EU:s tre stormaktsledare – exklusive Storbritannien – ägnade sig åt symbolisk blomsternedläggning och pompa på ett militärfartyg i Medelhavet. De vill visa att EU har en storartad framtid även efter Brexit. Men deras verkliga budskap är ”Håll hårt i masten så ingen mer går förlorad”.
Angela Merkel har betydligt svårare toppmöten framför sig de närmaste dagarna.
Italiens Matteo Renzi ville framställa toppmötet, när han nu får vara med i toppgarnityret, som en startpunkt för att bygga ett nytt EU. Han tog med Angela Merkel och Francois Hollande för att lägga blommor på EU-grundaren Altiero Spinellis grav på en ö utanför Neapel. Och deras middag hölls på militärfartyget Garibaldi, som är i EU:s tjänst i Medelhavet.
Renzi har talat om fördjupat EU-samarbete, med gemensamma satsningar på ekonomisk tillväxt och försvars- och säkerhetssamarbete. På den gemensamma presskonferensen lovade han ett starkt EU.
“Many thought Europe was finished after Brexit — it wasn’t,. We think that Europe can be a solution to problems, while populists think that Europe is the cause of all problems.”
Han har stöd av Frankrikes president Francois Hollande, som precis som Renzi, hoppas att han genom att framstå som kraftfull ledare i EU ska förbättra de låga popularitetssiffrorna på hemmaplan.
Men Angela Merkel tror inte på några högtflygande EU-planer. Hon ser som sin främsta uppgift att försöka hålla samman det krisdrabbade EU-projektet. Tillsammans med Renzi och Hollande talade hon vagt om ett ”säkert och välmående Europa”, med ökade satsningar på yttre och inre säkerhet.
Renzi och Hollande lät sig nöjas med det. De var uppenbart tillräckligt glada över att få framträda tillsammans med Europas politiska drottning.
Angela Merkel har betydligt svårare möten framför sig den närmaste tiden, när hon ska försöka få samtliga 27 stats- och regeringschefer att hålla samman efter Brexitsegern i Storbritannien, när kriserna tornar upp sig.
Det svåraste mötet blir i Warszawa på fredag när hon ska möta ledarna från Ungern, Polen, Tjeckien och Slovakien. De vägrar följa EU-beslut om flyktingpolitiken, och Viktor Orban har utlyst en folkomröstning för att manifestera sitt avståndstagande från unionens spelregler.
Östledarnas motstånd ska hon sedan diskutera med regeringscheferna från Sverige, Danmark, Finland och Nederländerna på fredagskvällen. Och dagen efter med ledarna från Österrike, Bulgarien och Kroatien.
Flyktingströmmarna över Medelhavet till Italien har växt snabbt efter att flyktvägen från Turkiet till Grekland i det närmaste stoppats. Drygt 100 000 har tagit sig till Italien hittills i år. EU:s nygamla ambitioner att stoppa flyktingarna i Afrika genom uppgörelser med afrikanska stater har hittills inte gett några resultat.
EU-kommissionen har lagt en rad förslag för att få fram en samordnad migrationspolitik, där samtliga medlemsländer tar sitt ansvar, antingen genom att ta emot flyktingar eller genom att betala för att inte delta. Men östländerna med Ungerns Viktor Orban i spetsen har redan visat att de inte accepterar några sådana beslut.
De övriga EU-regeringarna har att välja mellan att ta strid mot östländerna, genom att till exempel dra in deras mångmiljardstöd, eller acceptera att flyktingkrisen som tidigare får klaras med frivilliga insatser och uppgörelser med auktoritära grannregimer
Med Angela Merkels uttalade ambition att det viktigaste nu är att hålla samman EU27 kan vi inte vänta oss några hårda tag mot avfällingar.