Väljarnas stöd för ”Mutti Merkel” uppåt trots en miljon flyktingar – Men nu tvingas Merkel backa

Angela Merkel beskrivs som ”isolerad” och tyska medier har fyllts av spekulationer om vem som ska efterträda henne. Men hon är uppenbarligen inte isolerad från de tyska väljarna. När läget i flyktingkrisen nu är som allra värst stiger opinionssiffrorna för Merkel – en majoritet av tyskarna är nöjda med hennes politiska ledarskap.

Men även Merkel tvingas nu backa och stoppa ”genomvinkandets politik”.

Merkel har aldrig varit så hårt ansatt av andra EU-ledare som de senaste månaderna för sin flyktingliberala linje. Och i Tyskland har även bundsförvanter som CSU-ledaren Horst Seehofer på olika sätt försökt underminera hennes position. Men i en ny mätning säger 54 procent av de tyska väljarna att de är ”zufrieden”, nöjda med hennes politiska arbete. En uppgång med åtta procentenheter sedan förra månaden. Medan förtroendesiffrorna för Seehofer sjunker.

Det är förtroendesiffror som svenska politiker bara kan drömma om efter sin hantering av flyktingkrisen. Endast 30 procent uttryckte förtroende för statsminister Stefan Löfven i den senaste DN/Ipsos-mätningen.

Merkels kristdemokrater kan också glädja sig åt plussiffror i väljarstödet, till 36 procent, medan opinionsframgångarna för invandringsfientliga AfD stoppats och partiets stöd gått ner till 11 procent.

Tyskland tog emot 1,1 miljoner flyktingar i fjol och kritiken har växt i takt med att övriga EU-länder stängt sina gränser. Opinionsmätningen visar också att en majoritet, 59 procent, är ”missnöjda” med Merkels flyktingpolitik. Men bland kristdemokratiska väljare har hon ändå en majoritet bakom sig, medan motståndet är starkt bland det andra regeringspartiets väljare, Socialdemokraterna.

Angela Merkel har under hela flyktingkrisen haft en klar linje, att Europa måste klara av att ta emot de människor som flyr från krigets Syrien. Hon har tydligt stått upp för sin linje i förbundsdagen, i tv och i tidningsintervjuer, och de tyska väljarna verkar ha tagit till sig hennes argument. Mer än tre fjärdedelar, 77 procent, vill ha en europeisk lösning av flyktingkrisen.

Flyktingarna som tagit sig över Egeiska havet till Grekland har sett Angela Merkel som sin räddare och haft siktet inställt på att ta sig vidare till Tyskland. Med slagorden ”Mamma Merkel, Mamma Merkel” har de försökt ta sig förbi de stängda gränserna till Makedonien.

De tyska väljarna ser nu hur till och med Österrike vägrar delta i en gemensam lösning och ta emot flyktingarna. Därför tror två av tre, 64 procent, att en europeisk lösning inte längre är ett realistiskt alternativ.

På samma sätt verkar Angela Merkel nu på väg att tappa hoppet om en lösning av flyktingkrisen utan att stänga gränserna i EU. I dag uppmanade hon flyktingarna som nått Grekland att stanna där, inte försöka ta sig vidare.

– Det är slut på ”genomvinkandets politik” Det finns mottagningscenter i Grekland, manade Merkel.

Angela Merkel har drivit på hårt för en lösning på flyktingkrisen som håller samman EU-länderna och det gränslösa Schengen-samarbetet. När de flesta EU-regeringar vägrat leva upp till det gemensamma beslutet om att fördela flyktingarna mellan länderna har hon fått fram en uppgörelse med Turkiet för att stoppa flyktingströmmarna över Egeiska havet. Tyskland och andra EU-länder i en ”Coalition of the Willing” ska ta emot tiotusentals flyktingar direkt från Turkiet i utbyte mot att Turkiet tar tillbaka de flyktingar som tagit sig till Grekland. EU-ledarna ska möta Turkiets premiärminister på nytt på måndag nästa vecka för att försöka få Turkiet att leva upp till de åtaganden som gjorts om att minska flyktingströmmarna.

Men Angela Merkels nya besked om att det är slut på ”genomvinkandets politik”, där Balkanländer och Österrike släppt igenom flyktingar som vill till Tyskland, visar att förbundskanslern inte längre tror på en snabb nedgång av flyktingströmmarna från Turkiet.

Den 13 mars är det viktiga delstatsval i Tyskland. Merkel ger nu besked till de väljare som har förtroende för henne att hon anpassar sig till vad som är realpolitiskt möjligt i dag.