Vad Ikeafallet säger om EUs skatteregler (dåliga)

Att Ikea flyttar runt sina pengar för att slippa skatt är ingen nyhet för svenska massmedia.
Men när fd åklagaren Eva Joly utreder och sätter en siffra på hur mycket pengar Sverige – och andra – förlorat i utebliven skatt, då blir det en nyhet på nytt.

Kring 900 miljoner kronor årligen gick Sverige miste om enbart år 2014 på grund av Ikeas skattecirkus.
Tyskland snuvades förmodligen på 3,3 mdr kronor och Frankrike kring 2 miljarder.

Men det är förstås inte bara Ikea som gör så här och därför är rapporten från Eva Joly och de Gröna i Europaparlamentet särskilt intressant.
Hon kan också granska EU-kommissionens senaste förslag till skärpta skatteregler och undersöka hur dessa skulle fungera i Ikea-fallet.
Alla kryphål stängs inte igen.

Intresset för Ikea väcktes när ett 80-tal europeiska journalister drog nytta av en läcka i Luxemburg och kunde publicera mängder av storbolag som undgick skatten.
Liksom med Ikea ovan, var det lagligt i dessa länder, däremot knappast moraliskt.

EU-kommissionen ansåg dessutom avtalen vara ett brott mot konkurrensreglerna.
Margrethe Vestager, ansvarig för konkurrens har sedan dess utrett och utdömt flera skatteupplägg, däribland Irlands upplägg med Apple, Luxemburgs upplägg med Fiat, Hollands med Starbucks och Belgiens mångmiljardgåva till 35 europeiska bolag.
Storbritanniens avtal med Google är illa ute.

Man skulle tro att berörda länder vore överlyckliga.
De kan räkna hem många miljarder i obetalda skatter.

Men nej.
EU-regeringarna gillar att konkurrera med låga skatter och går bara motvilligt med på att samarbeta med varandra.
Sedan 2011 har EU-länderna haft ett informationsutbyte med varandra i skattefrågor för att sätta dit individer som skatteglider. I oktober 2015 gick de med på att också dela med sig information om sina skatteavtal för bolag.

Hemlighetsmakeriet är trots dessa försök fortsatt stort.. I januari 2016 la EU-kommissionen fram ännu ett förslag om utbyte och öppenhet på skattefronten.
Det är detta förslag som Eva Joly med sin yrkeserfarenhet av korruptionsutredningar, nu kan visa inte kommer att bita helt på Ikea.
Det räcker med att Ikea fortsätter att skicka royalties till icke-EU-landet Liechtenstein för att komma undan.

Här finns en fajt att ta för den svenska regeringen.
Tänk vilka tillgångar som kan falla staten tillgodo om Google, Facebook. – och varför inte Ikea? – börjar betala laglig skatt för vinster de gör i Sverige.