”Putinvänstern” sabbar Jonas Sjöstedts chans få makt i EU

Vänsterpartiet går uppåt i opinionsmätningarna och toppkandidaten Jonas Sjöstedt lovar kämpa för att skärpa EU:s klimatpolitik och stödja Ukraina.

Men Vänstergruppen i EU-parlamentet riskerar att decimeras när ryssvänliga partier och migrationsmotståndare bryter sig ut. Och även bland de partier som blir kvar i V-gruppen finns flera Putinkramare. Därför säger Socialdemokraterna nej till samarbete.

Det är tyska vänsterledaren Sahra Wagenknecht som skapar kaos bland vänsterpartierna i EU.

Wagenknecht har under många år varit karismatisk ledargestalt för vänsterpartiet Die Linke, men för ett halvår sedan startade hon ett nytt parti – Bundnis Sahra Wagenknecht. Med krav på att stoppa vapenleveranserna till Ukraina, minskad invandring, urholkad klimatpolitik och höjda minimilöner.

Sahra Wagenknecht vinner väljare både från Die Linke och högerextrema AfD, Alternativ för Tyskland, och siktar nu på att bilda en ny partigrupp i EU-parlamentet med partier från andra medlemsländer.

Det krävs minst 23 ledamöter från sju medlemsländer för att få bilda en partigrupp, men Wagenknechts parti hävdar redan nu att man kommer att klara det.

“We are in confidential talks and as of now we are able to form a new party group”,  lead candidate Fabio De Masi confirmed.

Wagenknechts parti är redan större än Die Linke i Tyskland, och kommer att få 7 mandat i EU-parlamentet mot 3 för Die Linke, enligt opionsmätningarna.

Det är inte känt vilka partier som kommer att ansluta sig till den nya partigruppen och ingen vill tala om det offentligt före valet. Men det är flera vänsterpartier som positionerat sig med krav på minskad invandring och motstånd mot Ukrainastöd:

+ Belgiska Arbetarpartiet PTB/PVDA anser att Nato är ansvarigt för kriget i Ukraina och väntas i valet få ökat stöd med 3 mandat.

+ Holländska Socialistpartiet, SP, krävde minskad invandring i fjolårets parlamentsval och säger nej till EU-medlemskap för Ukraina. Enligt mätningarna får partiet 2 mandat.

+ Portugals kommunistparti, PCP, har vägrat fördöma Rysslands invasion av Ukraina. Det är dock osäkert om partiet får någon plats i EU-parlamentet i det här valet.

+ Grekiska kommunistpartiet som vägrade delta när Ukrainas president Zelensky talade inför grekiska parlamentet. Partiet väntas få 2 mandat.

+ Franska kommunistpartiet och vänsterledaren Jean-Luc Melenchons allians, LFI, La France Insoumise, har röstat emot Frankrikes säkerhetsallians med Ukraina och manar i stället till fredsförhandlingar med Ryssland. LFI:s toppkandidat Manon Aubry säger nej till EU-medlemskap för Ukraina:

”Det vore vansinne att släppa in Ukraina och försvaga vårt jordbruk och vår industri”.

Melenchons parti uppger att det inte pågår några förhandlingar. Men Sahra Wagenknecht ser LFI som en förebild för sitt partibygge och säger att de för diskussioner. LFI väntas få 7 mandat.

+ Sahra Wagenknecht kan också hoppas på rekryteringar utanför vänsterpartierna. Italienska Femstjärnerörelsen är hård motståndare mot regeringens stöd till Ukraina och manar till omedelbara fredsförhandlingar. Femstjärnerörelsen ingår i dag inte i någon partigrupp i EU-parlamentet men partiledaren Giuseppe Conte har talat om att en ”överraskning” väntar efter valet. Partiet väntas få 13 mandat.

+ I Slovakiens regering finns två partier som kastats ut från S-gruppen i EU-parlamentet för sitt Putinkramande. Regeringschefen Robert Ficos parti Smer och president Peter Pellegrinis Hlas väntas båda få 3 mandat.

+ Därutöver finns små vänsterpartier med en nationalistisk agenda i andra medlemsländer som kan lockas att ansluta sig till en ny partigrupp.

Vänsterpartierna i de nordiska länderna har sagt entydigt nej till inviterna från Sarha Wagenknecht. Men finländska Vänsterförbundet medger att Wagenknechts utbrytning i Tyskland kommer att påverka vänstern i EU-parlamentet.

Vänstergruppen kommer fortfarande att finnas efter valet, men troligen inte helt i samma form som nu, säger EU-parlamentarikern Silvia Modig till Euractiv.

Problemet för Jonas Sjöstedt och övriga nordiska vänsterparlamentariker är att även om flera Putinkramare går med i Sahra Wagenknechts nya partigrupp kommer Putinvänstern att fortsatt vara representerad i parlamentets vänstergrupp.

+ I EU-vänsterns valmanifest krävs ett ”omedelbart stopp” för kriget och fredsförhandlingar.

”Instead of militarising the EU, Europe needs a political agenda for peace, security, and disarmament.”

+ EU-vänsterns toppkandidat Walter Baier har i valrörelsen manat EU att omedelbart ta initiativ till fredsförhandlingar.

“I believe helping the Ukrainian people means now making attempts to end the war,” said Walter Baier.

Tyska Die Linkes ledare Dietmar Bartsch varnar för militär upptrappning och manar i stället till omedelbara fredsförhandlingar med Ryssland.

Vänsterledarnas resonemang påminner starkt om maningen till fredsförhandlingar från svenska V:s EU-kandidat Marta Aguirre i en SVT-debatt.

-Jag vill inte låta ryssvänlig, sade Aguirre. Men fredstanken verkar död i den här panelen.

Aguirre tog tillbaka sitt uttalande några timmar senare och Jonas Sjöstedt har sagt att det var en felsägning. Men den som lyssnar på debatten hör att V-kandidaten för ett resonemang om första och andra världskriget och varför det vore farligt om Ryssland besegras.

Osäkerheten om var vänsterpartierna står i de avgörande frågorna för EU gör att Socialdemokraternas toppkandidat i EU-valet, EU-kommissionären Nicolas Schmit, avfärdar samarbete inte bara med extremhögern utan också med vänstern:

Nicolas Schmit told the Financial Times that The Left was too unreliable for his centre-left Socialists and Democrats (S&D) group to join an alliance.

“If The Left votes for our proposals, that would be welcome,” he said. “But I think it isn’t reliable enough to be part of an agreement.”

Med en försvagad vänstergrupp och utan stöd från den stora S-gruppen kommer det att bli svårt för Jonas Sjöstedt att få några tunga poster i EU-parlamentet för att kunna driva igenom vallöftet om skärpt klimatpolitik.

Prenumerera gratis. Skriv in din mejladress i rutan.

2 tankar på “”Putinvänstern” sabbar Jonas Sjöstedts chans få makt i EU”

  1. Jag har hela valkampanjen väntat på när någon ska fråga Sjöstedt varför V inte söker medlemsskap i parlamentets gröna grupp – där finns redan danska Socialistisk Folkeparti.

Kommentarer är stängda.