BoJo-regeringen leder stort – men riskerar ändå förlora UK-valet när väljarna taktikröstar

Boris Johnsons Toryparti leder stort i mätningarna inför valet den 12 december. Men partiets valstrateger tar ändå till desperata grepp redan i inledningen av valkampanjen. Oppositionspartier manar väljarna att taktikrösta för att fälla Tories, samtidigt som BoJo riskerar förlora röster till Brexitpartiet.

Tories leder med 7-14 procentenheter över Labour enligt olika opinionsmätningar. Men partiet hade ett stort övertag även inför valet 2017 med Theresa May som premiärminister och lyckades ändå inte ge Tories en egen majoritet i parlamentet.

Precis som 2017 litar Torypartiet på att Labourledaren Jeremy Corbyns låga trovärdighet bland väljarna gör att det funkar med attacker mot honom för att vinna valet. På den officiella startdagen för valrörelsen tar Boris Johnson fram den värsta historiska figur han minns från historien och liknar Jeremy Corbyn med Stalin. BoJo lyckas också få ”sin tidning” Daily Telegraph att fylla förstasidan med budskapet.

Problemet är att den valtaktiken inte fungerade 2017, då Labour i stället fick ökat väljarstöd. Nu tar BoJo:s valstrateger till ännu grövre artilleri. Men Jeremy Corbyn svarade Boris Johnson med att tweeta ut Daily Telegraphs förstasida med kommentaren: ”The nonsense the super-rich will come out with to avoid paying a bit more tax.”

BoJo-regeringen hoppas vinna valet på budskapet ”Get Brexit Done” efter att den förhandlat fram ett utträdesavtal med EU i tron att väljarna är så trötta på Brexitdiskussionerna att de ska rösta på ett parti som lovar att avsluta det.

Men Tory-regeringen har också lyckats skjuta sig i foten flera gånger de senaste dagarna och ingen vet ännu vad valet egentligen kommer att handla om.

+ Jacob Rees-Mogg, regeringens parlamentsledare, idiotförklarade de som omkom i den ödesdigra branden i Grenfell-höghuset i London med en replik om att de borde ha struntat i brandkårens uppmaningar och inte stannat i sina lägenheter. Han tvingades snabbt be om ursäkt, men på onsdagsmorgonen krävdes hans avgång på Metros förstasida av kände rapparen Stormzy.

+ Tory-regeringen har vägrat offentliggöra en rapport av säkerhetspolisen om rysk inblandning i brittisk politik. Labour anklagar BoJo:s rådgivare Dominic Cummings för att vilja hemlighålla sina relationer med ryska höjdare. Alexander Litvinenkos änka anklagar i Guardian regeringen för att vilja hjälpa Kreml.

+ Finansministern Sajid Javid har försökt pressa departementets tjänstemän att skriva en rapport som dömer ut Labours ekonomiska planer.

+ Wales-ministern Alun Cairns tvingades avgå på onsdagen efter anklagelser om att han stöttat en rådgivare som ingripit för att ”sabotera” en våldtäktsrättegång.

+ En lång rad ledande mittenpolitiker i Tories, varav de flesta är kvinnor, har meddelat att de inte ställer upp i valet.

+ Boris Johnson har avvisat Labours anklagelser om att en Tory-regering kommer att sälja ut den offentliga sjukvården NHS i ett handelsavtal med USA. Men Guardian avslöjar att partiet uppmanar sina valkandidater att inte ge några sådana löften under valrörelsen:

Candidates are advised not sign pledges to “protect our NHS from trade deals with new legislation which ends privatization. They are instead advised to talk about Corbyn and Brexit.”

ITV:s Robert Peston undrar om Boris Johnson redan är på väg att sabotera sitt eget nyval. ”Is Boris Johnson already mucking up the election he desperately wanted?”

Labourledaren Jeremy Corbyn vill att valet ska handla om Tory-regeringens åtstramningspolitik och att BoJo-regeringens Brexitavtal är ett hot mot arbetarnas rättigheter och kan leda till att UK förlorar hundratusentals jobb – “Thatcherism on steroids”. Han har varit framgångsrik i sådana debatter med Boris Johnson i parlamentet

Labour är djupt splittrat om Brexit, men Corbyn hoppas kunna få röster både från de som vill och de som inte vill lämna EU. Han lovar förhandla fram ett nytt Brexitavtal där UK fortsätter ingå i en tullunion med EU och hålla en folkomröstning där det ställs mot Remain inom sex månader.

Problemet för Boris Johnson är att hans Brexitavtal döms ut av Brexitpartiet, där Nigel Farage turnerar runt landet med budskapet att avtalet innebär att UK kommer att vara knutet till EU även i framtiden. Brexitpartiet hotar ställa upp i samtliga valkretsar med kravet No Deal Brexit.

Tories riskerar förlorar mandat i Skottland och södra England, där de flesta väljare röstade emot EU-utträde i folkomröstningen. Skotska SNP väntas gå starkt framåt i valet.

Tory-regeringens hopp står till att Liberaldemokraterna vinner röster från Labour på sin entydigt EU-positiva linje och att den ökade splittringen av oppositionsrösterna gör det enklare för Tory-kandidater att bli valda.

Men flera oppositionspartier planerar nu att gå samman om att bara en av partiets kandidater ställer upp i en valkrets, och att samtliga uppmanar sina väljare att taktikrösta på den kandidaten. Det brittiska valsystemet med enmansvalkretsar där den kandidat som får flest röster blir vald gör att många väljare struntar i att gå och rösta på valdagen eftersom ett parti ofta är dominerande i den valkretsen.

Det är Liberaldemokraterna, De gröna och walesiska Plaid Cymru planerar en ”Remain Pact”, där de även ska stödja kandidater som hoppat av från Tories och ställer upp som självständiga kandidater. LibDem har redan lovat att inte ställa upp någon kandidat i den valkrets där den tidigare Tory-ministern Dominic Grieve ställer upp som ”Independent”.

Kampanjorganisationen för att stoppa EU-utträdet Best for Britain hävdar att taktikröstning kan förhindra en Tory-majoritet i parlamentet.

På Nordirland har Sinn Fein överraskat med en ”Anti-Brexit Pact” tillsammans med socialdemokratiska SDLP. Sinn Fein ställer inte upp i tre valkretsar och uppmanar väljarna att rösta bort unionistpartiet DUP:s kandidat.

Shock as Sinn Fein to tactically stand aside in three seats in Northern elections