Det har gått elva månader sedan högerextreme islamofoben Geert Wilders vann en chockseger i Nederländerna. Men för att få ihop en regeringsallians tvingades han gå med på inte sitta i regeringen.
Nu har Wilders tröttnat och krävt att man ska strunta i parlamentet och med krislagar driva igenom drastiska åtgärder för att stoppa migrationen och göra livet jävligare för de flyktingar som tagit sig in i landet.
Geert Wilders har kallat islam för ett ”existentiellt hot” mot Nederländerna, och krävt att moskéer och muslimska skolor ska förbjudas. I valet i fjol lovade hans parti PVV införa de striktaste migrationslagarna i hela EU.
I högerregeringens plattform står också att Nederländerna ska kräva att stå utanför EU:s nya migrationspakt. Men det avvisas av övriga EU-regeringar och när opinionskurvan för PVV som fortsatte skjuta uppåt efter valet nu börjar sjunka känner Geert Wilders sig pressad att visa att han kan leverera vad han lovat.
Oppositionspartierna leder nu över regeringsalliansen i mätningarna. Att driva fram ett nyval kan leda till en bakslag för Geert Wilders efter fjolårets rekordval från de notoriskt ombytliga holländska väljarna.
Wilders har hotat med att hans parti lämnar regeringen om inte övriga partier går med på hans krav på att utlysa krisläge för landet som ger regeringen möjlighet att driva igenom migrationslagar utan att invänta stöd från parlamentets båda kamrar
Wilders hints Dutch coalition will fall if emergency asylum measure is not implemented. Such emergency measures must be introduced ”one way or another, . If we don’t get that, the Cabinet will have a problem. I don’t know if we will happily continue for much longer,” Wilders emphasized.
Men när det läckte ut att ledande tjänstemän på inrikes- och jusititiedepartementet varnat för att planerna skulle bryta mot landets grundlag och därför upphävas i domstol, gav det stöd till oppositionens kritik och fick övriga regeringspartier att tveka.
Geert Wilders och migrationsminister Marjolein Faber från hans parti har dock fortsatt driva på för att få igenom förslaget. De hävdar att det skulle ta för lång tid att gå igenom den normala beslutsprocessen med nya lagar i parlamentet.
Vice premiärminister Fleur Agema (PVV) deklarerade: ”Om regeringens krislagar träder i kraft skulle jag vilja se om det är någon som är modig nog att stoppa dem”. Ett uttalande hon senare tvingades backa ifrån och betyga sin högaktning för parlamentet.
Ett skäl till Geert Wilders krav att förbigå parlamentet kan också vara att de fyra regeringspartierna inte är i majoritet i första kammaren.
Efter flera veckors förhandlingar backade Geert Wilders från sitt krav på krislagstiftning av regeringen.
De lagförslag som presenterades på fredagen överenstämmer till stora delar med den plan som regeringspartierna kom överens om i september. Den innebär att uppehållstillstånd bara ska ges för tre år, i stället för fem år. Familjeåterförening försvåras. Den lag om att samtliga kommuner måste ordna bostäder åt asylsökande som beslutades om i fjol upphävs nu. I stället ska ”tillfälliga bostäder” sättas upp.
Antalet kvotflyktingar ska sänkas från 500 till 200 personer per år. Regeringsalliansen vill nu också i likhet med Tyskland införa gränskontroller från slutet av november. Migranter som stoppas vid gränsen ska skickas tillbaka till Tyskland respektive Belgien.
Regeringen vill också ha en snabbutredning om syriska flyktingar kan börja skickas tillbaka till delar av krigsdrabbade Syrien. Ett förslag som kan stupa i EU-domstolen, som för några veckor sedan slog fast att det inte är möjligt att beteckna ett land so ”säkert” bara för att en del av landet är det.
Men Geert Wilders’ parti har fått bakläxa även på andra planer att demonstrera sitt motstånd mot invandrare.
+ Migrationsminister Marjolein Fabers förslag att sätta upp skyltar vid landets asylcenter med texten ”Vi arbetar för att sända er tillbaka” har stoppats i parlamentet, där regeringspartiet NSC röstade med oppositionen.
+ Handelsminister Reinette Klever (PVV) hävdade efter ett besök i Uganda att regeringen förhandlar om att skicka asylsökande dit. Men Ugandas utrikesminister förnekade att det förts några sådana diskussioner. Premiärminister Dick Schoof var inte informerad om handelsministerns utspel.
Oppositionen avfärdar regeringsalliansens migrationsförslag.
-Efter ha vridit sina händer i fyra månader har regeringen inte tagit itu med ett enda av de verkliga problemen med migrationen, än mindre löst dem, sade Frans Timmermans, ledare för S-De Grönas allians. Medan migrationsexperter varnade för att lagförslagen om familjeåterförening bryter mot Europarådets regler.
Geert Wilders har fått upptäcka att det inte räcker med en valseger för att driva igenom sina islamofobiska och invandringsfientliga vallöften.
Prenumerera gratis. Skriv in din mejladress i rutan.