Boris Johnson avgår – låter Theresa May få hela ansvaret för Brexituppgörelse i hopp om partiledarstrid

I fredags kväll utbringade Brexitkampanjens ledare Boris Johnson en skål för premiärminister Theresa Mays Brexitförslag som hela regeringen ställt sig bakom.

Men bland Toryväljare runt om i landet som röstat för UK ut ur EU möttes förslaget av en proteststorm, och två dygn efter att ha skrivit under avgick först den ansvarige Brexitministern David Davis och några timmar senare utrikesminister Boris Johnson.

Theresa May såg förvånansvärt lugn ut mitt i det nya politiska kaoset när hon svarade på oppositionens och Toryparlamentarikernas ilskna frågor i underhuset. Hon hade uppenbarligen förberett sig för att det skulle bli strid om det Brexitbud hon pressat sina ministrar att acceptera; hon var förberedd på att det skulle kunna leda till att några avgick och hon är inställd på att ta strid för att få sitta kvar om det kommer krav på att avsätta henne som partiledare.

Den tredje ministern som avgick på måndagen, biträdande Brexitministern Steve Baker, berättade upprört om hur Theresa Mays kabinett hade kört över Brexitdepartementet, läckt ut att man förberett ersättare om några ministrar avgick och att de skulle tvingas ta taxi hem från regeringsmötet på Chequers om de avgick.

Mr Baker told the Daily Politics he had almost been pushed to resign over those briefings. ”I was furious at the childish nonsense being issued by Number 10,” he said.

David Davis tar också totalt avstånd från Theresa Mays Brexitförslag i sitt avgångsbrev som han offentliggjorde natten till måndagen, trots att han sagt ja till samma förslag på fredagskvällen.

Den verkliga orsaken till de tre ministrarnas avgång är snarare den proteststorm som regeringens förslag möttes av från Toryparlamentariker och partiets aktivister. I underhuset berättade parlamentariker om att de fått tusentals mejl och sms från besvikna partimedlemmar och hur aktivister inställt planerade kampanjmöten på lördagen för att slippa svara på frågor om regeringens nya Brexitförslag.

De två Brexitministrarna avgick för att slippa ta ansvar för den Brexituppgörelse som det här regeringsförslag kan leda till. De vet att det kommer att krävas ytterligare eftergifter för att nå ett avtal med EU27, och då riskerar besvikelsen från de Toryväljare som röstade för att lämna EU att växa ytterligare.

Theresa May var förberedd och utsåg snabbt högerpolitikern och Brexitanhängaren Dominc Raab till ny Brexitminister.

Men utrikesminister Boris Johnsons politiska mål handlar inte om ”mjuk eller hård Brexit”. Hans mål är att bli premiärminister och varje manöver handlar om hur han ska nå dit. Boris Johnson har skrivit en hyllande bok om Winston Churchill, och få som läst boken tvivlar på att författaren ser likheter mellan sig själv och Churchill – en särling i det politiska etablissemanget som kliver fram i krisens stund.

Boris Johnson hoppade först i sista stund över till Brexitsidan inför folkomröstningen. Efter att tidigare ha argumenterat för att Storbritanniens ekonomi gynnades av ett fortsatt EU-medlemskap gick han över till att jämställa EU med Hitler.

I regeringen har han kritiserat Theresa Mays hantering av Brexitförhandlingarna, och uppges ha liknat regeringens nya Brexitpapper från i fredags med en ”bajskorv”. Men han stannade ändå kvar som utrikesminister.

Först efter helgens proteststorm från Torypartiet, och flera timmar efter att de två Brexitministrarna meddelat sin avgång bestämde sig Boris Johnson för att lämna sin ministerpost. På Västra Balkan-toppmötet i London, som brittiska regeringen kämpat för att få anordna och där Johnson skulle ha varit ordförande, väntade utländska ministrar med växande irritation förgäves på hans ankomst.

Efter att ha skålat för Theresa May i fredags kväll kallar han i sitt avgångsbrev nu regeringens linje för ”the white flag of surrender” och att UK är ”headed for the status of a colony”.

David Davis kritiserade Boris Johnson och försäkrade att de inte samordnat sina avgångar.

Men Theresa May var uppenbarligen förberedd även på att Boris Johnson skulle avgå, och 10 Downing Street skickade ut meddelandet om att han avgått innan Johnson hann göra det. Några timmar senare meddelades att hälsominister Jeremy Hunt blir ny utrikesminister. Han röstade i likhet med Theresa May för Remain i folkomröstningen 2016, men har senare sagt att han ändrat sig och skulle rösta för Brexit om det blev en ny folkomröstning.

Bland Toryparlamentariker samlades namn för att få ihop de 48 som krävs för att få till stånd en partiledarstrid. Men Theresa Mays kabinett meddelade att hon inte kommer att avgå även om det blir en sådan utan ställa upp i en sådan omröstning.

Men de tre avhoppade ministrarna har troligen inga planer på att försöka fälla Theresa May nu. De vill inte ta ansvar för Brexitförhandlingarna, eftersom de vet att varje avtal kommer att mötas av besvikelse från de väljare som röstade för att helt lämna EU eller från brittiska näringslivet där många storföretag hotar med att flytta ut stora delar av sin verksamhet om det blir den ”hårda Brexit” som många Toryväljare drömt om.

Theresa May kommer nu att ha ”tre skorpioner på de bakre bänkarna i underhuset”, som en politikreporter på Sky News uttryckte det.

Boris Johnson hoppas likt Winston Churchill kunna kliva in som premiärminister när Storbritannien befinner sig ett krisläge när Brexitförhandlingarna är över.