Val i Ungern: Orban behåller makten – men förlorar sina sista EU-vänner

Viktor Orban ser ut att gå mot sin fjärde valseger i rad på söndag trots att oppositionspartierna lyckats enas om en motkandidat och trots Orbans mångåriga Putinkramande.

Men Orbans bristande stöd för Ukraina gör att han i alla fall ser ut att förlora sina sista vänner i EU.

Orban har visat prov på stor skicklighet som kappvändare genom åren. Från kommunist till nyliberal ledare för partiet Fidesz, som han sedan omvandlat till ärkekonservativt och traditionalistiskt med målet att skapa ett ”illiberalt” Ungern.

När Ryssland startade sin militära invasion mot Ukraina den 24 februari och hela Europa vände sig emot Putinregimen såg läget prekärt ut för Putins främste samarbetspartner. Men Orban har lyckats transformera sig till en fredsduva och med hjälp av regeringstrogna medier kunna framstå som ungerska folkets främste beskyddare även den här gången.

För ett par månader sedan var det jämnt skägg i opinionsmätningarna mellan Fidesz och den samlade oppositionen. Men de senaste veckorna har Orbans parti gått ifrån till en stor ledning.

Orban har byggt upp djupa ekonomiska relationer med Putinregimen trots den ryska annekteringen av Krim. Kärnkraften har byggts ut av ryska företag. Ryska utvecklingsbanken International Investment Bank har fått säte i Budapest. Orban har motarbetat sanktioner mot Ryssland och motarbetat ökat EU-stöd till Ukraina, med argument om att ungerska minoriteten diskrimineras.

Viktor Orban var också en av de sista EU-regeringscheferna som besökte Vladimir Putin i Kreml tre veckor innan invasionen startade.

Den ungerska oppositionens premiärministerkandidat Peter Marki-Zay var snabb att peka på Orban-Putin-kärleksaffären i valkampanjen och varna för att Orbans mål är ett Putinlikt styre i Ungern.

“Orban and Putin or the West and Europe – these are the stakes. A choice between the dark or the good side of history”, skrev han på Facebook.

Inträngd i hörnet av EU:s och Natos massiva sanktioner mot Ryssland och beroendet av Putinregimen lyckades Orban och hans spindoktorer efter några dagars grubblande ändå hitta en linje och propaganda som verkar gå hem hos ungerska väljare, enligt Reporting Democracy.

Ungerska regeringen har inte gått emot EU:s eller Natos sanktioner och militära upptrappning. Men Orban lanserar sig som garanten för ”fred och stabilitet” inför väljarna.

”Vi ska hålla oss utanför det här kriget, vi ska inte blanda oss i det”, upprepar Orban i sina tal och har sagt nej till att skicka vapen till Ukraina. I stället varnar han för att oppositionen vill skicka ungerska soldater till Ukraina.

Det är helt felaktigt, men med hjälp av regeringskontrollerade medier kan lögnen spridas och oppositionens kritik om Orbans Putinkramande är avväpnad.

Ungerska TV2:s nyhetspresentatörer och programledare har också gått ut i annonser och manat väljarna att rösta på Fidesz.

”Ungern står på Ungerns sida i konflikten mellan Ryssland och Ukraina”, deklarerade Viktor Orban efter Nato- och EU-toppmötena förra veckan. Som svar på kritiken från Ukrainas president Volodymyr Zelenskiyj för att Ungern vägrar skicka vapenstöd var Orbans svar ”Vi är inte ukrainare eller ryssar, vi är ungrare”.

Hans främsta mål på toppmötena var att blockera varje försök att stoppa gasleveranserna från Ryssland.

Orban verkar ha slagit an rätt strängar bland ungerska nationalistiska väljare med sitt agerande, enligt opinionsmätningar. Tre av fyra vill inte att Ungern ska blanda sig i konflikten. Nära hälften tycker att båda sidor bär skulden för upptrappningen.

Men bland de få vänner Viktor Orban har i EU har hans vägran att stödja Ukraina och stå upp mot Putinregimen mötts med förakt.

De fyra grannländerna Polen, Ungern, Tjeckien och Slovakien har haft en allians – Visegradgruppen – under många år. Men det möte som var planerat med försvarsministrarna i Budapest den här veckan har ställts in.

“I have always supported the V4 and I am very sorry that cheap Russian oil is now more important to Hungarian politicians than Ukrainian blood,” deklarerade Tjeckens försvarsminister Jana Černochová på Twitter.

Polens president Andrzej Duda har tagit avstånd från Ungerns agerande och uttalat att han inte förstår Viktor Orbans inställning till Ukraina.

Medan övriga grannländer sänt militärt stöd till Ukraina och Polen även försökt få Nato att skicka militärflyg har Viktor Orban valt att ställa sig vid sidan om. Det är möjligt att det räddar honom kvar vid makten fyra år till, men i den nya säkerhetspolitiska värld som utvecklas i Europa efter det här kriget kommer Orban att stå ensam.