Var är en vettig politiker när man (EU) behöver den?

EU trillar över sina egna skosnören just nu, saker går inte EUs väg.
Det vore välkommet med lite ledarskap i ett både rörligt och rörigt internationellt läge.

Högt ärade vän, käre Victor….


Längs gränsen mot Ukraina har polska lastbilar blockerat de ukrainska transporterna i över en månad nu.
Köerna byggs upp med flera tusen stillastående bilar.
De polska åkarna (störst i Europa på internationella landsvägstransporter) hindrar ukrainarna att komma ut i ilska över att Ukrainas transporter har fått företräde – en fördel som EU har beviljat grannlandet pga bekanta svårigheter att få ut sina exportvaror på annat sätt.
EU-kommissionen lyser med sin frånvaro trots att detta i högsta grad är en EU-fråga.

På andra sidan Atlanten är Mercosur, EUs stora handelsavtal med fyra sydamerikanska länder på väg att krascha, bara dagar före det planerade högtidliga undertecknandet.
Anglosaxisk press vill alltid gärna skylla på Frankrike men den här gången visade det sig vara Argentinas president som hade vädrat morgonluft. Det borde gå att pressa EU till bättre handelsvillkor nu när EU är så angeläget att köpa ovanliga mineraler från Argentina…

Lägg till det att Brasiliens president Lula är på krigsstigen för att EU inte tycks klara att vara tydlig med att palestinska civila krigsoffer har samma rättigheter som ukrainska krigsoffer. I FN röstade 120 länder i the Global South för en resolution om eldupphör i Gaza men de flesta EU-länder la ner sin röst.
Bara åtta EU-länder sa ja.
EU-kommissionen förstärkte precis nu intrycket att palestinier inte har samma värde genom sitt beslut att kraftigt öka anslagen till Israel (nio gånger så mycket som förra året). 200 miljoner kronor ska gå till det uttryckliga syftet att rädda Israels relationer med arabvärlden. Alltså, vi talar om det nya närmandet där arabvärlden för första gången droppat sina krav på Israel om en lösning för palestinierna.
EUs ståndpunkt i Gaza-frågan lär inte glömmas i första taget av the Global South.

Under tiden leds klimattoppmötet i Dubai av en oljebolags-VD som hävdar att ingen vetenskap har bevisat fossila bränslens skadlighet…
EU gör sitt bästa för att få med sig övriga världen på klimatåtaganden men Joe Biden brydde sig inte ens om att komma för han har inga nya löften att erbjuda. Så därför kommer förstås inte heller Kinas president Xi.

Hemma i Bryssel är den hetaste frågan om det blir tummen upp från EU-regeringarna vid toppmötet nästa vecka, till att toppa upp Ukrainas statskassa med 50 miljarder euro under 2024.
Det skulle betyda en oerhörd lättnad för detta hårt ansatta land vars militära stöd från USA sinar.

De flesta EU-regeringar vill säga ja men det räcker inte.
Orban i Ungern viftar i ett brev till rådsordförande Charles Michel med sin vetorätt som kan stoppa utbetalningar.
Var det brevet som fick EU-kommissionsordförande Ursula von der Leyen att överraskande bevilja frysta utbetalningar till Ungern, trots att Ungern inte gjort sin hemläxa?
Brevet fick i alla fall Charles Michel att brådstörtat göra en resa till Budapest och visa sin trevliga sida mot Victor Orban.

Orban är ett hinder som övriga EU egentligen skulle kunna gå runt men precis i detta nu råkar Tyskland vara distraherat.
Tyska regeringen har inte tid, anser de egna bekymmer med en tysk statsbudget vara mer akuta.
Däremot hade Tyskland tid att producera ett förslag om att den särskilda försvarsfonden (EPF) som används till Ukraina, borde mjukas upp så att ett EU-land inte nödvändigtvis måste bidra med nya pengar när den töms.

Och apropå vapen till Ukraina så har EUs försvarsministrar nyligen konstaterat att deras generösa löfte om 1 miljon ammunition till Ukraina före mars 2024, nog inte går att genomföra.
Än en gång är det inte så mycket viljan som brister, som det är omständigheter.
Dels finns det inte så mycket ammunition att köpa i världen, och dels visar sig nytillverkning ta mycket längre tid än man hade förstått.

Kan Ukraina åtminstone få EU-ledarnas moraliska stöd – får Ukraina ja till att starta förhandlingar om EU-medlemskap?
Även här poppar Victor Orban upp med sitt veto.
I dagarna skrev han ett andra brev till rådsordförande Charles Michel och uppmanade honom att lyfta bort den frågan från dagordningen för nästa veckas toppmöte.

Vilket får Charles Michel att förkorta sitt pågående statsbesök i Kina för att resa hem och prata med Orban.
Om det inte skulle vara smickrande resultat nog för ungraren, så erbjuder sig franske presidenten Emmanuel Macron ta emot Orban med pompa och ståt i Paris för extra gullegull.

Kommer gullandet med Victor Orban att fungera?
Naturligtvis inte.
Att ge efter för utpressning och tvång leder till mer utpressning och tvång.
Det är en naturlag.
Vi lär snart få se detta i praktiken när Nederländernas valvinnare Geert Wiljders inser hur man kan sparka runt med EU-bollen. Slovakiens pro-ryske nationalist Robert Fico var snabb för sin del, har anslutit sig till Polens lastbilsblockad av ukrainska transporter.

EU skulle verkligen behöva lite riktigt ledarskap i dessa röriga tider.
Gärna från någon ledare som kan se längre än sina egna skospetsar.