Theresa Mays efterträdare överväger diktatur-grepp för att driva igenom No Deal-Brexit

När Theresa May nu avgår även formellt som premiärminister och Toryledare står efterträdarfavoriterna på rad och garanterar att de ska leverera Brexit den 31 oktober, med eller utan utträdesavtal med EU. De vet att en stor majoritet av partiets 120 000 ålderstigna medlemmar som väljer ny partiledare är hårda Brexitanhängare.

Men i parlamentet säger en majoritet Nej till att lämna EU utan ett avtal, på grund av risken för ekonomiskt kaos. Därför överväger flera av kandidaterna – och några talar även högt om det – att genomdriva det med diktatoriska grepp, bakom ryggen på parlamentet.

Den tidigare Brexitministern Domic Raab talar om möjligheten att en regering med en ny premiärminister kan upplösa parlamentet för att förbereda sitt kommande arbete – ”to temporarily prorogue the Commons ”. Under mellantiden tills parlamentet öppnas igen med ”Queens Speech” kan regeringen passa på att fatta beslut om No Deal Brexit.

”The former Brexit Secretary told a behind-closed-doors hustings organised by the One Nation group of moderate Tory MP that he would be prepared to temporarily ”prorogue” the Commons to guarantee the UK leaves the European Union by 31 October.”

Historien borde avskräcka. Kung Charles I upplöste parlamentet tre gånger för att genomdriva lagar. Det slutade med att han halshöggs den 30 januari 1649.

De Torypolitiker som protesterade mot Dominic Raabs uttalande påminde också om historien. Arbetsmarknadsminister Amber Rudd varnade premiärministrar att ta på sig rollen som envåldskungar:

”We are not Stuart kings”, the Work and Pensions Secretary said.

Men Dominic Raab är ändå inte ensam om att överväga olika metoder för att köra över parlamentets majoritet.

Huvudfavoriten Boris Johnson varnar för att Torypartiets existens är hotat och inte skulle överleva ett nyval i dag. Därför måste Brexit genomföras den 31 oktober, till vilket pris som helst.

”There is a very real choice between getting Brexit done and the potential extinction of this great party”.

Andra kandidater, som miljöminister Michael Gove och utrikesminister Jeremy Hunt, lovar genomföra Brexit men att de ska lyckas förhandla fram ett nytt utträdesavtal med EU och att det kan dröja till ”några veckor” efter den 31 oktober.

Men inget talar för att de övriga 27 EU-ländernas regeringar ska vara beredda att gå med på de ändringar i avtalet, som Theresa May inte lyckats med under drygt två års förhandlingar.

EU27 är inte berett att överge medlemslandet Irland och det nordirländska fredsavtalet som stipulerar en öppen gräns på den irländska ön.

EU27 är inte berett att bryta upp sammanhållningen på EU:s inre marknad och tullunionen.

Därför kommer varje efterträdare till Theresa May, oavsett vem det blir, förr eller senare att ställas inför sitt vallöfte till partimedlemmarna att genomdriva Brexit emot parlamentets majoritet som säger nej till ett No Deal Brexit.

Parlamentet är förvarnat nu efter Dominic Raabs frispråkighet. Men konstitutionella experter menar att en ny regering har stora möjligheter att köra över parlamentet även utan att använda kung Charles I-metoder.

Regeringen styr normalt parlamentets arbete i det brittiska systemet. Om regeringen väljer att inte ta upp Brexitfrågan på dagordningen kan Storbritannien automatiskt ramla ut ur när det nuvarande utträdesdatumet uppnås den 31 oktober.

Tidigare när parlamentet röstat för att säga Nej till No Deal Brexit har det varit som ändringsförslag till regeringspropositioner.

Juridiska experter pekar på möjligheten att parlamentet kräver ”emergency debates”. Men de ställningstaganden som görs då är bara rådgivande, enligt normala regler.

Den som kan ändra uttolkningen av reglerna är talmannen. John Bercow har under Brexitkaoset flera gånger visat att han är beredd att gå emot regeringen.

Talmannen Bercow har kategoriskt sagt nej till att låta en ny premiärminister upplösa parlamentet för att genomdriva sin Brexitlinje. Han har också talat om att parlamentet kan ta beslut på eget bevåg för att oombett ge regeringen direktiv.

”The opportunities are fuller than has traditionally been acknowledged or taken advantage of by Members of the House of Commons.”

Torypartiets katastrofala resultat i EU-valet och i fyllnadsvalet i Peterborough gör att partiets nye ledare kommer att göra allt för att slippa ett nyval.

Om parlamentet inte hittar något annat sätt att stoppa en No Deal Brexit kan den sista utvägen därför bli hotet om misstroendevotum. Det räcker med att några Toryparlamentariker som är stenhårda motståndare till Brexit, som tidigare justitiekanslern Dominic Grieve, röstar emot den nye premiärministern.

Det kan tvinga fram det nyval som varje ny Tory-PM vill slippa. Ett antal ”remainers” bland Toryparlamentarikerna stödjer nu Boris Johnson som ny Toryledare. De räknar troligen med att han är så angelägen att uppfylla sin dröm om att bli en ny Winston Churchill att han är beredd till en ”mjuk Brexit” för att undvika att bli avsatt bara några månader efter att han nått sin drömroll.