EU-topparna har en tom stol för De Gröna – Svenskt drömläge för ”Isabella for Brussels”

EU-topparna är oroliga för att deras kompromiss om toppjobben bakom ryggen på parlamentet ska sabotera möjligheterna att få igenom beslut under den kommande mandatperioden. EU-ordföranden Donald Tusk kommer därför med ett unikt erbjudande till De Gröna – en garanterad post i kommissionen i utbyte mot ett löfte om att ingå i en majoritetskoalition.

Det här ger en chans för svenska regeringen, som är en av få med Gröna ministrar, att kunna få en tung portfölj i kommissionen. Genom att nominera en kandidat från Miljöpartiet.

Enligt EU-traditionen var det under ”de långa knivarnas natt” när en ny kommission samlades för första gången som ansvarsområden – portföljerna – fördelades. Vid de senaste tillfällena har dock fördelningen gjorts av den nya kommissionens ordförande, i förhandlingar med medlemsländernas regeringar.

Men den här gången började utdelningen av portföljerna redan under EU-toppmötet medan förhandlingarna pågick om vem som skulle få jobbet som ny kommissionsordförande. Den tilltänkta kommissionsordföranden Ursula von der Leyens auktoritet är skadad redan innan hon tillträtt.

Italiens regeringschefen Giuseppe Conte avslöjade direkt efter toppmötet att han pratat med Ursula von der Leyen i telefon innan han gick med på att rösta för att hon skulle få toppjobbet. Och att han då fått löfte om att Italien ska få tillsätta posten som konkurrenskommissionär. Han deklarerade också att det mindre partiet i regeringskoalitionen, Lega, skulle få utse kommissionären, med hänvisning till partiets resultat i EU-valet.

Conte gets in exchange for the support to the package a vice presidency of the Commission and the competition portfolio. The Italian Commissioner will be appointed by right-wing party Lega. “They got a lot of valuable political figures. I don’t see any difficulty to find the best person for the job”, rapporterade Euractiv.

Toppmötets ordförande Donald Tusk berättade också att EU-ledarna ”beslutat” att två av Spitzenkandidaterna, som tröstpris för att de inte fick bli kommissionsordförande också var garanterade att bli vice ordförande i kommissionen.

Viktor Orban och övriga regeringschefer från Visegrad-länderna kunde skryta om att de fått löfte på toppmötet om att också få en vice ordförande-post, och att de enats om att Slovakiens Maros Sefcovic ska ha den.

Euractiv rapporterar om att Angela Merkel lovat grekiska regeringen att posten som migrationskommissionär går till en grek även den kommande mandatperioden.

Ännu mer anmärkningsvärt blir det när EU-ordföranden Donald Tusk nu öppet erbjuder De Gröna en kommissionärspost. Han uppmanar samtliga EU-ledare att nominera Gröna kandidater till kommissionen.

”I will appeal to all my partners to involve the Greens in the nominations, even though there is still no European Council leader from this party.”

Tusk garanterar i praktiken att Ursula von der Leyen kommer att ha en tung post att erbjuda en Grön kandidat, när han offentligt talar om att han ska uppmana henne till detta:

”I hope that the newly-nominated Ursula von der Leyen will also listen to my appeal, in fact, I will pass her this message directly later today.”

Donald Tusk är också mycket öppen om vad som är syftet med hans erbjudande till De Gröna. Det är ett frieri för att få De Gröna att ingå i en ”regeringskoalition” i EU-parlamentet med konservativa EPP, Socialdemokraterna och Liberalerna för att få ihop ett majoritetsunderlag för att få igenom beslut under den kommande mandatperioden.

”I am fully confident that cooperation with the Greens and their presence in the EU decision-making bodies will benefit not only the governing coalition, but Europe as a whole.”

Det här är ett drömläge för den svenska regeringen att få en tung portfölj i den nya EU-kommissionen. De Gröna sitter bara med i två regeringar i EU, och den finländska koalitionsregeringen har redan nominerat socialdemokraten Jutta Urpilainen.

Donald Tusks vädjan i EU-parlamentet är därför närmast direkt riktad till statsminister Stefan Löfvens S-MP-regering.

Cecilia Malmström har haft en mycket tung portfölj i den avgående kommissionen som ansvarig för handelsfrågor. Det skulle därför normalt vara svårt för Sverige att få någon tung post med tanke på landets storlek.

Men det öppna erbjudandet om att det finns en ”tom stol” för en miljöpartist ger den svenska regeringen en chans att få en tung position även i den nya kommissionen.

Isabella Lövin har också en CV som passar som hand i handske för EU-ledarna. Som framgångsrik fd EU-parlamentariker, som vice statsminister och som klimatpolitiker.