öka produktionen. Men de är oväntat tveksamma till det.
Varför lägga ut pengar på att gå upp i produktion?, när läget när som helst kan svänga och Biden antagligen återgår till att pressa oljebolagen att SÄNKA sin produktion för klimatets skull.
Joe Biden har i vinter förhandlat borgfred med Iran, rankad som fyra-femma störst i världen bland oljeproducenter. Biden erbjuder sig i princip att lyfta sanktionerna (mot olja framförallt) i utbyte för ett nytt Iran-löfte om att låta bli kärnvapen.
Oljan kan börja flöda igen.
Men just när alla trodde ett avtal var nära (i februari) tog Irans gamle kompis Ryssland plats i diskussionerna (inte på USAS sida).
Iran har just dragit i bromsen för samtalen.
Det land som anses snabbast kunna öppna kranarna för mer olja är Saudiarabien.
Biden-regimen har haft ett svalt förhållande till denna regim särskilt efter styckmordet på en saudisk journalist (till skillnad från Donald Trump som gullade ohejdat med dem).
Det gillade inte saudierna.
I dagarna har Biden gjort flera försök till närmanden, försökt förbättra relationerna.
Men kronprins bin Salman lyfter inte telefon när Biden ringer.
I lördags avrättade Saudiarabien 81 oliktänkande. Ett nytt rekord även för denna grymma regim.
Många tror att det var menat som ett finger mot Biden.
Så Biden har närmat sig det oljerika landet Venezuela.
Där har vänsterextreme diktator Maduro (med goda relationer till Kina) har varit under amerikanska sanktioner i flera år, inte minst mot deras olja.
Att byta olja från en diktator (rysk) mot en annan (sydamerikansk) är förstås en ganska märklig politik.
Det är tur för president Joe Biden att gas inte utgör ett amerikanskt problem. Man har den gas man behöver och säljer dessutom mycket till resten av världen. Det lilla som ändå köps in kommer från pålitliga Kanada.
Och ändå uppstår ett gasproblem i USA med. För när oljepriset går upp, så smittar det gaspriset, det smittar gödsel (gjord med gas) och livsmedelspriser och driver på inflationen.
Just nu överväger EU hur Europa kan göra sig oberoende rysk gas och olja.
Europa är långt, långt djupare inne i sitt Rysslandsberoende än vad USA är.
EU importerar 45 procent av sin gas från Ryssland men EU-kommissionen tror att det går att skära ner det till 15 procent innan 2022 är över.
Vad gäller oljan importerar EU en tredjedel av sitt behov från Ryssland. Årtalet 2027 har cirkulerat i EU-diskussionerna som ett möjligt stopp för oljeimport från Ryssland.
Lätt blir det inte.
Svenska kommuner som stoppar vindkraftsprojekt på löpande band (78 procent av alla förslag får nej) är härmed varnade.
Om Europa ens ska komma i närheten av oberoende från Ryssland så har lyxen att säga nej till vindmöllor just försvunnit.