EU-valdebatt: Dansken mälde ut sig – VDL o Gröna förhandlade om samarbete

+ Danske Folkepartis Anders Vistisen buades ut och anklagades för att hans parti sitter i Putins ficka.

+ Vänsterns Walter Beier uppmanade Ukraina att förhandla fram en fredsuppgörelse med Ryssland.

+ De Grönas Bas Eickhout och EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen förhandlade öppet på scenen om villkoren för samarbete efter EU-valet.

Det var en svängig första debatt mellan de europeiska partiernas toppkandidater i Maastrich på måndagskvällen arrangerad av nyhetssajten Politico. Ibland spännande, ibland extremt luddig.

Universitetet i Maastrich var hemmapan för Bas Eickhout, tidigare ordförande för holländska GrönaVänstern. Han fick stormande applåder när han anklagade Dansk Folkepartis partigrupp för att vara ryska agenter:

-Tyska AfD, österrikiska FPÖ, flamländska partiet har alla visat sig vara beredda att låta sig köpas av Putin!

Ursula von der Leyen instämde och pekade på polisutredningarna om flera av de ledande kandidaterna i AfD.

Anders Vistisen som företrädde extremhögergruppen ID i debatten försvarade sig med att det avslöjats andra skandaler där EU-parlamentariker från andra partier anklagats för att låta sig mutas av Qatar och Marocko.

I debatten om Ukrainakriget mälde även Vänsterns toppkandidat Walter Beier ut sig. Han manade till omedelbara fredsförhandlingar mellan Ukraina, Ryssland och Nato.

-Vi fördömer Rysslands anfallskrig. Men hundratusentals människor har dött. Nu måste alla sätta sig ner och förhandla fram ett fredsavtal, sade Beier.

På frågan om det innebär att Ryssland ska få behålla de delar av Ukraina man ockuperat svarade inte vänsterledaren.

Medan flera av kandidaterna nöjde sig med allmänna och sövande fraser som svar på frågorna om klimat, migration och säkerhetspolitik förde De Grönas Bas Eickhout och Ursula von der Leyen en förhandling om de politiska villkoren för ett samarbete efter valet.

Von der Leyen är officiellt kandidat för högergruppen EPP, där M och KD ingår, som är den största partigruppen i EU-parlamentet. Men von der Leyen behöver stöd av flera andra partigrupper för att få den absoluta majoritet som krävs för att hon ska få fortsätta som kommissionens ordförande.

-EU:s klimatpaket är inte komplett. Det krävs ytterligare åtgärder, inte en klimatpaus som EPP och Emmanuel Macron pratar om. Det behövs ett stort investeringsprogram för att klara det. Kommer du att genomdriva det om du blir omvald? frågade Eickhout.

Ursula von der Leyen svarade med att peka på de massiva klimatinvesteringar som pågår i USA och Kina.

-Vi måste vara modiga och gå den vägen för att fortsätta vara världsledande.

Efter debatten gick Bas Eickhout fram till von der Leyen och tackade för debatten. De klappade försiktigt om varandra inför tv-kamerorna.

Men von der Leyen har även sträckt ut en hand för samarbete högerut till en partigrupp som inte var närvarande i debatten. Von der Leyen hoppas även på stöd från ECR-gruppens ledare, Italiens premiärminister Giorgia Meloni.

ECR hade valt att inte delta för att man inte vill utnämna toppkandidat – det som kallas Spitzenkandidaten. Men ECR:s klimatpolitik ligger långt ifrån såväl EU-kommissionen som De Gröna. I partiets valmanifest sägs att EU:s klimatpolitik måste göras om, genom att bland annat stoppet för nya bensin- och dieselbilar efter 2035 ska upphävas.

Även om Bas Eickhout och Ursula von der Leyen såg ut att kunna komma överens under debatten i Maastricht är det långt kvar innan von der Leyen har en säkrad majoritet för omval som ordförande för EU-kommissionen.