Mardrömsstart för Ursula von der Leyen! Tvingas ge tyngsta posten till Salvini – be om Orbans röststöd

Efter två dygns kalabalik utnämndes Angela Merkel till segrare när hennes lojala försvarsminister Ursula von der Leyen framträdde ny ordförande för kommissionen ur krutröken från EU-toppmötet. Men priset för att få toppjobbet blir mycket högt och riskerar underminera Von der Leyens trovärdighet som garant för EU:s grundläggande värderingar.

Ungerns Viktor Orban och Polens Mateusz Morawiecki ledde protesterna mot Frans Timmermans som efterträdare till Jean-Claude Juncker. De fick uppbackning av Italiens Giuseppe Conte, som lyckades få ihop en allians av höger-premiärministrar för att blockera socialdemokraten Timmermans.

När Emmanuel Macron och Angela Merkel på tisdagen i stället kastade fram Ursula Von der Leyen, med Christine Lagarde som ny ledare för Europeiska Centralbanken, sågs det som en snabbt uttänkt maktdelning mellan Tyskland och Frankrike.

Men de som kunde utmåla sig som segrare på hemmaplan var Orban, Morawiecki och Salvini.

Italiens premiärminister Conte avslöjade nöjt efter toppmötet att han vid ett telefonsamtal med Von der Leyen på tisdagsmorgonen fått löfte om bra betalt för ett stöd. Den nye italienske kommissionären garanteras att bli vice ordförande i kommissionen och få portföljen för konkurrensfrågor. efter Margrethe Vestager. Den mäktigaste posten i kommissionen, som har ensam beslutanderätt på konkurrensområdet.

Conte säger också till nyhetssajten Euractiv att Matteo Salvinis parti Lega kommer att få utse konkurrenskommissionären:

Conte gets in exchange for the support to the package a vice presidency of the Commission and the competition portfolio. The Italian Commissioner will be appointed by right-wing party Lega. “They got a lot of valuable political figures. I don’t see any difficulty to find the best person for the job.”

Viktor Orban var lika nöjd när han tog åt sig äran av att ha stoppat Manfred Weber och Frans Timmermans, och menade att Ursula Von der Leyen var en garant för hans krav att respektera Ungern:

”PM Orbán on the selection of von der Leyen to head Commission: ”We faced a great task. We had to decide who would stand in the leadership of the European institutions. From Hungary’s perspective, it was a question of whether the people who take up those leadership positions are people who respect Hungary and understand Central Europe’s history as well as understand the importance of Europe’s Christian culture.”

Ursula von der Leyen riskerar att hamna ännu mer i tacksamhetsskuld till högerpopulisterna. Hon måste få stöd av en majoritet i EU-parlamentet för att kunna få toppjobbet. Socialdemokraterna och De Gröna i parlamentet har protesterat högljutt mot EU-toppmötets kohandel och hotat rösta nej till uppgörelsen.

EU-ledarnas förslag att utse Ursula von der Leyen innebär att de struntar i EU-parlamentets krav på att någon av ”Spitzenkandidaterna” måste få posten. Det skulle vara ett allvarligt bakslag för parlamentets strategiska ambition att öka sitt inflytande över EU-styret om det accepteras av en majoritet i parlamentet.

Ledningen för konservativa/kristdemokratiska partigruppen EPP, som hårt drivit att deras toppkandidat Manfred Weber skulle utses, säger visserligen att den godkänner EU-ledarnas förslag. Men det är högst osäkert om samtliga parlamentsledamöter röstar enligt den uppmaningen.

Ursula von der Leyen kan därför behöva röststöd av Orbans parti, högerextrema Matteo Salvinis och Marine Le Pens partigrupp ID, liksom av ECR där polska regeringspartiet PiS ingår. Just de grupper som Angela Merkel och flera andra kristdemokratiska och konservativa partier lovade att bekämpa i EU-valet.

Viktor Orbans och Mateusz Morawieckis helhjärtade stöd för Ursula Von der Leyen kan verka bisarrt med tanke på att den tyska politikern är den som tydligast lovat arbeta för en ”EU-armé” och ”Europas förenta stater” som långsiktigt mål.

”But just as she is convinced that ”maybe not my children, but then my grandchildren will have the United States of Europe,” she says, ”she is convinced of the European Union’s goal. ”

Det här går helt på tvärs mot Viktor Orbans och Matteo Salvinis politiska mål. De vill återta maktbefogenheter från EU tillbaka till medlemsländerna.

Men Orban och Salvini har förmodligen kollat Von der Leyens track record och snabbt insett att det är många ord och lite verkstad från den tyska politikern. Von der Leyen har talat mycket om ett stärkt tyskt försvar, men har inte lyckats få fram några pengar i budgetförhandlingarna.

Socialdemokraternas tidigare kanslerskandidat Martin Schulz kallar Von der Leyen ”den svagaste ministern i regeringen”.

Viktor Orban och Mateusz Morawiecki struntar också i att ingen av toppjobben går till någon politiker från Östeuropa. PR-segern att ha stoppat EU-kommissionären Frans Timmermans, som agerat mot att Polen och Ungern inte lever upp till de demokratiska grundreglerna, är viktigare för dem.

EU-ordföranden Donald Tusk sade efter toppmötet att Ursula von der Leyen också lovat att Frans Timmermans och Liberalernas toppkandidat Margrethe Vestager ska utses till vice ordförande. Men den nya kommissionen är redan symboliskt vingklippt . EU-ländernas regeringar har inte gjort någonting för att stödja EU-kommissionen, Frans Timmermans och EU-parlamentet när de krävt straffåtgärder mot Ungern och Polen. Och med valet av Von der Leyen och medvetna om vad hon fått betala för att få uppbackning av de ”illberala” krafterna talar inte mycket för någon verkligt ändrad inställning framöver.

Angela Merkel är förmodligen lättad över att ha tagit sig ut den knipa hon och EPP-partierna försatt sig i genom att lansera den svaga kandidaten Manfred Weber. Hon kan peka på kommissionen för första gången får en kvinna som ordförande, och att hon har en lojal partikollega på översta våningen i kommissionens högkvarter.

Men priset är en fördjupad splittring i regeringskoalitionen på hemmaplan. Merkel lade officiellt ned sin röst på EU-toppmötet just med hänvisning till oenighet i regeringen. Priset är också en spricka mellan de partier i EU-parlamentet som var tänkta att samarbeta för att hålla stånd mot de högerpopulister som vill försvaga EU.

Emmanuel Macron är förmodligen mer nöjd. Han har misslyckats i sina försök att få till stånd en fördjupning av eurosamarbetet med garantier för ökad solidaritet mellan euroländerna för att kunna stå emot kommande finanskriser. Eurokrisen klarades tack vare gigantiska stödinsatser av Europeiska Centralbanken.

Därför kan Macron nu se det som en framgång att ha stoppat planerna på att tillsätta en åtstramare som tyske Jens Weidmann som ny ECB-chef efter Mario Draghi. Franska IMF-chefen Christine Lagarde har kritiserat euroländernas hantering av eurokrisen och vägran att ge skuldeftergifter till Grekland.