EU27 svarar inte UK med hot – lovar frihandelsförhandlingar redan i höst om EU-medborgares rättigheter o Nordirland löst

Theresa May öppningsbud i Brexitförhandlingarna var ett hot om att stoppa det europeiska samarbetet mot terrorism. EU27-ledarna svarar inte med samma mynt. Storbritannien kan få inleda de eftertraktade förhandlingarna om ett nytt samarbetsavtal med EU redan i höst – om den brittiska regeringen är beredd till snabba uppgörelser om de grundläggande problem som Brexit skapar.

Det var EU-ordförande Donald Tusks besked på en presskonferens på fredagen när han presenterade sitt förslag till förhandlingsmandat inför Brexitförhandlingarna.

– Vi vill att skilsmässan ska bli så mjuk som möjlig. Vi kommer inte att gå in för att straffa UK, sade Tusk.

I den brittiska regeringens meddelande om att inleda utträdesförhandlingarna hotade Theresa May med att säkerhetssamarbetet kan stoppas om inte UK får ett acceptabelt frihandelsavtal. Ordet säkerhet nämndes elva gånger, mot sex för ordet frihandel. Det slogs upp stort i brittiska medier och reaktionen blev hård från flera europeiska regeringar.

Maltas premiärministern Joseph Muscat, som leder EU:s ordförandeskap det här halvåret, sade på presskonferensen med Tusk att han uppfattat den brittiska regeringens utspel som ett hot. Men att den brittiska regeringen nu backat:

– Vi har nu fått försäkringar från den brittiska regeringen att säkerhetssamarbetet inte är en förhandlingsbricka, sade Muscat.

”Our partners are wise and decent”, says Donald Tusk ”so I rule out May having meant to threaten us on security matters.”

Den brittiska regeringen har krävt att förhandlingarna om utträde och ett nytt samarbetsavtal EU-UK ska föras parallellt. Men Donald Tusk ställde upp fyra frågor som måste lösas innan EU27 är reda att börja diskutera den framtida relationen med Storbritannien:

  • EU-medborgarnas ställning i Storbritannien måste garanteras.
  • EU-företagens lagliga ställning måste garanteras.
  • Storbritannien måste vara berett att leva upp till ekonomiska åtaganden som gjorts som EU-medlem och vara berett att betala räkningen.
  • En flexibel lösning för gränsen mellan Irland och Nordirland måste uppnås, som gör att Brexit inte hotar fredsuppgörelsen på Nordirland.

In view of the unique circumstances on the island of Ireland, flexible and imaginative solutions will be required, including with the aim of avoiding a hard border, while respecting the integrity of the Union legal order.

– Det är fas ett i förhandlingarna. Jag hoppas vi kan inleda fas två i höst, men det beror på hur förhandlingarna går, sade Donald Tusk.

The Union and its Member States stand ready to engage in preliminary and preparatory discussions to this end in the context of negotiations under Article 50 TEU, as soon as sufficient progress has been made in the first phase towards reaching a satisfactory agreement on the arrangements for an orderly withdrawal.

EU27-ländernas förhandlingar ska ledas av Michel Barnier, tidigare EU-kommissionär och fransk minister. I den tidtabell som han utarbetat räknar han med att den första fasen – utträdet – inte går att klara av så snabbt. Han räknar med att i bästa fall komma igång med förhandlingar om ett nytt frihandelsavtal i början av nästa år.

Phase one: The withdrawal (June to December 2017)

Phase two: The future relationship (January to June 2018)

Phase three: The transition (July to October 2018)

Men även Barniers plan innebär en mycket ambitiös tidtabell med tanke på att det är 44 års EU-medlemskap som ska upplösas. Både Donald Tusk och Michel Barnier lägger dock på det här sättet över ansvaret för när frihandelsförhandlingarna kan komma igång på den brittiska regeringen.

– Det krävs ett beslut av EU27-ledarna om att fas ett nått tillräckligt långt innan det blir klartecken för att även börja förhandla om den framtida relationen, sade Joseph Muscat.

Han underströk också att det är Michel Barnier som sköter EU27-regeringarnas förhandlingar, och att den brittiska regeringen inte kommer att lyckas med sina försök att föra separata förhandlingar med enskilda EU-länder.

I förslaget till förhandlingsmandat för EU27-länderna ingår också en övergångsperiod efter att den tvååriga förhandlingsperioden om utträde gått ut för att kunna åstadkomma en mjuk övergång från UK-medlemskap till det framtida samarbetet. Under den perioden ska Storbritannien fortsatt acceptera att EU-domstolens utslag är överordnade och fortsätta betala till EU-budgeten.

Should a time-limited prolongation of Union acquis be considered, this would require existing Union regulatory, budgetary, supervisory and enforcement
instruments and structures to apply.

2 tankar på “EU27 svarar inte UK med hot – lovar frihandelsförhandlingar redan i höst om EU-medborgares rättigheter o Nordirland löst”

Kommentarer är stängda.