Ungerns Viktor Orban nöjer sig inte längre med att säga nej och vägra ta emot flyktingar. I det splittrade EU ser han nu chansen att ta det politiska initiativet och ger sig därför ut på en kampanjresa med målet att få unionen att ta ett stort steg bakåt och i praktiken åternationalisera flyktingpolitiken.
Premiärminister Viktor Orban får draghjälp av Tysklands förre förbundskansler Helmut Kohl som tar emot Orban och redan i förväg markerat att han tycker Angela Merkel varit för generös i mottagandet av de hundratusentals flyktingarna från krigets Syrien.
Kohl har sett Orban som sin skyddsling ända sedan Viktor Orban i början på 1990-talet omvandlade partiet Fidesz från ett liberalt till ett kristdemokratiskt parti. När Kohl drogs in i skandalerna kring partidonationer 2000 hyllades han av Orban med en medalj för sin insats för att Ungern blev EU-medlem.
Viktor Orban har varit strategiskt klok nog att inte bryta med de stora kristdemokratiska partierna trots att hans parti gått långt högerut och i en nationalistisk riktning som ligger långt ifrån huvudfåran i EU-parlamentets EPP-partigrupp. Orban lanserade redan 2014 att han vill skapa en ”illiberal stat”.
Fidesz’ medlemskap i EPP har också gjort att den stora kristdemokratisk-konservativa partigruppen flera gånger blockerat kritik från parlamentet mot den ungerska regeringen. Inför Orbans Tysklandsbesök försvarar den politiskt tunge EU-parlamentarikern Elmar Brok honom: ”Orban ist nicht Satan.“
När Viktor Orban nu inleder nästa politiska kampanj, som han kallar ”Schengen 2.0” gör han det också på ett internationellt kristdemokratiskt möte.
Det är en plan som inte bara går emot EU-kommissionens olika modeller för en ny flyktingpolitik där medlemsländerna tar mer solidariskt ansvar, utan skulle vara ett steg tillbaka jämfört med dagens Dublinregler.
Enligt Viktor Orban är det viktigaste att helt stänga Schengenländernas yttre gränser för flyktingar. Om ett land inte klarar av att stoppa flyktingarna ska EU:s gränskontrollstyrka automatiskt ingripa. Medlemsländer som inte sköter sin gränskontroll ska drabbas av hårda sanktioner.
EU:s asylregler ska skärpas. De flyktingar som vill försöka få asyl i något EU-land får ansöka från ”hotspots” som ligger utanför EU:s gränser. Alla de begränsade möjligheter som finns i dag för att omfördela flyktingar inom EU ska tas bort.
”The Prime Minister takes the view that it must be made clear to the EU that “it is not acceptable for someone in Brussels to decide that the countries of the EU must solve their demographic and economic problems through immigration”.
Viktor Orbans åsikter är inte nya. Det nya är att han nu tror på ökade möjligheter att vinna stöd för dem i resten av EU. Orban söker i första hand stöd för sin Schengen 2.0-plan från de tre andra så kallade Visegradländerna – Polen, Tjeckien och Slovakien. Men han planerar också en turné till flera andra EU-länder för att stödja stöd för planen, enligt den ungerska regeringens hemsida:
Mr. Orbán will present the proposal in Germany in person, and also in a number of other European countries over the following weeks.
Det senaste årets flyktingkris har lett till stora opinionsframgångar för främlingsfientliga partier i flera EU-länder och flera regeringspartier riskerar att förlora makten i val de närmaste åren. EU:s flyktingavtal med Turkiet, framdriver av Angela Merkel, är högst osäkert och hårt kritiserat, och det finns ändå risk för att flyktingströmmarna ökar på nytt.
Viktor Orban har redan tillsammans med Visegradländerna lyckats med att i praktiken stoppa EU-beslutet om omfördelning av 160 000 flyktingar som kommissionen fick majoritet för i fjol genom att helt enkelt vägra acceptera beslutet och överklaga till EU-domstolen.
I det här instabila läget tar Viktor Orban nästa steg för att öka sitt inflytande i EU.
Orban vill inte upplösa EU och framför allt inte Schengensamarbetet. Ungerns stora ekonomiska framgångar sedan EU-inträdet beror till stor del på att stora utländska företag etablerat sig i landet eftersom de gränslösa transporterna inom Schengen gör att de kan utnyttja billig och yrkeskunnig arbetskraft i östländerna.
De taggtrådsstängsel och gränskontroller som Orban upprättat för att hålla flyktingarna skadar därför Ungerns ekonomi, och hans lösning är därför att helt stänga de yttre gränserna för att de inre gränserna inom Schengen ska kunna tas bort igen.
Priset för det är en åternationaliserad flyktingpolitik, enligt Viktor Orbans modell.
1 tanke på “Viktor Orban på kampanjresa för att åternationalisera EU:s flyktingpolitik”
Kommentarer är stängda.