Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna kommer med samma besked med sex månaders mellanrum. De vill båda göra sig regeringsfähiga och tar därför bort kravet på att lämna EU. Men båda vill samtidigt att Sverige ska kunna strunta i EU-beslut och hota med Swexit.
-Det är inget självändamål att lämna EU, säger Jens Börjesson, som är sammankallande i Vänsterpartiets programkommission till TT om förslaget att stryka kravet på utträde. Med den manövern kan Socialdemokraternas Magdalena Andersson inte längre använda EU-politiken som argument för att hålla V utanför ett regeringssamarbete efter nästa val.
På liknande sätt argumenterade SD:s Jimmie Åkesson i två inlägg i maj för att partiet inte längre driver kravet på Swexit av ”respekt” för att en majoritet av svenskarna är för EU-medlemskapet. Just för att undanröja Ulf Kristersson argument om att SD:s Nej till EU gör att det inte kan ingå i en borgerlig regering.
Men både V- och SD-ledningarna signalerar samtidigt till sina kärnväljare att de egentligen inte till att Sverige ska vara med i EU.
+ SD kräver bindande folkomröstning varje gång EU ska fatta något beslut som innnebär fördjupat samarbete med ökad överstatlighet. Och att svenska regeringen ska upprätta träningsläger för Swexit för att kunna hota med att lämna EU i varje förhandling.
+ Vänsterpartiets programkommission vill ”hålla fast vid alternativet att Sverige kan lämna EU” även om den vill stryka kravet på omedelbart Swexit. Den vill att V ska ta avstånd från EU:s grundläggande krav på gemensamma rättsregler:
”EU-rätten innehåller orimliga begränsningar av medlemsländernas rätt att genomföra den politik de vill, även när besluten har fattats demokratiskt”, ska bli Vänsterpartiets hållning till EU:s krav på gemensamma regler för demokrati och fungerande rättsstat föreslår programkommissionen.
Det är samma inställning som Ungerns Viktor Orban har till EU-domstolens utslag om att de beslut som ungerska parlamentet ”demokratiskt fattat” strider mot EU:s rättsregler. EU-domstolens beslut har gett kommissionen argument för att blockera utbetalningen av mångmiljardbidrag från EU-budgeten. Men det är en EU-rätt som V-kommissionen tycker är ”orimlig”.
V vill också likt SD att Sverige i förhandlingarna ska hota med att lämna EU:
”Den sortens konflikter kan också sätta tryck på EU-strukturerna att hålla sig till en mer demokratiskt legitim roll.
Samtidigt vill V-kommissionen ge partiets företrädare i EU-parlamentet – troligen den tidigare partiledaren Jonas Sjöstedt – utrymme för att driva krav på skärpta EU-krav på medlemsländerna på klimat- och miljöområdet. Partiet ska ”agera pragmatiskt” – hota med att lämna EU ibland och rösta för ökad överstatlighet ibland:
”Vi agerar pragmatiskt för att både förändra inom ramen för EU:s strukturer och utmana dem, beroende på situationen.”
Jonas Sjöstedt har redan skrivit en programförklaring hur EU:s klimatpolitik och krav på medlemsländerna behöver skärpas:
”Vänstern vill inte bara gå längst i höjda klimatmål, förbättrade miljöregler och striktare lagar. Vi kräver systemförändringar av unionens konstruktion och spelregler….Vänsterpartiet är inte bara pådrivande i EU för så ambitiösa klimatmål som möjligt. Vi vill ändra de spelregler i EU som förhindrar att vi tar ned utsläppen i tid.”
I EU-valrörelsen om några månader får V- och SD-kandidaterna försöka förklara för väljarna om de vill vara med i EU eller inte. Medan Nooshi Dagostar och Jimmie Åkesson får förklara för Magdalena Andersson respektive Ulf Kristersson varför deras nja-linje gör dem värdiga att få ingå i en regering.