Dansk Folkepartis bedrägeri med EU-pengar

Främlingsfientliga Dansk Folkeparti har avslöjats med fingrarna rejält nedstuckna i EUs syltburk.
Det gör extra ont i partiet som hittills lyckats övertyga väljarna att man är annorlunda och ärliga, till skillnad från den ”politiska eliten”.

Nya avslöjanden har kommit dagligen på senaste tid om hur Dansk Folkeparti fuskat och ljugit för att få EU-bidrag.
En del av pengarna har gått till Dansk Folkepartis sommarutflykter till vackra Skagen, annat till bjudresor för trogna valarbetare, en del till mediaträning för partitopparna.

En obehaglig överraskning i onsdagens morgontidningar för borgerliga danska politiker var upptäckten att deras interna arrangemang döpts om och använts för att ge Dansk Folkeparti EU-bidrag.

Central i historien är DFs stora röstmagnet, Morten Messerschmidt.
Tidigare avslöjanden om fusk med cirka 3 miljoner kronor lyckades han övertyga omgivningen var ”slarv” och han kom undan med att plockas ner från rollen som gruppledare för DFs europaparlamentariker.

Den här gången tar partiet i hårdare och partiledare Karsten Thulesen Dahl gav honom sparken ur partiledningen i direktsänd TV.

Emot juristen Messerschmidt och hans förklaringar om slarv och missförstånd, talar bland annat att han som europaparlamentariker specialiserat sig på att skälla just på EUs ”skamlösa pengaspel” och våldsamma pengaförbrukning”.

För andra främlingsfientliga partier i Europa är avslöjanden om bedrägerier, misshandel och korruption vardagsmat och påverkar sällan deras egna väljare.
Dansk Folkeparti har hittills lyckats övertyga danska väljare att de är annorlunda, det enda parti ”som står utanför det smutsiga spelet”.

För partiet som helhet utbryter därför nu en exercis i att försöka övertyga de danska väljarna att flera års upprepade bedrägerier är en tillfällighet, inte ett mönster.