USA:s utrikesminister Kerry i Bryssel: Viktigaste budskapet – Europaturné för snabbt handelsavtal

USA:s utrikesminister John Kerry höll ett långt passionerat ”rousing speech” om europeiskt samarbete efter att ha frukosterat med EU-ländernas utrikesministrar på måndagen. Det var säkert välkommet för ministrarna i det kaotiska läge som Europa befinner sig i, efter kuppförsöket i Turkiet, terrorattentatet i Nice och Brexitsegern i Storbritannien.

Men hans viktigaste budskap till EU-regeringarna var att USA:s regering nu lägger in en högre växel för att nå i mål med förhandlingarna om ett frihandelsavtal innan president Obamas mandat går ut. Kerry ska turnera i Europa för att öka stödet för ett TTIP-avtal.

Det är ännu viktigare efter Brexit, sade Kerry på presskonferensen tillsammans med EU:s utrikeschef Federica Mogherini.

– Ett TTIP-avtal kan fungera som en motvikt till det negativa som kan följa av Brexit.

”It has the ability to act as a counter to whatever negatives may or may not ultimately attach themselves to whatever construct is negotiated between the UK and Europe.”

Det var första gången som John Kerry träffade samtliga EU-utrikesminister i samband med ett ministermöte i Bryssel. Helgens kuppförsök i Turkiet blev den överskuggande frågan där USA och EU visade upp enighet i uppmaningarna till president Erdogan att leva upp till grundläggande demokratiska krav. EU-ministrarna varnade också för återinförande av dödsstraff i sitt uttalande.

Men John Kerrys begäran om att få möta EU-ministrarna var för att diskutera följderna av Brexitsegern i Storbritannien. Och Obama-regeringens slutsats är klar: Nu är det ännu viktigare att stärka EU, och att fördjupa samarbetet med USA.

Han hyllade EU-samarbetet i ett långt-långt anförande, som ett ”rousing speech” i en Hollywoodfilm, på den efterföljande presskonferensen. Så långt att det knappt blev någon tid över för frågor.

John Kerrys konkreta förslag var att EU och USA nu ska öka ansträngningarna för att de så kallade TTIP-förhandlingarna ska leda till ett avtal före årets slut.

The U.S. government is committed to concluding a free trade deal with the European Union this year and believes it is even more essential after Britons voted to leave the bloc, U.S. Secretary of State John Kerry said.

I EU är det ett snabbt växande antal ledande politiker som dödförklarat handelsförhandlingarna med USA den senaste tiden. Opinionsmätningar visar att stödet för ett avtal rasat. Tidningen PoliticoEurope publicerade på måndagen till och med en artikel med rubriken ”The man who killed TTIP”. Om tyske aktivisten Thilo Bode, en av de ledande aktivisterna mot frihandel.

EU:s handelskommissionär Cecilia Malmström har hittills stått rätt ensam i argumentering för frihandelsförhandlingarna i Europa. Och i USA har handelsförhandlaren Michael Froman inte fått mycket stöd när Republikanernas Donald Trump drivit en protektionistisk hållning och även Demokraternas Hillary Clinton uttalat sig negativt om TTIP-förhandlingarna.

Nu verkar Obama-regeringen ha ändrat taktik. John Kerry lovade att hålla flera tal om handelsförhandlingarna med EU de kommande månaderna. Han har redan tidigare gjort försök att påverka den amerikanska opinionen.

Han vill nu uppenbarligen också försöka vända opinionen i Europa och få EU-ländernas regeringar att börja försvara ökad frihandel. Kerry utbad sig fler möten med EU-utrikesministrarna i Bryssel och avslöjade att han planerar att hålla flera tal i Europa de kommande månaderna om vinsterna med ökad frihandel och hur arbetarnas rättigheter samtidigt kan skyddas.

The US Secretary of State said he intended be to back in Europe in the next months, “give several speeches in various spaces and lay out the facts” and “help people to understand exactly what the positive side of TTIP is”, for their countries to be able to sell their goods and to protect workers’ rights at the same time. As people learn the facts, this will give the authorities power to move forward with TTIP.

Det är möjligt att den amerikanska regeringen räknar med att EU-regeringarna ska bli mer intresserade av att kunna peka på ökade exportmöjligheter till USA efter Brexitsegern som riskerar leda till till minskad export till Storbritannien. President Obama vill säkerligen också få de här förhandlingarna avklarade under sin mandatperiod för att underlätta för sin troliga efterträdare Hillary Clinton, som skulle få svårt att driva förhandlingarna efter sina uttalanden mot TTIP under valkampanjen.