Boris Johnsons “hemliga plan” för No Deal Brexit – Är Corbyn redo bilda krisregering med Toryavhoppare för att stoppa den?

-Det är för sent! Parlamentet kan inte hindra Storbritannien från att lämna EU den 31 oktober. Boris Johnsons chefsrådgivare Dominic Cummings har självsäkert avslöjat sin plan för att köra UK över klippkanten och genomdriva No Deal Brexit.

Parlamentets majoritet har gjort många tafatta försök att ta kontroll över Brexitförhandlingarna, men de har misslyckats hittills. Det enda möjliga alternativet kan vara att oppositionspartierna bildar en “krisregering” tillsammans med Toryavhoppare. Men är Labourledaren Jeremy Corbyn beredd att göra upp med “högerpolitiker” för att rädda landet?

Dominic Cummings har fått rummet närmast Boris Johnson i premiärministerns kansli på Downing Street. Och BoJo är känd från sin tid som Londonborgmästare att låta rådgivarna styra politiken.

Den omstridde Cummings, hyllad för Brexitkampanjen, har inga höga tankar om politiker, oavsett partifärg, men de senaste dagarna har han ändå förklarat sin strategi för att köra över parlamentet, och landet.

Cummings hävdar att det är för sent för parlamentet att driva igenom ett nyval före EU-utträdet i slutet av oktober, enligt Sunday Telegraph. Om Labourledaren Jeremy Corbyn skulle kräva en misstroendeomröstning när parlamentet återsamlas i början av september och vinna den har premiärminister Johnson befogenheter att skjuta upp nyvalet till efter den 31 oktober. Och därmed lämnar UK automatiskt EU i Allhelgonahelgen eftersom ingen brittisk regering kommer att begära uppskov:

In a series of explosive briefings last week, Mr Cummings suggested that the Labour leader had missed his ­opportunity to secure an election before the UK’s intended departure date from the EU. If Mr Johnson loses a no-confidence vote when the Commons returns in September, potentially leading to a general election, the Prime Minister would have the power to schedule the poll for after Hallowe’en, Mr ­Cummings disclosed. 

Dominic Cummings´viktigaste uppdrag är att se till att Boris Johnson kan sitta kvar som premiärminister många år framåt.

Toryregeringen har nu bara en enda rösts övervikt i parlamentet och ett nyval är därför närmast oundvikligt. För att kunna vinna det valet vill Cummings till att börja med se till att Boris Johnson inte ska riskera förlora en massa röster till Nigel Farages Brexitparti. Därför vill han att valet ska inträffa EFTER att UK lämnat EU, och innan brittiska väljare på allvar insett effekterna av No Deal Brexit.

Det andra steget i valstrategin är att dra undan mattan för Jeremy Corbyns anklagelser mot Toryregeringens ekonomiska politik. Boris Johnson lovar massiva satsningar på infrastruktur i utsatta regioner, och miljarder till sjukvård.

“It is thanks to this country’s strong economic performance that we are now able to announce £1.8bn more for the NHS to buy vital new kit and confirm new upgrades for 20 hospitals across the country.”

En stor majoritet i parlamentet är motståndare till att UK lämnar EU utan ett utträdesavtal, med risk för ekonomiskt kaos och brist på mat och mediciner. Den senaste regeringsrapporten varnar för att skolorna kan tvingas stänga och att livsmedelspriserna kan stiga med upp till 20 procent.

Parlamentsmajoritetens har därför flera gånger röstat om att förhindra att No Deal Brexit inträffar.

Dagarna innan Boris Johnson tog över som premiärminister röstade en majoritet på 315 – 274 för att ett komplicerat förslag kopplat till Nordirland som ska stoppa eventuella planer av regeringen att entlediga parlamentet under några veckor för att skaffa sig fria händer att lämna EU utan utträdesavtal.

“The cross-party group of MPs and peers have now succeeded in getting their complicated plan to stop him doing that into British law. “

Men även om parlamentarikerna nu inte kan skickas hem kvarstår faktum. EU och Storbritannien har gemensamt satt ett slutdatum för det brittiska medlemskapet till den 31 oktober, och det krävs att UK begär ytterligare ett uppskov för att inte utträdet ska inträffa i Allhelgonahelgen.

Parlamentet har ännu inte lyckats samla någon majoritet för en Brexitlinje och därmed inte kunnat ta ifrån regeringen kontrollen över Brexitförhandlingarna.

