Sista halmstrået för EU-solidaritet försvann i uppgörelsen om migration

Under flyktingkrisen 2015 beslutade EU att alla länder solidariskt ska omfördela flyktingar mellan sig om ett medlemsland inte klarar av ett stort inflöde av migranter. Men när EU-regeringar och parlamentet nu enats om en ny ”migrationspakt” har det sista halmstrået av EU-solidaritet försvunnit. Det går att köpa sig fri från flyktingar.

De stora partierna i EU hoppas att uppgörelsen ska locka tillbaka väljare som gått över till högerextrema partier på grund av invandringsmotstånd.

Medlemsländerna kan välja om de vill ta emot asylsökande eller göra finansiella insatser”, formulerar parlamentet brutalt den nya sortens ”EU-solidaritet.

EU-parlamentet hade visserligen krävt ”tvingande omfördelning” i krislägen. På så sätt fick parlamentets huvudansvarige, Moderaternas Tomas Tobé, en bred majoritet att ställa sig bakom förslaget till ny asyllagstiftning. Men både Tobé och Socialdemokraternas Juan Fernando López Aguilar gav upp kravet redan innan förhandlingarna med EU-regeringarna inleddes.

López Aguilar told reporters that “some governments do not want to talk about” mandatory relocations. “I am well aware that at the end of the day, there will be some compromise that I will not like”.

EU:s gemensamma migrationspolitik havererade i den stora flyktingvågen 2015 till följd av inbördeskriget i Syrien. Beslutet om solidariskt mottagande sköts i sank när Ungerns och Slovakiens regeringar vägrade delta.

Nu har EU-kommissionen med migrationskommissionären Ylva Johansson som huvudansvarig arbetat fram en ny lagstiftning med kraftigt skärpta regler – med ”snabbspår” för att på några veckor kunna besluta vilka som inte kan få asyl och ska skickas ut från EU, där migranter identifieras och sätts i läger för att inte kunna ta sig till andra EU-länder.

EU-regeringar som i ett krisläge för ett annat land inte vill delta i en omfördelning slipper om de betalar 20 000 euro per asylsökande.

Ett 50-tal frivilligorganisationer har protesterat mot att EU nu överger en ”human migrationspolitik.

”The EU Pact on Migration and Asylum  will normalise the arbitrary use of immigration detention, including for children and families, increase racial profiling, use “crisis” procedures to enable pushbacks, and return individuals to so called “safe third countries” where they  are at risk of violence, torture, and arbitrary imprisonment.”

Men för EU-ländernas stora mittenpartier har det handlat om att visa att de tar till krafttag för att sätta stopp för migrantflöderna och på så sätt desarmera extremhögerns väljarframgångar.

– Det här är en viktig uppgörelse för den politiska mitten att kunna visa upp i EU-valet, sade parlamentets talman Roberta Metsola på presskonferensen på onsdagsmorgonen.

I flera EU-länder, inte bara i Sverige, har regeringarna infört kraftigt skärpta regler för migranter. Frankrikes president Emmanuel Macron gjorde på tisdagen stora förändringar i ett lagförslag om migration för att få stöd av högern i parlamentet. Till och med högerextrema Marine Le Pens parti röstade för regeringens kompromissförslag.

A key part of the bill would now see social security benefits for foreigners conditional on being in France for at least five years, or 30 months for those who have jobs, echoing some of the National Rally’s longtime campaign lines.

EU-ländernas regeringar har också sett till att de får kontroll över hur den nya ”Migrationspakten” används. EU-kommissionen får inte utlösa ”krisläge” om ett medlemsland får ta emot många migranter och ber om akut stöd. Det krävs ett majoritetsbeslut av EU-regeringarna innan innan det kan ske.

Risken är att flera EU-regeringar kommer att tveka inför det beslutet eftersom Ungerns Viktor Orban redan deklarerat att hans regering vägrar delta i någon som helst EU-insats. Det kan utnyttjas av invandringsfientliga partier i andra länder med krav på att deras regeringar också ska hoppa av.

Slutförhandlingarna mellan EU-regeringarna, parlamentet och kommissionen om de sista detaljerna har pågått i flera dygn och Tomas Tobé såg utmattad ut på onsdagsmorgonens presskonferens och i intervjuer.

– Jag känner mig stolt över att vi nått en uppgörelse, sade Tobé.

– Vi har gått bort ifrån en tvingande omfördelning. Vi får en uppgörelse som innebär att Sverige inte igen ska behöva bära den stora bördan.

EU-politikerna hoppas att de nya skärpta reglerna och hoten om läger och snabbavvisning ska verka avskräckande för migranter som vill komma bort från fattigdom och krig i Afrika och Mellanöstern. Men alternativet att stanna ter sig ändå så mycket värre för miljontals människor och båtarna över Medelhavet kommer inte att upphöra för några nya lagar.

Det stora hålet i Migrationspakten är skrivningarna om att migranter som efter ett utslag i ”snabbspåret” ska skickas tillbaka till det land de kom ifrån. Regeringarna i Afrika och Mellanöstern är inte villiga att ta emot dem.

I den stora uppgörelsen om ökade anslag till EU:s långtidsbudget som 26 länder är ense om fick kommissionen igenom större delen av sina krav på mer pengar. Nära 10 miljarder euro av de 15 miljarder kommissionen begärt för att till stor del användas för att få regeringarna i Nordafrika att ta emot avvisade migranter.

Än så länge har det gett mycket magert resultat. Även om Tunisien återupptagit försöken att stoppa flyktingbåtar på väg mot Italien. Flyktingsmugglarna har fortsatt fritt fram att utgå från Libyen.