Vadå Gaza? Kanske om Scholz lämnat rummet


Nya berättelser om ofattbara grymheter utförda av Israels armé har rullat in timme för timme de senaste veckorna.
Från EU-ledarna möts det med en ekande tystnad.

Två timmar och ingen paus för Scholz


Efter mer än två timmars diskussion under toppmötet den 15 december är följande allt som de 27 ledarna accepterade att ta med i toppmötets 11 sidor långa konklusioner:
”The European Council held an in-depth strategic debate on the Middle East.”

Alla är inte lika oberörda inför de plågsamma rapporterna från Gaza och Västbanken. Den 27 oktober röstade bara 8 EU-länder för en FN-resolution om vapenvila. I december röstade 17 EU-länder för en FN-resolution om eldupphör.
Israels metoder för att hitta terrorister har chockat även de som önskar vara Israels vänner.

Belgien, Irland, Malta och Spanien hade begärt en seriös Gaza-debatt på toppmötet i hopp om att EU skulle utnyttja tillfället till att ta ställning inför de lidanden som civila palestinier utsätts för av Israel. Toppmötet den 14-15 december var en chans för EU att förbättra sitt skadade anseende sedan EUs stats- och regeringschefer i oktober hållit tillbaka all kritik mot Israel, utöver att påminna om att det finns internationella lagar även för krig.

Irlands premiärminister Leo Varadkar påpekade före decembermötet att EU genom sitt uppträdande har skadat sin trovärdighet inför yngre generationer liksom inför resten av världen (”the global south”) som ser EU blunda för övergrepp i Gaza medan samma europeiska ledare begär omvärldens stöd för att stoppa övergrepp i Ukraina.

Efter mötet kunde Irlands premiärminister konstatera att:
”Vi har en väldigt tydlig majoritet för eldupphör i Gaza men inte enhällighet.”
Förbundskansler Olaf Scholz vägrar och när Tyskland säger nej, så måste hela EU säga nej.
Och Tysklands Scholz kände inte att han – liksom Victor Orban under Ukraina -diskussionerna – var skyldig de andra EU-länderna att lämna rummet så att de kunde gå vidare i önskad riktning.

Två timmars diskussion utmynnade alltså i ingenting alls.
EUs utrikesminister Josep Borrell gjorde ett tappert försök med ett förslag att EU åtminstone kunde neka inresa för israeliska bosättare på Västbanken som deltagit i våldsamheter mot palestinska civila där. Det blev också nej.

Maltas premiärminister förklarade sig besviken på EU:
”Från de europeiska institutionerna förväntade jag mig samstämmighet med ståndpunkter som EU tagit i andra konflikter. Vi kan inte fortsätta acceptera urskillningslöst dödande,” sa Robert Abela.

Franske presidenten Emmanuel Macron visade istället sin förståelse för kollegan Scholz:
”Vi måste förstå att olika länder har olika historiska känsligheter,” sa han, lite okänsligt inför ännu-inte-historiska lidanden.

CNN rapporterar i dagarna om hur den amerikanske presidenten Joe Biden har fått allt svårare att hitta bundsförvanter för sitt varma stöd för Israel.
I USA har protesterna varit många. det går ut över Bidens parti demokraterna, enligt CNN, som rasar i opinionen.
I kongressen får Biden skäll av sitt parti för att han förbigått kongressens nej till att bekosta vapen till Israel för att med presidentiell makt ändå skicka det militära stödet till landet.
USAs närmaste militära allierade Storbritannien, Kanada, Australien och Nya Zeeland har övergett den amerikanska linjen och kräver nu eldupphör.

Under tiden avslöjar amerikansk press hur Israel gång på gång struntat i alla uppmaningar om återhållsamhet som Biden-administrationen riktat till Netanyahu-regeringen.
Vita Husets stora bekymmer var från starten mindre för palestiniernas öde än att konflikten kunde sprida dig till hela regionen.
Det gör den nu när internationell handel på containerfartyg som passerar regionen kommit under attack, de stora shippingbolagen därför slutar trafikera området och Netanyahu i dagarna hotat krossa Libanons huvudstad Beirut.

I tisdags ska Joe Biden ha varnat den israeliska ledningen att de är på väg att förlora det stöd som de har i Europa och i USA.
Men EU hade alltså inget att säga i frågan tre dagar senare, på fredagens möte.

”Det är uppenbart för mig att USA är på väg att skifta position, sa Irlands premiärminister Varadkar efteråt, ”men jag delar åsikten med många fler i rummet att EU ska inte behöva vänta på att USA kräver eldupphör, för att EU ska göra det.”