Vad gör Marcus Wallenberg och Leif Johansson i Astra Zenecas styrelse när UK går före EU?

Astra Zeneca kallas för ett ”svensk-brittiskt” läkemedelsföretag. Wallenbergs Investor är en av de största ägarna med Marcus Wallenberg i styrelsen och Leif Johansson som styrelseordförande. Ändå är det ”Storbritannien först” som gäller när företaget levererar vaccin mot coronapandemin.

”Sverige är och har alltid varit basen för familjens engagemang”, står det på familjen Wallenbergs hemsida. Men den inställningen verkar inte gälla familjens agerande i Astra Zeneca.

Vaccinleveranserna till Sverige och övriga EU ligger långt under det som företaget åtagit sig, medan Astra Zeneca uppfyllt sitt avtal till Storbritannien och även skickat vaccin från fabriker i EU-länderna till UK.

Först hävdade koncernchefen Pascal Soriot att det beror på att Storbritannien skrev under sitt kontrakt tre månader före EU att det är först till kvarn som gäller. När kontrakten offentliggjordes visade det sig att EU:s kontrakt skrevs under en dag före Storbritanniens, och när EU införde exportkontroll hävdade premiärminister Boris Johnson att UK inte har några exportrestriktioner.

Men EU-kommissionen har nu visat att det exporterats 34 miljoner vaccindoser från EU-länderna, med UK som största importör. Samtidigt som Astra Zeneca om och om igen inte håller sina åtaganden om leveranser till EU-länderna.

According to the latest figures seen by the Guardian and accurate as of 9 March, of the 34,090,287 doses exported from the EU to 31 countries, 9,106,162 went to the UK.

Medan nyhetssajten Politicos genomgång visar hur UK med sitt avtal med Astra Zeneca förhindrat export.

”The U.K. does not have an export ban on COVID-19 vaccines — it doesn’t need one. ..The U.K.’s contract for supply of doses with AstraZeneca, for instance,  demands a promise from the drugmaker that the British supply chain will be sufficient for supplying the agreed number of jabs. The aim was to ensure that the company was on the hook to source a shortage elsewhere.

Astra Zeneca har verkligen levt upp till sina åtaganden till UK, där vaccinationstakten är långt högre än i EU-länderna. Bolaget har på så sätt också bidragit till att ge Boris Johnson ett snabbt ryck i väljaropinionen.

Astra slogs samman med Zeneca 1999 och huvudkontoret förlades till Cambridge. Koncernchefen Pascal Soriot styr koncernen från Australien. Och som av en händelse var bolaget på väg att skicka vaccin tillverkat inom EU till Australien när den leveransen stoppades i Italien.

Wallenbergs investmentbolag Investor är fortfarande en av huvudägarna i Astra Zeneca med 3,9 procent av aktierna. Det markeras också genom att Marcus Wallenberg är styrelseledamot och att Leif Johansson är ordförande i styrelsen.

De har varit med och tagit det stora beslutet om att Astra Zeneca ska börja tillverka vaccin mot covid-19.

”Det gäller att utnyttja den makt man har”, säger Leif Johansson. Men när det gäller besluten om vaccinet har den svenske styrelseordföranden och Marcus Wallenberg inte använt makten för att gynna ”basen för familjens engagemang”. Sverige och övriga EU har placerats i andra hand.