Stora gester och små gester

Europaparlamentet har röstat fram EU som en frizon för hbtq-personer.
Det är en stor gest.

Frizon för människor eller zon fri från vissa människor?


Liberala gruppens förslag att utropa EU till en frizon för den som till äventyrs inte är heterosexuell är förstås enbart symbolisk. EU har redan förbud mot diskriminering på främsta plats i fördraget.
Men omröstningen på torsdagen (492 ja-röster, 141 nej-röster) var en högljudd protest mot hur Polens regim behandlar alla som inte väljer traditionellt familjeliv.

Högerkonservativa politiker i Polen har börjat deklarera sina städer hbtq-fria zoner. Alltså zoner fria från vissa människor. Runt en tredjedel av landet har redan följt exemplet.
Parlamentets frizon är ett rungande svar på det tilltaget – en stor och yvig och uppmärksammad gest.

Men så finns det små gester.
I alla de situationer som EU skriver dokument – och de är många, bedriver svenska och danska diplomater en ordstrid för att försvara orden ”gender equality” – jämställdhet.

Polen och Ungerns regeringar har nämligen satt i system i EU-arbetet att försöka få bortstruket alla skrivningar om jämställdhet eller rätt till sexuell läggning.
Sedan mer än ett år har dessa länders representanter poppat upp i precis alla sammanhang med sina krav att få bortrensat ”fel” sorts mänskliga rättigheter och har försenat åtskilliga diskussioner särskilt med att vilja plocka bort ordet ”gender.”

Ett av många exempel var i december när EU tog ett dokument om digital jämlikhet. Månaden innan var det jämställdhet i EUs utrikespolitik som skulle strykas.

Beteendet ingår i en offensiv från bl a Polens sida att sprida till övriga Europa sitt nyligen införda abortförbud och krav på att få definiera vad somutgör en familj.
Polen har tagit kontakt med sina EU-grannar i öst (Tjeckien, Slovakien, Kroatien, Slovenien, bl a) för att få deras stöd att skapa ett alternativt internationellt fördrag om saken.

I EU-korridorerna vägrar dock svenska och danska diplomater varje gång att gå med på att plocka bort ”gender” och begär dessutom att få det instoppat där det saknas.
De har instruktioner hemifrån att ta fajten, att inte låta utrensningarna pågå.

Det är en liten gest.
Men lika viktig.