EU-folkomröstningen omvandlas till bitter Tory-ledarstrid när Brexitsidan på väg förlora

– David Cameron kommer att förvandlas till “toast within days”, deklarerade en bitter Toryparlamentariker i helgen när Brexitanhängarna nu befarar att de är på väg att förlora EU-folkomröstningen. De försöker stoppa Remainsidans framgångsrika skrämselkampanj med hot om att dra igång en partiledarstrid för att kasta ut Cameron.

Fler och fler opinionsmätningar visar på en ökande ledning för Remainsidan som ett resultat av regeringens dagliga rapporter om riskerna för drastiska ekonomiska försämringar om Storbritannien lämnar EU. Premiärminister Cameron fick uppbackning av världens stormaktsledare på G7-mötet i Japan och en undersökning som visade att 90 procent av landets ekonomer anser att ekonomisk nedgång väntar efter en Brexit.

PM and PM Abe meet for bilateral talks

Brexitsidans svar blev ett flertal samordnade utspel från Torypolitiker för Brexit om att de kommer att dra igång en partiledaromröstning omedelbart efter den 23 juni.

Brexitanhängaren Andrew Bridgen hävdade att man lätt får ihop de 50 parlamentariker som krävs för att få till stånd en intern omröstning om partiledare. Han anklagade Cameron för “upprörande” påståenden och talade om att det behövs ett nyval före jul.

“The party is fairly fractured, straight down the middle and I don’t know which character could possibly pull it back together going forward for an effective government. I honestly think we probably need to go for a general election before Christmas and get a new mandate from the people.”

Toryparlamenartikern Nadine Dorries hävdade att Cameron ljugit om Turkiets möjligheter att bli EU-medlem, och att han måste vinna med minst 60-40 för att ha en chans att sitta kvar som partiledare.

Dorries said that if remain won 60/40, Cameron would probably survive. “If remain win by a narrow majority, or if leave win, he’s toast within days.”

Det är kända motståndare till David Cameron som kommer med angreppen, men de är så samordnade att brittiska medier ser dem som en del i Leavesidans valtaktik.

Leavesidans ledare Boris Johnson och Michael Gove gick också ut mot Cameron i helgen med ett öppet brev där de anklagade premiärministern för att misslyckats med att leva upp till sitt vallöfte om att få ner antalet nya EU-arbetare till under 100 000 om året. Det här svikna vallöftet skadar “den folkliga tilltron”. “Det här löftet går inte att uppfylla så länge UK är medlem i EU.”

David Camerons rådgivare avvisar kritiken, men Toryledaren och premiärministern blev uppenbarligen ändå lite uppskrämd av Brexitsidans hot. Han lovade sluta med personkritik mot Brexitanhängare som Boris Johnson, och enbart ägna sig åt sakargumentering.

“I’m only ever going to make arguments from now on,” he said, promising to stay out of personal criticism of opponents.  (Financial Times)

Regeringen får inte heller komma med några fler nya utspel nu, eftersom “purdah period” inleddes i fredags i folkomröstningskampanjen. Men det lär inte hindra David Cameron och finansminister George Osborne att ständigt fram till den påminna om resultatet av de många ekonomiska rapporter om väntande lågkonjunktur vid en Brexit som de hastat fram de senaste veckorna.

David Camerons chans att överleva som premiärminister och partiledare lär bli nära noll om han skulle förlora folkomröstningen.