Jonas Sjöstedt välkomnar alltfler Putinkramare i sin EU-grupp

Vänsterpartiets nygamle EU-parlamentariker har ställt upp ökat militärt stöd till Ukraina som en av sina huvudfrågor. Men han har en stor majoritet emot sig i sin vänstergrupp.

Ändå välkomnar han att Vänsterns partigrupp nu utökas med ännu fler Putinkramare.

-Vi kommer att rösta för varenda vapenpaket som skickas till Ukraina. Vi är helt oeniga med dem som inte vill skicka vapen, sade Sjöstedt före valet.

Hans finländska partikamrat Li Andersson gick ännu längre och lovade ”rensa ut” alla som motsätter sig stöd till Ukraina och visar stöd för Ryssland:

“The groups are always reformed at the start of the term, and we want changes to the group that make it more cohesive on foreign and security policy,” she said to Helsingin Sanomat.

Men väl på plats i EU-parlamentet verkar varken Li Andersson eller Jonas Sjöstedt ha gjort några försök att ”rensa ut” Putinkramarna. I stället har vänstergruppen utökats med ännu ett stort parti som är motståndare till Ukrainastöd och i stället kräver fredsförhandlingar med Ryssland.

Italienska Femstjärnerörelsen blir näst största parti i Vänstergruppen med åtta mandat. Partiet har fått nej på en begäran om inträde i De Grönas partigrupp, men släpps nu in i Vänstergruppen.

Femstjärnerörelsens ledarer Giuseppe Conte har tidigare ingått i en regeringsallians med högerextrema Lega och samarbetar även nu i motståndet mot premiärminister Giorgia Melonis Ukrainapolitik. Med krav på fredsförhandlingar med Putinregimen i stället för militärt stöd till Ukraina.

Jonas Sjöstedt försvarar att Femstjärnerörelsen släpps in i Vänstergruppen.

– Jag tycker att det är bra att Vänstergruppen växer i en tid då extremhögern är stark, säger Sjöstedt till Dagens ETC.

Sjöstedt försvarar också Femstjärnerörelsens Ukrainalinje om fredsförhandlingar i stället för militärt stöd och hävdar att partiet står ”tydligt på Ukrainas sida i Rysslands krig mot landet”.

När Vänsterpartiets EU-kandidat Marta Aguirre förde fram samma linje som Femstjärnerörelsen om fredsförhandlingar i valdebatt tog Jonas Sjöstedt omedelbart avstånd.

Men Femstjärnerörelsen kommer att känna sig hemma i Vänstergruppen där det vimlar av Putinkramare.

+ Franske vänsterledaren Jean-Luc Melenchons parti, LFI, är största parti i vänstergruppen med nio mandat. Melenchon försvarade Putinregimens annektering av Krim 2014, röstade emot Frankrikes säkerhetspakt med Ukraina, har motsatt sig vapenstöd och har länge manat till omedelbara fredsförhandlingar.

”Det är dags för fredsförhandlingar i Ukraina”.

+ Tyska Die Linke nära nog halverades i EU-valet men är ändå fortfarande ett av de största i vänstergruppen med tre mandat. Martin Schirdewan delar ordförandeposten med franska LFI:s gruppledare Manon Aubry.

Die Linke manar tyska regeringen att driva på för fredsförhandlingar med Ryssland i stället för att skicka alltmer vapen till Ukraina.

”Det har blivit allt tydligare att Ukraina inte kan vinna det här kriget. Stoppa dödandet, förhandla nu!”

Ukrainas regering nyligen kastat ut Die Linkes parlamentariker Sören Pellmann från landet för hans stöd för den ryska aggressionen mot landet.

+ Irländska Sinn Fein har röstat emot EU-stöd till Ukraina, och på hemmaplan har partiet krävt ännu större nedskärningar i stödet till ukrainska flyktingar än vad högerregeringen drivit igenom.

+ Belgiska PTB/PVDA har röstat emot beslutet att skicka F16-plan till Ukraina och hävdar sanktioner mot Ryssland skadar arbetarklassen i världen.

+ Grekiska vänsterpartiet Syriza, spanska Podemos, tjeckiska kommunistpartiet KSCM, portugisiska kommunistpartiet och Bloco, cypriotiska kommunistpartiet Akel. Listan kan göras lång på Putinkramare i EU-parlamentets vänstergrupp som står emot Vänsterpartiets och finländska Vänsterförbundets vallöften om ökat militärt stöd till Ukraina.

Kanske hoppades Vänsterförbundets Li Andersson få draghjälp att ”rensa ut” alla som inte stöder Ukraina av tyska Sahra Wagenknecht. Hon bröt sig ur Die Linke i fjol och bildade Bundnis Sahra Wagenknecht. Med krav på att stoppa vapenleveranserna till Ukraina, minskad invandring, urholkad klimatpolitik och höjda minimilöner.

Partiet fick sex mandat i EU-valet och siktade på att bilda en ny partigrupp med några vänsterpartier. Men Femstjärnerörelsen valde i stället Vänstergruppen och Wagenknecht klarar inte kraven på minst sju länder och 23 medlemmar för att bilda en grupp.

Svenska V, finländska Vänsterförbundet och danska Enhedslisten kallar sig Nordic Green Left och säger att det är en ”undergrupp” i Vänstergruppen. Men i omröstningarna i parlamentet räknas de ändå tillsammans med övriga Vänstergruppen.

De nordiska vänsterpartierna har därmed placerat sig emot majoriteten i EU i en de viktigaste frågorna för Europas framtid; striden om att stoppa Putinregimens imperialistiska ambitioner.

De tre partierna kunde ha gjort samma val som det andra danska vänsterpartiet Sosialistisk Folkeparti som sedan 2004 ingår i De Grönas partigrupp.

De Gröna förhandlar nu med Ursula von der Leyen om villkoren för att ingå i den ”regeringsallians” som stödjer henne i valet av ordförande för EU-kommissionen och därmed få möjlighet att påverka EU:s politik under den kommande mandatperioden.

De Gröna väntas få tillsätta ordförande för två utskott i parlamentet. Finländske Ville Niinistö blir också ordförande för EU-parlamentets Rysslandsdelegation.

Li Andersson kan trösta sig med att hon föreslagits som ordförande i parlamentets sysselsättningsutskott.

Prenumerera gratis. Skriv in din mejladress i rutan.