Boris Johnsons avhopp bäddar för hårdare strid UK – EU. Ökad makt för Murdoch-pressen

Boris Johnson var så nära att nå sina drömmars mål att bli premiärminister. Men en kniv i ryggen från hans närmast allierade från Brexitstriden på torsdagsmorgonen fällde honom. Den mäktiga Murdochpressen litar inte på att Boris Johnson verkligen skulle genomdriva utträdet ur EU fullt ut.

Nu får Storbritannien en premiärminister – troligen Theresa May eller Michael Gove – som tävlar om vem är hårdast att kräva invandringsstopp i förhandlingarna med EU.

Radarparet från Brexitkampanjen, Boris Johnson och Michael Gove, såg båda lika chockade ut över segern i folkomröstningen när de framträdde inför media på morgonen efteråt. Goves fru, Sarah Vine, har bekräftat det i en avslöjande kolumn i Daily Mail.

Där hon berättar om hur paret gått och långt sig på valkvällen så övertygade om Remainsidan skulle att de inte ens brydde sig om att invänta rösträkningen. ”Gosh, I suppose I better get up”, är Michael Goves första ord när telefonerna började ringa på fredagsmorgonen och de fattar vad som hänt.

När så David Cameron ett par timmar senare meddelar att han avgår som premiärminister inser Michael Gove och Boris Johnson att det är deras ansvar att genomföra de vallöften de gett under Brexitkampanjen. De har ingen plan och gömmer sig för media. Gove skickar bara ut ett meddelande på lördagen om att han stödjer Boris Johnson som ny premiärminister.

michael-gove-boris-johnson.jpg

Men när Boris Johnson i sin kolumn i Daily Telegraph på måndag försäkrar väljarna att den fria rörligheten ska bestå, att britter kommer att kunna resa och arbeta i EU som tidigare, och att EU-arbetare ska ha sina fulla rättigheter som tidigare verkar det ha brustit för Brexitsidans verkliga ledare, Murdoch-pressen:

Michael Gove, som är nära lierad med Rupert Murdoch, har i samtalen med Boris Johnson krävt klara besked om vilken linje han skulle driva som ny premiärminister i förhandlingarna med EU. Ett mejl skickat av Sarah Vine till maken Michael Gove, som läckts till Sky News avslöjar spelet:

You MUST have SPECIFIC from Boris OTHERWISE you cannot guarantee your support. The details can be worked out later on, but without that you have no leverage.

Sarah Vine passar också på att tala om för sin make att Daily Mails chefredaktör, Paul Dacre, liksom Rupert Murdoch ”tycker illa” om Boris Johnson:

Crucially, the membership will not have the necessary reassurance to back Boris, neither will Dacre/Murdoch, who instinctively dislike Boris but trust your ability enough to support a Boris Gove ticket.

Michael Gove var tidigare skribent på Murdochs tidning, The Times, och frun Sarah Vine är kolumnist i Daily Mail. De är nära vänner med Rupert Murdoch, som tidigare talat om varför han hatar EU, enligt journalisten Anthony Hilton på Evening Standard:

I once asked Rupert Murdoch why he was so opposed to the European Union. ’That’s easy,’ he replied. ’When I go into Downing Street they do what I say; when I go to Brussels they take no notice.’

Men Boris Johnson var i första hand ute efter att bli premiärminister, och bytte fot inför folkomröstningen som en taktisk manöver för att få stöd av EU-motståndarna i Torypartiet i kommande partiledarval. Hur han troligen reagerade när Brexitsidan segrade är lysande uttolkat i en ny version av den klassiska Untergangscenen.

När Michael Gove och hans uppbackare inte fick tillräckligt klara åtaganden från Boris Johnson att han som premiärminister verkligen skulle bryta med EU vände de honom plötsligt ryggen. Brittiska medier liknade Goves svek med Brutus kniv i ryggen på Julius Caesar.

När Boris Johnson insåg att han inte har någon chans att vinna valet till ny partiledare hoppade han av. Nu återstår fem kandidater: Stephen Crabb, Liam Fox, Andrea Leadsom, Theresa May och Michael Gove. Politiska bedömare i Storbritannien räknar med att Toryparlamentarikerna kommer att rösta fram May och Gove som de två kandidater som partimedlemmarna får välja mellan.

Inrikesminister Theresa May stod visserligen på Remainsidan inför folkomröstningen. Men hon är hårdför invandringsmotståndare och när hon lanserade sig som partiledarkandidat avfärdade hon allt tal om en ny folkomröstning: ”There must be no attempts to “remain through the back door”. Hon sade att det kommer att bli ”inskränkningar i invandringen” till Storbritannien. Och förhandlingarna med EU ska ledas av en politiker från Brexitsidan.

Justitieminister Michael Gove har länge tillhört de mest uttalade EU-motståndarna i regeringen, och är likaså en garant för att han som premiärminister skulle driva på för att hårt avbrott med EU inklusive minskad invandring.

Efter att EU-ledarna på toppmötet i veckan i sin tur enades om en tuff linje mot Storbritannien – att fri rörlighet är ett absolut villkor för frihandel – är det upplagt för att hård förhandling. Theresa May som nu är förhandsfavorit avvisade i praktiken också EU-kraven på en snabb förhandlingsstart för valet av ny premiärminister med beskedet att hon inte skulle lämna in någon utträdesansökan det här året.

EU-regeringarna kan inte ge Storbritannien ett bättre handelsavtal än Norge, Island och Lichtenstein, som har tillträde till inre marknaden i utbyte mot bland annat fri arbetskraftsinvandring. Det pekar mot ett hårt avbrott i relationerna mellan EU och Storbritannien när krutröken lagt sig.