May överlever på löften om stopp för invandring – men hoppas på EU-trolleri för att fixa Soft Soft Brexit

Theresa May struttdansade in till Dancing Queen och fick stående applåder för sitt tal på Torykongressen. Hon ser ut att överleva som premiärminister ett tag till.

Men för att klara sig som premiärminister lovade hon stopp för oönskad utländsk arbetskraft, stopp för åtstramningspolitiken och förbättrad ekonomi för alla britter. Hur det ska fixas i Brexitförhandlingarna hoppas Theresa May uppenbarligen att EU ska fixa med någon slags trolleritrick.

Kvällen innan hotade ärkerivalen Boris Johnson med ”åtal” för regeringens ”Chequersförslag” till Brexitavtal. Strax innan Theresa May gick upp på scen krävde Toryparlamentarikern James Duddridge byte av partiledare. Och på tv-kanalerna visades Mays fjolårstal, då hon tappade rösten och delar av dekoren bakom henne föll samman.

Men Theresa May visade än en gång att hon är som bäst i trängt läge. Hon skämtade om sig själv och överraskade kongressdeltagarna med ett väl genomarbetat tal där hon lanserade Tories som det breda partiet för alla britter. Det kan låta som ett dåligt skämt med tanke på de enorma klassklyftorna i Storbritannien. Men Theresa May lanserade nu ännu starkare än tidigare Tories som det enda partiet som kan hålla samman landet när Labour övertagits av ”extremister” som Jeremy Corbyn.

Hon avfärdade Boris Johnson, utan att nämna hans namn, med att hennes motto är ”Back business” till skillnad från de som vill sätta fyra andra bokstäver framför. Alla i publiken förstod att hon menade Boris Johnsons yttrande om kritiken från näringslivet mot hans Brexitlinje: ”Fuck business!”

– Vi måste visa att vi är partiet för alla. Ett parti för patriotism inte för nationalism, sade Theresa May och pekade på hur sonen till en pakistansk invandrare kan bli inrikesminister (Sajid Javid) och en lesbisk kvinna kan bli Toryledare i Skottland (Ruth Davidson).

”Our best days lies ahead of us!” försäkrade Theresa May.

Men hon hade inga nya förslag för att lösa den gordiska knuten Brexitförhandlingarna. Regeringen har i stället målat in sig ännu mer i ett hörn med sina utspel under partikongressen för att möta Toryhögerns krav.

Theresa May lovar att helt stoppa den fria arbetskraftsinvandringen från EU-länderna efter Brexit. Samma regler ska gälla för alla invandrare, och endast högutbildad arbetskraft ska släppas in. Det kommer även att införas visumkrav för turister enligt samma modell som i USA, enligt Toryregeringens planer:

Holidaymakers and business travellers from the EU do not require a visa to enter the UK, whereas under the new framework they will….All security and criminal records checks would be carried out in advance of visits in a US-style system.

Toryregeringen vill på det här sättet visa de väljare som röstade för Brexit missnöjda med invandringen får sina önskemål uppfyllda.

+ Men samtidigt lovade Theresa May att det fortsatt ska bli ”friktionslös handel” med EU för att rädda de hundratusentals jobb som hotas om ”just in time”-trafiken över Engelska kanalen skulle begränsas av tullkontroller.

+ Hon lovade att Storbritannien kommer att lämna EU:s jordbruks- och fiskepolitik och få fria händer att sluta handelsavtal med andra länder utanför EU.

+ Och hon lovade att Nordirland inte ska fortsätta ingå i EU:s tullunion efter Brexit utan att det ska behöva införas några gränskontroller mot Irland.

”Our proposal is for a free trade deal that provides for frictionless trade in goods. It would protect hundreds of thousands of jobs in the just-in-time supply chains our manufacturing firms rely on.”

Det här är en omöjlig ekvation att lösa, och det vet Theresa May. Hon nämnde inte ordet ”Chequersplanen”, med tanke på att många kongressdelegater bar på knappen ”Chuck Chequers”. Hon talade i stället om ”vår plan” som lösningen för Brexitförhandlingarna.

Men Theresa May signalerade i försiktiga ordalag att det kommer att krävas nya kompromisser med EU för att nå fram till ett utträdesavtal. Hon varnade för att det skulle bli negativa följder för UK om förhandlingarna bryter samman utan ett avtal.

När Theresa May nu öppet talar om hoten mot hundratusentals jobb om det införs gränskontroller vid Engelska kanalen, som näringsliv och fack varnat för, medger hon i praktiken att det krävs nya eftergifter i förhandlingarna från brittisk sida för att nå en mjukast möjliga ”Sof Brexit”.

Enligt The Times förbereder regeringen också förslag om att UK ska fortsätta ingå i en tullunion med EU efter Brexit under en övergångsperiod utan deadline.

The prime minister is ready to propose a “grand bargain”, according to her colleagues, which would keep Britain tied to European customs rules on goods after the transition period ends in December 2020…..Britain would also accept demands that goods entering Northern Ireland from Britain must meet European standards, with the potential for checks in the Irish Sea.

På partikongressen talade inte Theresa May om några nya eftergifter. Nordirländska DUP, som ingår i Theresa Mays regeringsunderlag, har sagt stenhårt nej till varje form av gränskontroll mellan Nordirland och resten av UK. Och ett avtal om att UK ska fortsätta ingå i EU:s tullunion skulle bryta mot alla löften Theresa May gett Toryhögern. Hon hoppas uppenbarligen att EU de kommande veckorna ska komma med förslag som gör att eftergifterna inte blir så brutalt synliga.

Men Theresa May förberedde ändå kongressdelegaterna på att det kommer att bli ett förhandlingsresultat som inte kommer att gillas av alla i partiet och varnade för att alternativet kan bli en ny folkomröstning som leder till ett Nej till Brexit.

”My job as Prime Minister is to do what I believe to be in the national interest.”

”If we all go off in different directions in pursuit of our own visions of the perfect Brexit – we risk ending up with no Brexit at all.”