Grillo+Verhofstadt=Pinsam affär!

Överraskningsbröllopet mellan EU-federalistiska Liberalerna och euroskeptiska Beppe Grillos Femstjärnerörelsen slutade på ett pinsamt sätt för båda parter. Grillo hade brutit sina tidigare förbindelser och stod beredd vid altaret. Men Liberalernas Guy Verhofstadt backade ur inför risken att förlora alla sina vänner.

Nu står båda där som förlorare. Grillo blir av med EU-fonder och inflytande. Verhofstadts politiska anseende och ställning som maktspelare i EU-parlamentet urholkas.

Trots det korta varslet lyckades motståndarna mot Verhofstadts planer i den liberala gruppen, däribland de svenska ledamöterna, samla ihop tillräckligt många för att ha en blockerande minoritet mot ett majoritetsbeslut om att gå samman med Femstjärnerörelsens 17 ledamöter. När partigruppens exekutivkommitté möttes på måndagseftermiddagen meddelade Verhofstadt att han dragit tillbaka förslaget.

Centerns Fredrick Federley, som ingår i exekutivkommittén, sade till nätsajten Politico att Verhofstadt sagt att det krävs ”supermajoritet” för ett sådant här beslut.

“I have come to the conclusion that there are not enough guarantees to push ahead a common agenda to reform Europe. There is insufficient common ground to proceed,”  sade Verhofstadt på Facebook.

Femstjärnerörelsens 17 medlemmar har ingått i samma partigrupp som Sverigedemokraterna, UK Indepence Party och andra invandrings- och EU-fientliga partier, EFDD. Partiledaren och tidigare ståuppkomikern Beppe Grillo skapade partigruppen tillsammans med UKIP:s Nigel Farage efter EU-valet 2014. Men i söndags skickade Grillo ut ett meddelande om att han vill helt byta politisk sida i EU-parlamentet och skicka in sina parlamentsledamöter i den liberala gruppen.

Partimedlemmarna fick ett dygn på sig att ta ställning till om de skulle stanna kvar i EFDD, gå över till liberala ALDE-gruppen eller inte ingå i någon partigrupp. Grillo förklarade fotbytet med att Storbritannien är på väg att lämna EU och att UKIP därför inte är intresserat av EU-parlamentsarbetet längre.

– Att stanna kvar i EFDD är likvärdigt med att ställas inför 2,5 år utan gemensamma politiska mål, deklarerade Grillo på sin blogg.

Femstjärnerörelsens medlemmar fick försäkran om att deras 17 parlamentariker kommer att kunna fortsätta rösta precis som de vill, även om de ingår i Liberala gruppen.

I den politiska överenskommelsen sades inget om de fundamentala åsiktsskillnaderna mellan Liberalerna och Femstjärnerörelsen. Grillo har krävt en folkomröstning om Italiens euromedlemskap, medan Verhofstadt ständigt kräver fördjupning av euroländernas samarbete.

I medlemsomröstningen röstade drygt 78 procent av de 40 000 som deltog för att partiet på dessa villkor ska ansluta sig till Liberalerna.

Beppe Grillo var så säker på ett lyckat bröllop att han sade farväl till Nigel Farage i ett öppet meddelande och hoppades Ukip-ledaren skulle få bli brittisk ambassadör i USA. Farage svarade med en avhyvling där han deklarerade att Grillo nu blir en del av det förhatliga EU-etablissemanget:

“Beppe Grillo will now join the Euro-fanatic establishment of ALDE which supports TTIP, mass immigration and an EU army, but oppose direct democracy,”

Femstjärnerörelsen står nu ensamma utan partigruppen i EU-parlamentet. Det innebär att de förlorar inflytande. De får ingen plats i parlamentets ledning, inga ordförandeposter för utskott och tappar stora pengar som delas ut i anslag till alla partigrupper.

Beppe Grillo verkar inte ha några förhoppningar om att snabbt kunna liera sig med någon annan partigrupp efter Liberalernas nej. På sin blogg talar han om att bilda en ny partigrupp i nästa parlament, med namnet DDM, Direkt Democracy Movement.

För Guy Verhofstadt är det avbrutna bröllopet om möjligt ett ännu större fiasko. Alla hans tidigare uttalanden i sin kandidatur för att få bli ny talman, om att aldrig backa för populister, att aldrig ge efter för Beppe Grillo, plockas nu fram och han beskrivs som en totalt opålitlig politiker.

Det är inte heller första gången som Verhofstadt varit beredd att vara mycket flexibel med Liberalernas politiska grundvalar för att utöka gruppen. Efter EU-valet 2014 förhandlade han om samgående med flamländska N-VA, ett separatistiskt parti som har som mål att dela Belgien. Det slutade dock även den gången utan framgång – N-VA anslöt sig till EU-skeptiska gruppen ECR, tillsammans med bland andra brittiska Tories, Dansk Folkeparti och Sannfinländarna.