EU27-ledarna tror Theresa May driver UK mot No Deal – ger parlamentet utrymme ta kontroll över Brexit

EU27-ledarna har upprepade gånger krävt att Theresa May ska tala om hur hon vill få fram en Brexituppgörelse. Men när de mötte May på onsdagskvällen kom de fram till att hon tappat kontrollen och riskerar köra UK över klippkanten i en No Deal.

Därför tvingade de på May en plan som kan ge parlamentet en möjlighet att ta över och förhindra EU-utträde utan avtal.

Theresa May kom till toppmötet i Bryssel med endast en begäran, att få ett kort uppskov av EU-utträdet till 30 juni. Hennes andrahandsalternativ från veckan innan om ett långt uppskov hade stoppats undan efter ett uppror bland brexitörerna i Toryregeringen och parlamentet.

Men när de övriga EU-ledarna ställde frågor till Theresa May om vad som händer om Brexitavtalet röstas ner en tredje gång nästa vecka fick de inga svar. De har också följt medierapporteringen från London och dragit slutsatsen att mycket lite talar för att May kan få majoritetsstöd för avtalet.

Det finns till och med en risk att Theresa May kommer att avgå efter att ha blivit nedröstad nästa vecka.

Guardian rapporterar: One aide is quoted as saying: She didn’t even give clarity if she is organising a vote. Asked three times what she would do if she lost the vote, she couldn’t say. It was awful. Dreadful. Evasive even by her standards. When leaders asked May what she was going to do if her deal was voted down, an official added that the prime minister replied that she was following her ‘Plan A’ of getting it through. It was then the EU decided that “she didn’t have a plan so they needed to come up with one for her”, the source added.

Därför tog EU27-ledarna över och förde in en möjlighet till ett långt uppskov med EU-utträdet för UK, trots att Theresa May inte tagit upp det.

UK får nu två deadlines:

1.Den 22 maj som en “teknisk förlängning” om brittiska parlamentet godkänner Brexitavtalet nästa vecka. Datumet är bestämt av att UK skulle hålla EU-val den 23 maj om landet fortsatt är kvar i EU.

2.Den 11 april ska UK ge besked om landet vill ha ett långt uppskov ifall parlamentet röstat ner Brexitavtalet. Det är sista dagen för UK att meddela att man ska delta i EU-parlamentsvalet.

På det här sättet får brittiska parlamentet en möjlighet att inte bara rösta ja eller nej till Theresa Mays Brexitavtal. Det finns också tid för den parlamentsmajoritet som sagt nej till att UK ska lämna EU utan ett utträdesavtal att försöka komma överens om alternativ till Mays Brexitavtal.

Parlamentet har tidigare utlovats av regeringen att få genomföra “provomröstningar” om alternativa lösningar. Det avvisades av Theresa May på onsdagen, men i parlamentet arbetas nu med motioner för att driva igenom omröstningar.

När Theresa May kommenterade EU27-ledarnas beslut upprepade hon om och om igen att hon är helt emot att UK ska delta i EU-parlamentsvalet den 23 maj. Hon svarade inte på frågor om parlamentet ska få möjlighet att ta ställning till alternati, utan upprepade endast “det finns ett bra avtal att ta ställning till och det är nu upp till parlamentet att rösta om det”.

Theresa Mays möjligheter att få igenom Brexitavtalet på tredje försöket har dock minskat efter hennes tal på onsdagskvällen där hon skyllde Brexitkaoset på parlamentet. Det har lett till upprörda och uppgivna reaktioner och rapporter om attacker på parlamentariker. May bad inte om ursäkt på presskonferensen i Bryssel, även om hon gjorde en “halv pudel” och sade att “Vi är alla frustrerade”.

Det är nu upp till det brittiska parlamentet om UK kan räddas från att ramla över No Deal-klippkanten, även om den skjutits några veckor framåt.

Både EU27-regeringarna och UK säger att de är väl förberedda för en No Deal. Men det kommer att bli dyrt för medborgarna. Enligt en ny studie av tyska Bertelsmann Foundation kommer det att kosta UK 57 miljarder pund per år, och EU27 22 miljarder euro.