Bryssel söker återvinna tilliten efter Dieselgate

EU-kommissionen har gjort en slät figur i Dieselgate. Nu gör man ett hastigt och lustigt försök att återfå sin förlorade trovärdighet, innan de riktigt bitande attackerna kan inväntas från Europaparlamentet.

Inre marknads-kommissionären Elzbieta Bienkowska har gjort sina försök att klämma fram information ur Volkswagen om bedrägeriet med Nox-utsläpp och hon har gjort sina försök att få Volkswagen att kompensera europeiska kunder – liksom VW gjort med de amerikanska kunderna.
Hon har inte kommit någonstans.

Kommissionen i övrigt (miljökommissionären t ex eller ordförande Juncker) har valt att hålla sig långt borta från denna plågsamma skandal. Utom då , förstås, att ta beslut som tillåter VW och andra dieselbilar att överskrida EU:s gränsvärden i flera år framöver.
Ändå är det EU generellt, och kommissionen i synnerhet som sett väldigt tafatta ut inför ett bedrägeri som avslöjats av amerikanska myndigheter.

Europaparlamentet har dock satt tänderna i skandalen och tänker inte släppa taget.
I februari röstar man om att lägga veto på beslutet att höja gränsvärden för utsläppen.
Samtidigt drar EP igång en utredning och många ledamöter kämpar just nu för att få en plats i det tillfälliga utskott som både ska granska skurken Volkswagen och den passiva EU-kommissionen.

I syfte att rädda något anseende kvar för EU-kommissionen, lanserade Bienkowska på tisdagen ett förslag att skärpa typgodkännandet av bilar.
I EU görs det i det land som biltillverkaren väljer – i Volkswagens fall var det Tyskland. När tyska myndigheter väl godkänt en ny bilmodell accepterar sedan alla andra EU-länder modellen utan att göra extra kontroller.

EU-kommissionens förslag är att dels kräva tuffare kontroller för typgodkännande, dels inleda en utredning om hur fristående de nationella bilprovningar är, som lämnar typgodkännande.
Inte så radikalt annorlunda, alltså.

Alternativet – att Bryssel meddelar huvudstäderna att nu tar man över kontrollerna eftersom de misslyckats – är knappast politiskt gångbart.
Men Team Juncker nämner trots allt en mild variant av detta i sitt förslag:
Om medlemsländerna själva vill, kan EU-kommissionen tänka sig att komplettera med en EU-byrå som står över nationella myndigheter och gör nedslag här och där för att säkra sig att allt går rätt till.