Theresa May får respit till i höst av Tories Brexitmotståndare

Theresa Mays regering har hotats av en ”gerilla-attack” där ett tiotal av hennes partikamrater röstar med oppositionen för att pressa regeringen till en förändrad Brexitlinje. Men på ettårsdagen av beskedet om EU-utträdet verkar May ha fått respit till i höst – då hon i stället hotas av både risken att regeringens förhandlingsresultat röstas ner och krav på att det ska hållas en ny folkomröstning.

Regeringen har skjutit upp och skjutit upp planerade omröstningar i parlamentet om handelsfrågor. Men när de nu ska hållas efter påsk rapporterar Financial Times att de mest oppositionella Toryledamöterna nu väljer att ligga lågt för slippa anklagelser om att de förorsakat partiet förluster i de förestående lokalvalen i maj.

One leading pro-European MP now expects rebels to “flake away” from efforts to defy the government on trade legislation next month. The rebels contend that, at present, their pressure is working better behind the scenes.

Lokalvalen riskerar ändå att leda till stora förluster för Tories, och det kan göra det lättare att rikta kritik mot regeringens sätt att sköta Brexitförhandlingarna.

Theresa Mays regering ska nu inleda förhandlingarna om den framtida relationen med EU efter utträdet, och de måste vara klara till EU-toppmötet i oktober för att medlemsländernas ska hinna ta ställning till avtalet före tvåårsdagen den 29 mars 2019.

I parlamentet finns nu en stor majoritet för att Storbritannien åtminstone borde begära att få fortsätta vara medlemmar i EU:s tullunion, sedan Labour ställt sig bakom det kravet. Medan Theresa May med hänvisning till folkomröstningens majoritet för Brexit menar att UK måste lämna både tullunionen och EU:s inre marknad. Hittills har hon lyckats få regeringspartiets samtliga ledamöter att acceptera den linjen tillsammans med irländska unionistpartiet.

Men ”gerillan” i parlamentet siktar nu på att samla sig för att i höst rösta nej till regeringens förhandlingsresultat om det innebär utträde ur både tullunionen och inre marknad.

Samtidigt har de organisationer som vill pressa fram en ny folkomröstning fått ökad kraft den senaste tiden. Den senaste veckan har de gått ut med stora annonser i tidningarna och startat en landsomfattande kampanj. De siktar på att ett nej i parlamentet till regeringens förhandingsresultat i höst ska leda fram till ett beslut om en andra folkomröstning.

Best for Britain wants MPs to vote it down, and then to legislate for a referendum on the deal, with one of the options before voters being “no Brexit.”