Den enda möjligheten att stoppa Boris Johnson från att förverkliga hotet om No Deal Brexit är att byta ut honom utan ett nyval, menar nu flera brittiska experter.

Juristen Jolyon Maugham, som drivit flera rättegångar mot Brexitprocessen, pekar på möjligheten att bilda en ny regering efter en misstroendeomröstning mot den sittande Toryregeringen. Det som krävs är att oppositionspartierna enas och att några Toryparlamentariker ansluter sig till en sådan krisregering. De har fjorton dagar på sig säger Maugham och hänvisar till lagarna som reglerar parlamentets arbete:

You can see this *clearly* expressed in the Explanatory Notes to section 2 of the Fixed Term Parliament Act 2011 ((link: http://www.legislation.gov.uk/ukpga/2011/14/notes/division/6/2) legislation.gov.uk/ukpga/2011/14/…).

Huffington Post lanserar “a government of national unity” som den återstående möjligheten att stoppa No Deal Brexit.

Toryparlamentarikern och fd justitiekanslern Dominic Grieve, som leder Brexitmotståndarnas ansträngningar i parlamentet, pekar också i en kommentar till BBC på möjligheten att rösta bort Boris Johnsons regering och ersätta den med en “annan regering”:

“There are a number of things which the House of Commons can do, including bringing down the government [via a vote of no confidence] and setting up a new government in its place.”

Men Catherine Haddon, från Institute for Government think tank, säger till BBC att Boris Johnson är inte tvungen att avgå som premiärminister även om han förlorar en misstroendeomröstning i parlamentet.

“If you go back over history, certainly when governments have lost confidence that’s been the presumption – but the other presumption has been that if they wanted to go to the people they could.

Det är också högst osäkert om Labourledaren Jeremy Corbyn är kapabel att ställa sig i spetsen för en sådan bred krisregering.

Labourpartiet är djupt splittrat om Brexit, som kommer att bli huvudfrågan i ett nyval. Flera Labourparlamentariker har röstat för Theresa Mays utträdesavtal flera gånger, medan den stora majoriteten i Labourgruppen vill att partiet ska stödja kravet på en ny folkomröstning och då ställa sig bakom Remain.

Labour riskerar i ett nyval att förlora massor av röster till Liberaldemokraterna och Skotska nationalistpartiet, som står tydligt för Remain. Samtidigt som en del andra Labourväljare som är EU-motståndare kan rösta på Tories för att få ett slut på flera års Brexitkaos.

Enligt medierapporterna är det inte heller Jeremy Corbyn som leder försöken att samla en parlamentsmajoritet för att stoppa No Deal. Det är den Brexitansvarige Keir Starmer och Yvette Cooper från Labour som försöker utveckla en strategi för att stoppa Boris Johnson och Dominic Cummings:

Senior MPs from all parties admit they need to thrash out action plan by end of August.

Samtidigt vet ingen om Boris Johnson verkligen menar allvar med att driva igenom en No Deal Brexit, som riskerar leda till katastrofala förluster för det näringsliv som är Torypartiets ekonomiska stödtrupper. Boris Johnson är ingen ideologisk brexitör, som flera av de ministrar han nu omger sig med. Han är heller ingen inbiten invandringsmotståndare, som Nigel Farage. Han är ingen stark anhängare av att hålla ihop UK till varje pris, och har inte visat något större engagemang för fredsavtalet i Nordirland eller att förhindra gränskontroller mellan Nordirland och resten av Storbritannien.

Boris Johnson är framför allt en marknadsliberal som troligen hoppas på att Storbritanniens näringsliv utan EU:s regelverk ska kunna blomstra, lite likt Singapore. Hans “Do or Die”-löfte att riva upp utträdesavtalet med EU var i första hand ett sätt att vinna Torymedlemmarnas röster. Nu hoppas han kanske att EU ska kunna skrämmas, – av bland annat “läckorna” om Dominic Cummings´plan – till att gå med någon liten ändring som gör att han kan utropa sig som segrare.

Den nye Brexitministern Stephen Barclay manar EU:s chefsförhandlare Michel Barnier att försöka få ett nytt förhandlingsmandat av EU27-regeringarna. Men det kräver att EU-ledarna ger upp sina principer om att säkra EU:s inre marknad även på Irland. Att på det sättet “kasta Irland under bussen” skulle allvarligt skada EU:s trovärdighet, och har avvisats kategoriskt.

“The Chicken Race” fortsätter, både i brittiska parlamentet och över Engelska kanalen.