Vad har Ulf Kristersson och Jaroslaw Kaczynski gemensamt? – 10 Downing Street!

Brittiska premiärministrar tar normalt bara emot andra länders regeringschefer och tunga ministrar i sitt residens på 10 Downing Street. Men de senaste veckorna har Theresa May gjort ett par undantag, och gett audiens åt Ulf Kristersson och Jaroslaw Kaczynski.

I gengäld hoppas hon på att de ska bidra till att splittra EU27-fronten mot Storbritannien i Brexitförhandlingarna.

Inför folkomröstningen om EU-medlemskapet lovade Brexitledarna att Storbritannien lätt skulle få fortsätta vara med på EU:s inre marknad även efter en brexit eftersom den tyska bilindustrin och andra storföretag skulle vara så angelägna om att få fortsätta exportera till UK.

Men Angela Merkel har drivit på hårt för att åstadkomma en enad EU27-front, och hon har fått de tyska storföretagen att acceptera en hård linje mot Storbritannien. EU27-ledarna har på flera toppmöten deklarerat att ingen av dem ska inleda några som helst förhandlingar innan den brittiska regeringen officiellt deklarerat att Storbritannien vill lämna EU.

Merkel har även besökt Stockholm och Warszawa för att hamra in EU27-linjen.

Den brittiska regeringen försöker på olika sätt slå in kilar i EU-fronten, och riktar i första hand in sig på forna samarbetspartners, som just Polen och Sverige.

”Mrs May met Jaroslaw Kaczynski in an attempt to win Poland’s support for a favourable Brexit deal, promising that Britain would continue to be a champion of Nato and of maintaining a strong military presence in the region.” (Financial Times)

Kaczynski är partiledare för det polska regeringspartiet PiS. Han har ingen ministerpost, utför inga officiella uppdrag för regeringen och lämnar sällan Polen. Financial Times betecknar mötet på torsdagen mellan Kaczynski och premiärminister May som en ”diplomatic awkwardness”.

Jaroslaw Kaczynski betraktas som den verklige politiske makthavaren i Polen, och han driver på för att regeringen ska följa i Viktor Orbans ”illiberala” fotspår. Hans främsta engagemang handlar fortfarande om flygkatastrofen i ryska Smolensk 2010 där hans tvillingbror, president Lech Kaczynski, förolyckades, och han har fått den polska regeringen att försätta sig i konflikt med hela övriga EU eftersom han anser att EU:s ordförande, förre polske premiärministern Donald Tusk, är ansvarig för olyckan.

Men Theresa May är beredd att ta emot de vänner hon kan få från andra sidan förhandlingsbordet inför Brexitförhandingarna. Hon lovade brittisk militär närvaro i Polen och garantier för de drygt 800 000 polacker som bor och arbetar i Storbritannien även efter EU-utträdet.

“We are on a good track here“, sade Kaczynski utanför 10 Downing Street efter mötet. Enligt polsk media krävde han också att polacker ska kunna få arbetstillstånd utan problem i Storbritannien efter Brexit och löften om fortsatta brittiska pengar till investeringar i Polen.

Ulf Kristersson är inte ens partiledare för oppositionspartiet Moderaterna, utan ekonomisk talesperson. Ändå har även han fått tillfälle att träffa den brittiska premiärministern, rapporterade Dagens Industri den 6 mars.

Till skillnad från Kaczynski verkar Kristersson inte ha ställt några krav för att agera hjälpande hand åt Theresa May och Brexitminister David Davis. Han läser högt från brittiska regeringens talepunkter inför mediamikrofonen:

Medan brittiska medier dagligen rapporterar om kaoset i regeringen inför Brexitförhandlingarna säger Kristersson att den är väl förberedd:

”De har en bild av vad de vill att det här ska landa i. Den kändes övertygad och mycket starkare än jag trodde när jag åkte dit.”

Kristersson uppmanar den svenska regeringen att bryta EU27-fronten mot Storbritannien:

”Jag tycker helst att vi ska undvika att Storbritannien hamnar i ett läge där resten av EU vänder sig emot dem”.

”Det är inte så att jag är en naiv optimist men jag tycker att det finns en attityd hos ledande britter som är så pass konstruktiv att den måste tas på allvar”, säger Ulf Kristersson.

Brittiska regeringens pr-nissar gnuggar händerna.