Migrationsminister Johan Forssell anlände till sitt första EU-ministermöte om flyktingpolitiken och öppnade för ytterligare skärpningar av Sveriges migrationspolitik.
Regeringen öppnar nu för att migranter inte ska få söka asyl i EU, utan skickas till läger i till exempel något land på Balkan.
De flesta EU-regeringar tävlar nu i att utlova tuffare åtgärder för att stoppa och kasta ut migranter från sina länder. Som ett sätt att möta det växande stödet för partier till höger och vänster som vinner väljarstöd på sitt invandringsmotstånd.
Tyska regeringen har börjat skicka tillbaka migranter till talibanstyrda Afghanistan och till krigshärjade Syrien. Efter valframgångar både för högerextrema AfD och vänsterpopulistiska Sahra Wagenknechts parti.
Danska regeringen gick i somras i spetsen för ett kravbrev till EU-kommssionen om att ta fram förslag för hur migranter inte ska behöva tas emot för asylprövning utan direkt skickas till något annat land. 15 regeringar undertecknade brevet, men inte Sveriges.
Kravet på att slippa ta emot migranter det egna landet har lagts fram flera gånger tidigare, första gången från Danmark i FN 1986. Men har avvisats för att det bryter mot internationella fördrag om flyktingars rättigheter och behov av skydd.
När EU-ledarnas förre ordförande Donald Tusk kastade fram det som ett svar på flyktingkrisen 2015 gjorde den dåvarande EU-kommissionen ännu en juridisk prövning och avvisade förslaget.
”Sending back an asylum seeker to a third country without processing their asylum claim constitutes refoulement and is not permitted under EU and international law.”
När migrationskommissionären Ylva Johansson efter torsdagens ministermöte fick frågan om vilken inställning den nuvarande EU-kommissionen har undvek hon att svara:
-Det finns inget formellt förslag till kommissionen att ta upp den frågan, sade Johansson och kunde låta bli att svara eftersom kravbrevet från de 15 länderna är ett så kallat ”non paper”.
Men förslaget diskuterades ändå under lunchen på migrationsministrarnas möte och Sveriges Johan Forssell öppnar nu för att Sverige ska vara med.
-Den här idén om att kunna ha återvändandehubbar tycker vi är intressant. Det finns ett väldigt starkt tryck och vi vill se konkreta förslag, sade Forssell.
EU-migrationsministrarna diskuterade att förmå länderna på Västra Balkan som nu ansöker om att få komma med i EU att gå med på att upprätta sådana här läger för migranter som sökt sig till EU.
De pekar på att Italiens regering har slutit ett avtal med ansökarlandet Albanien och har upprättat två läger där italienska myndigheter ska göra asylprövningen av ensamkommande manliga migranter som tagit sig till Italien.
Men Albaniens president Edi Rama har sagt nej till avtal med några andra EU-länder. Och eftersom det är ett bilateralt avtal där italienska myndigheter tar ansvar för migranter kan det inte överföras till att alla EU-länder skickar migranter till läger utanför EU för asylprövning.
EU-planerna på att pressa regeringarna på Balkan att ta emot tusentals migranter slår särskilt kraftigt mot Moldavien där det hålls en folkomröstning om EU-medlemskap den 20 oktober. Det har redan avslöjats om ryska försök att muta väljare att rösta nej, och de nya uppgifterna om att EU kan tvinga landet ta emot migranter från Afrika och Mellanöstern har gett den ryska propagandan mot EU ny näring.
Moldaviens president Maia Sandu har protesterat högljutt mot uppgifterna om att EU ska pressa landet sätta upp deportationsläger.
”Moldova is leading a backlash against plans for countries that have applied for EU membership to host migrant deportation camps. Proposals for deportation centres in prospective member states were seized on by anti-western opponents and Russian propagandists as elections loom.”
Johan Forssell som tidigare var handels- och biståndsminister vill också att EU när återvändardirektivet ses över ska införa möjligheter att dra in bistånd och säga upp handelsavtal mot länder som inte tar emot migranter som fått avslag på asylansökan i EU.
Kraven på ytterligare skärpning av migrationspolitiken kommer att bli en stor fråga på EU-toppmötet nästa vecka. I utkastet till slutsatser från toppmötet finns enligt Financial Times redan skrivningar om att ge kommissionen i uppdrag att ta fram ”nya sätt att förhindra och stoppa irreguljär migration”. Dock med tillägget ”i enlighet med internationella lagar”.
EU-ledarna ska också ta ställning till förslag att med löften om miljardbetalning ”intensifiera samarbetet med migranternas ursprungsländer och transitländer, genom gemensamt ömsesidiga partnerskap”.
Prenumerera gratis. Skriv in din mejladress i rutan.