Varför vänder Olaf Schulz nu i den utdragna tvisten om Leopard-tanksen?
Krigslyckan avgjorde.
Förbundskansler Olaf Scholz hade många goda anledningar att inte vilja skicka Leopard 2, Tysklands tunga stridvagn, till Ukraina.
Även om det idag finns en stark pro-ukrainsk folkopinion i Tyskland, så finns också kvar inflytelserika grupper som inte övergivit den traditionella tyska hållningen. Det är alltså de som antingen håller fast i tysk pacifism eller som fortfarande hoppas att Tysklands goda relation med Ryssland ska överleva så att man kan fortsätta att handla med varann.
När Scholz i somras vägrade yttra orden ”Ukraina måste vinna kriget” (han föredrog fred, oavsett vem som dikterade villkoren för den freden) berodde det på att han fortfarande delade dessa traditionalisters hopp om att Tyskland skulle kunna stå utanför.
Förbundskanslern har sedan dess övergett det hoppet och tillåtit Tyskland att sända mer vapen till Ukraina än något annat land, utom USA.
Ett starkt skäl för Scholz att ändå fortsätta neka tunga stridsvagnar var att dessa kan ses som en upptrappning av kriget.
Leopard 2 är Europas tyngsta och bästa stridsvagn (även de äldre versionerna) och skulle ge Ukraina helt nya chanser att som (ganska) jämbördig möta Ryssland på slagfältet.
I bakhuvudet surrar den gamla tyska oron över att Ryssland ska bli provocerat. På den oron följer rädslan för att Putin ska ta till kärnvapen.
Men krigslyckan har gått Ukraina emot i vinter. Efter att framgångsrikt ha utnyttjat list, mod och sin kunskap om landskapet till ett max, har kriget ändrat karaktär och Ukraina kämpar nu förtvivlat mot bomber mot civila.
Ukraina tar stora förluster.
En rysk offensiv väntas med ännu fler (tvångs-)mobiliserade ryska soldater.
I ett desperat läge ser moderna stridsvagnar ut som det trumfkort som kunde ge Ukraina en rimlig chans.
Frankrike och Storbritannien skickar sina tanks men de är lättare (en fördel i vissa lägen) och bedöms inte räcka.
En efter en faller förbundskanslerns invändningar bort.
Pacifismen har gått förlorad – Tyskland har vid det här laget låtit sig dras så långt in i kriget att man inte längre kan tillåta Ryssland att vinna.
Idén om fortsatta affärer med Ryssland trots kriget faller bort – ett dotterbolag till tyska Basf demonstrerar detta just nu.
Via bolaget Winterhall har tyskt näringsliv trots kriget fortsatt att pumpa upp och sälja rysk olja och gas med västerländsk teknologi fram till denna dag – när ett besked kom från ryska statsledningen att bolaget hädanefter bara får sälja till ryska statens Gazprom och bara till ett extremt lågt pris.
Samtidigt upptäckte VDn att Gazprom (delägare i aktiviteterna) tömt det gemensamma bankkontot.
Basf lämnar nu Ryssland utan en rubel på fickan.
Och så var det ett sista skäl, rädslan för att provocera Ryssland, kanske provocera fram en kärnvapenattack.
Förbundskansler Olaf Scholz har de senaste veckorna sagt att han släpper bara Leopard 2 om USA också sänder stridsvagnar.
Skulle Ryssland slå tillbaka i någon form, vill han ha USA indraget i konflikten lika djupt som Tyskland.
Detta sker nu, Washington har just meddelat att man skickar amerikanska Abrams.
Cirka 2 200 stycken Leopard 2 finns idag runtom i Europa, dels i Tyskland, dels inköpta av ett dussin länder.
Sverige har 120 av den stridsvagnen.
Ukraina har spridit uppgiften att flera länder redan lovat att skicka vad som totalt blir 100 stridsvagnar så snart det tyska godkännandet kommer.
Ukraina hurrar – och påminner om att nu behöver de allt de kan få för att klara flygstriderna.